Συνεργασία με την Καθημερινή, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του ΚΕΦίΜ «Ελλάδα 2021: Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση», ξεκινά το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών - Μάρκος Δραγούμης.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνεργασία περιλαμβάνει μια πλούσια σειρά άρθρων μεγάλης έκτασης με θέμα τα φιλελεύθερα, δημοκρατικά και νεωτερικά χαρακτηριστικά της Επανάστασης του 1821, καθένα από τα οποία θα φιλοξενείται στο πρώτο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας κάθε μήνα.
Στόχος της σειράς των άρθρων αλλά και ευρύτερα του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ελλάδα 2021: Διακόσια χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση» είναι να αναδείξουμε τις φιλελεύθερες ρίζες της ελληνικής Επανάστασης και να εμπλουτίσουμε με ιστορικά τεκμήρια και επιχειρήματα τον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας.
Ο Αριστείδης Χατζής, διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ, καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και επικεφαλής της πρωτοβουλίας δήλωσε για τη συνεργασία: «Χαιρόμαστε πολύ που θα συνεργαστούμε με μια μεγάλη ιστορική εφημερίδα που για δεκαετίες συνδέθηκε με τον υψηλής ποιότητας δημόσιο διάλογο. Σ' αυτή τη σειρά άρθρων θα φιλοξενήσουμε τις απόψεις κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων ιστορικών».
Ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς τόνισε για τη συνεργασία: «Η Καθημερινή με χαρά καλωσορίζει την πρωτοβουλία του ΚΕΦίΜ για την ανάδειξη του φιλελεύθερου χαρακτήρα του 1821. Είμαι βέβαιος ότι τα άρθρα που θα φιλοξενηθούν στις σελίδες μας θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη μεγάλη συζήτηση για τις αξίες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας».
Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας υπογράμμισε: «Το 1821 ήταν ένας αγώνας ελευθερίας. Το ΚΕΦίΜ μέσα από την πάντα φιλόξενη Καθημερινή φιλοδοξεί να υπογραμμίσει αυτή την αλήθεια που συχνά παραβλέπεται - μια αλήθεια για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, αλλά και που μας γεμίζει με την ευθύνη της συνέχισης αυτής της ατέρμονης πορείας προς την ελευθερία και στη δική μας εποχή».
Διαβάστε εδώ το πρώτο και το δεύτερο άρθρο της σειράς με τίτλο Οι ιδρυτές της νεότερης Ελλάδας και Ο ρόλος των ΗΠΑ στην Ελληνική Επανάσταση αντίστοιχα.