Η προσπάθεια της Τουρκίας να στρέψει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στον Σαουδάραβα διάδοχο, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ακόμη και όταν η κυβέρνηση Τραμπ έδειχνε να αποστρέφει το βλέμμα της, έχει εμφανή γεωπολιτικά κίνητρα αναφέρουν οι New York Times σε κεντρικό τους άρθρο.
Την Τρίτη, ο Ερντογάν εκφωνώντας μακροσκελή ομιλία προς μέλη του κόμματός του χαρακτήρισε τη δολοφονία «προμελετημένη», παραθέτοντας γεγονότα σε χρονολογική σειρά. Απαίτησε από τους Σαουδάραβες να παράσχουν λεπτομέρειες, καθώς αιωρούνται ακόμη πολλά ερωτήματα και να εκδώσουν τους 18 υπόπτους για να δικαστούν στην Τουρκία. Άφησε, δε, να εννοηθεί ότι ο πρίγκιπας Μοχάμεντ ή πρόσωπο του στενού του περιβάλλοντος, κατηύθυνε τη δολοφονία. Μια τέτοια απροσχημάτιστη πρόκληση προς τη Σαουδική Αραβία, που είναι περιφερειακή δύναμη και έχει καλλιεργήσει στενές σχέσεις με τον πρόεδρο Τραμπ, συνιστά τολμηρή κίνηση.
Τι ελπίζει να πετύχει ο Ερντογάν; Είναι μάλλον απίθανο να συγκινήθηκε από τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου, δεδομένου του ιστορικού του στις διώξεις και στον περιορισμό των ελευθεριών του Τύπου. Αναμφίβολα ο Ερντογάν έχει εξοργιστεί, επειδή μια ξένη χώρα διέπραξε μια τόσο αναίσχυντη δολοφονία εντός της Τουρκίας. Και ίσως ο Τούρκος Πρόεδρος διαβλέπει μια ευκαιρία, όπως εικάζουν Αμερικανοί αξιωματούχοι, να εκμεταλλευτεί τη δολοφονία για να αποσπάσει χρήματα από τους Σαουδάραβες, προκειμένου να στηρίξει την παραπαίουσα τουρκική οικονομία με αντάλλαγμα την μετατόπιση των ευθυνών από το σαουδαραβικό καθεστώς.
Στην πραγματικότητα όμως όπως εκτιμούν οι NYT, o Eρντογάν βλέπει την ιστορία Κασόγκι ως μια ευκαιρία να γονατίσει έναν περιφερειακό αντίπαλο και να προωθήσει το στόχο του να κάνει την Τουρκία την κυρίαρχη σουνιτική μουσουλμανική δύναμη. Εξάλλου, ο Ερντογάν και η Σαουδική Αραβία υποστηρίζουν διαφορετικές εκδοχές του Ισλαμ καθώς η Τουρκία υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα την οποία οι Σαουδάραβες αποκαλούν ως τρομοκρατική ομάδα και θεωρούν τη μορφή διακυβέρνησής της απειλή για την κληρονομική κυριαρχία τους.
Ο Ερντογάν έχει επίσης συνδέσεις με το Ιράν, τον μεγαλύτερο αντίπαλο της Σαουδικής Αραβίας και με το Κατάρ, το οποίο το βασίλειο και άλλα αραβικά έθνη έχουν μποϊκοτάρει.
Παρά τα προβλήματα της Τουρκίας, ο Ερντογάν δημιούργησε ένα άνοιγμα για τη βελτίωση των σχέσεων με τον Τραμπ και επικεντρώνοντας την προσοχή στη Σαουδική Αραβία ως τον «κακό της περιοχής», είναι πλέον σε θέση να συσπειρώσει τον τουρκικό λαό γύρω από έναν κοινό εχθρό. Είναι πολύ πιθανό να βγει από αυτή την αντιπαράθεση ακόμα πιο δυνατός.
AP Photo