«Νεκροταφείο των ανώνυμων» στη Σμύρνη, για τους Σύριους που πέθαναν στο δρόμο για την Ελλάδα

«Νεκροταφείο των ανώνυμων» στη Σμύρνη, για τους Σύριους που πέθαναν στο δρόμο για την Ελλάδα

Φωτογραφία hurriyetdailynews

Ένα «νεκροταφείο των ανώνυμων» έχει ιδρυθεί στην ακτή της επαρχίας της Σμύρνης, για τους Σύριους που πέθαναν προσπαθώντας να περάσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Hurriet, το νεκροταφείο φιλοξενεί δεκάδες τάφους που φέρουν αριθμούς και όχι ονόματα, με έναν ιμάμη να προσεύχεται για τα άγνωστα σώματα κατά τη διάρκεια της ταφής τους.

Οι ιμάμηδες και οι αξιωματούχοι φροντίζουν τους τάφους, στους οποίους είναι θαμμένοι σύριοι πρόσφυγες που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη και των οποίων δεν μπόρεσαν να βρεθούν συγγενείς.

Ο αριθμός των προσφύγων από τη Συρία που έχουν ταφεί στο νεκροταφείο, το οποίο διαχειρίζεται η Διεύθυνση Κοιμητηρίων του Δήμου της Σμύρνης, έφτασε τους 187 με την ταφή 12 ανθρώπων που πέθαναν στην περιοχή του Κουσάντασι στις 24 Μαρτίου.

«Είναι πολύ δύσκολο να το αντέξει κανείς. Τα παιδιά ιδιαίτερα μας προκαλούν πολύ λύπη. Είναι οδυνηρό να έχουν ταφεί στο έδαφος ενός μέρους που δεν γνωρίζουν καν, όταν στην πραγματικότητα θα έπρεπε να παίζουν στους κήπους των σπιτιών τους και να είναι με τους φίλους τους», λέει ο ιμάμης Huseyin Akgul στη Hurriyet.

«Δεν έχουν κανέναν εδώ. Είμαστε η μόνη κοινότητα. Νομίζουμε ότι μας ανατέθηκε», προσθέτει ο ίδιος και συνεχίζει: «γι'' αυτό τους δίνουμε περισσότερη προσοχή. Ο δήμος της Σμύρνης κάλυψε πρόσφατα την περιοχή με χορτάρι και οι τάφοι είναι διακοσμημένοι με λουλούδια. Είναι αδύνατο για ένα άτομο να μην αισθάνεται λυπημένος εδώ.

Ο ιμάμης Akgul σημειώνει ακόμα ότι «δείγματα DNA λαμβάνονται από τα σώματα και αν βρεθούν συγγενείς μπορούν να παραλάβουν τις σωρούς. Φυσικά, η μεγαλύτερη προσευχή μας είναι για να σταματήσουν οι πόλεμοι και τα κακά».

Το 2014 θάφτηκαν στο νεκροταφείο 15 πρόσφυγες, ενώ ο αριθμός έφτασε στους 62 το 2015. Μεγάλη αύξηση παρατηρήθηκε στους δύο πρώτους μήνες του 2016, όταν θάφτηκαν 59 νεκροί.

Τα νεκρά σώματα των προσφύγων κρατούνται σε ένα νεκροτομείο για 15 ημέρες μετά την αυτοψία. Εάν κανείς δεν διεκδικήσει τη σωρό, τότε στέλνεται στο νεκροταφείο, αφού ληφθεί δείγμα του DNA και φωτογραφία.