Πτωτικά για 5η διαδοχική συνεδρίαση κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο πλέον έχει γυρίσει σε χαμηλά σχεδόν δύο μηνών και στα επίπεδα που είχε αρχές Αυγούστου, καθώς εν μέσω «επιστροφής» του αρνητικού κλίματος διεθνώς, ο Γενικός Δείκτης έχει κατέλθει προς την περιοχή των 615 μονάδων, με τον τραπεζικό δείκτη κάτω από τις 300 μονάδες και όχι μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του.
Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης κινείται εξ αρχής της συνεδρίασης πτωτικά και διαπραγματεύεται στις 616 μονάδες με απώλειες 0,89%, ενώ η αξία συναλλαγών σε ήπιο τέμπο ξανά, διαμορφώνεται στα 9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 διαπραγματεύεται στις 1.469 μονάδες με πτώση 1%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 296 μονάδες με νέες απώλειες 1,60%.
Και όλα αυτά, μολονότι η αγορά έχει ήδη συμπληρώσει 4ήμερο πτωτικό σερί, με το Γενικό Δείκτη να χάνει 6,17%, τον FTSE 25 να είναι στο -6,26% και τον τραπεζικό δείκτη -8%. Παράλληλα, κορυφαίες μετοχές του Large Cap καταγράφουν απώλειες από 8% έως 13,5% το ίδιο τετραήμερο, ενώ συνεχίζουν πτωτικά και σήμερα.
Σήμερα η πτώση του Χ.Α. έρχεται να «κουμπώσει» και με το διεθνές αρνητικό κλίμα, με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται πτωτικά, ύστερα από το νέο μεγάλο ξεπούλημα που έλαβε χώρα χθες και στους τρεις δείκτες της Wall Street. O Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,92% στις 26.763 μονάδες, ενώ σοβαρές απώλειες είχε και ο S&P 500, ο οποίος μειώθηκε 2,37% στις 3.236 μονάδες. Ακόμα μεγαλύτερη «βουτιά» έκανε ο τεχνολογικός τομέας όπως εκπροσωπείται από το δείκτη Nasdaq που οδηγήθηκε σε απώλειες 3,02% στις 10.632 μονάδες.
Ρόλο στην επιδείνωση του κλίματος στην ελληνική αγορά από χθες έπαιξαν και τα στοιχεία που δημοσίευσε η Κομισιόν το μεσημέρι, που εκτίμησε ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ύφεση 9%, πρωτογενές έλλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ (εφόσον δεν επιβληθεί νέο lockdown) και ανεργία κοντά στο 20%. Παράλληλα, εκτίμησε ότι επαναφορά του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2019 δεν αναμένεται πριν το 2022.
Η έβδομη έκθεση για την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, βλέπει για την επόμενη χρονιά ανάπτυξη στο 6%, ωστόσο όλες οι προβλέψεις ενσωματώνουν υψηλό παράγοντα αβεβαιότητας. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελληνική οικονομία πιέζεται όχι μόνο από την πανδημία, αλλά και από το μεταναστευτικό, όπως και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Κατά τα λοιπά, ο φόβος ενός νέου lockdown είναι ο κύριος καταλύτης που οδηγεί τους επενδυτές σε αμυντικές κινήσεις και περιορισμό νέων ρίσκων, καθώς σε περίπτωση που «κλειδώσει» εκ νέου η οικονομία, η επίπτωση – σε μια χώρα που προέρχεται από 10ετή βαριά κρίση – θα είναι μεγάλη. Τα επόμενα 24ωρα είναι ιδιαιτέρως κρίσιμα, με τις επιχειρήσεις, εστίασης, διασκέδασης και λιανικού εμπορίου να πιέζονται εκ νέου. Έστω και 15 μέρες με κλειστές τις επιχειρήσεις, η ζημιά μπορεί να φθάσει στα 2-3 δισ. ευρώ βυθίζοντας περαιτέρω την οικονομία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός κλάδος χάνει ήδη 66% από την αρχή του 2020, δηλαδή υπερδιπλάσιες απώλειες από το -32% του Γενικού Δείκτη, έχοντας συμπληρώσει πέντε σερί πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 12,54%, πιστοποιώντας ότι αποτελεί το μεγάλο βαρίδι της αγοράς. Σήμερα, όπως προαναφέρθηκε ο τραπεζικός δείκτης έχει κατέλθει στις 296 μονάδες. Πλέον, η απόσταση από τις 263,25 μονάδες που είναι τα ιστορικά χαμηλά για τον κλάδο (από 14 Μαΐου 2020) ουσιαστικά δεν είναι μεγάλη…
Η κρίση λόγω του Covid-19 θα φορτώσει επιπλέον κόκκινα δάνεια στον κλάδο, αυξάνοντας περαιτέρω τα «τοξικά» στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών, σε μια συγκυρία όπου μετά από πολύ κόπο, ο κλάδος ήταν σε momentum μερικής ανασύνταξης τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα λοιπόν στο χώρο του Large Cap απώλειες άνω του 2% σημειώνει η Fourlis, ενώ πλέον του 1% υποχωρούν μετοχές όπως Εθνική, Μυτιληναίος, Eurobank, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Alpha Bank, Lamda Development, Jumbo, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Coca Cola HBC, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ. Αντιθέτως, θετικά κινούνται μόνο οι ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή (ο όμιλος κέρδισε νέο έργο 20 εκατ. ευρώ).
Στον Mid Cap, η εικόνα είναι μοιρασμένη χωρίς κάτι ιδιαίτερο, ενώ εξισορροπητικά και ελαφρώς ανοδικά κινείται σήμερα η MIG, ύστερα από το χθεσινό limit down και το -29,83%. Σήμερα η εταιρεία προέβη σε επίσημη ανακοίνωση στο Χ.Α. αναφορικά με δημοσιεύματα που προξενούν σύγχυση, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητες τις διακυμάνσεις της μετοχής, τονίζοντας παράλληλα ότι το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να βασίζει τις επενδυτικές αποφάσεις του αποκλειστικά στις επίσημες ανακοινώσεις εταιρείας. Θυμίζουμε πως έως τις 6 Νοεμβρίου 2020 «τρέχει» δεσμευτική πρόταση του CVC Capital για τη Vivartia.
Στο σύνολο της αγοράς, 18 μετοχές ενισχύονται έναντι 57 που υποχωρούν.