Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα το σκηνικό ρήξης μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών το οποίο έχει διαμορφωθεί σημειώνει στο σημερινό φύλλο της η βελγική εφημερίδα De Morgen.
Πιο συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα με τίτλο «Αναβιώνει η ελληνική τραγωδία» διακρίνει μια εκ πρώτης όψεως αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης με αφορμή τόσο τις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις αλλά και την παρατηρούμενη δυστοκία στην περάτωση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, εντούτοις εκτιμά ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, την φορά αυτή «δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια πραγματική κλιμάκωση». Παρά τις αντεγκλήσεις, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το Euroworkinggroup θα ανάψει το πράσινο φως τη Δευτέρα σε ό,τι αφορά την πορεία υλοποίησης του προγράμματος προκειμένου να καταστεί δυνατή η εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, συμπεραίνει η εφημερίδα.
Η εφημερίδα περιγράφει εκτενώς το χτεσινό σκηνικό στους δρόμους της Αθήνας, όπως επίσης και τα σημεία τριβής στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Ωστόσο εκτιμά ότι αυτά που εκτυλίσσονται στις αίθουσες των συσκέψεων δεν συνιστούν παρά απλές «αψιμαχίες» για λόγους εντυπώσεων και εσωτερικής κατανάλωσης και δεν απηχούν καμία διάθεση ρήξης από καμία πλευρά από την στιγμή που η κλιμάκωση της κρίσης δεν συμφέρει κανέναν. Επισημαίνεται ειδικότερα πως ο μεν Αλ. Τσίπρας θέλει να δείξει στην ελληνική κοινή γνώμη ότι «παρέμεινε όρθιος» και κατάφερε να περάσει τις θέσεις του, ενώ και το Eurogroup δεν θέλει να περάσει την εντύπωση ότι δίνει μια «λευκή επιταγή» στον Έλληνα πρωθυπουργό. Επομένως και οι δύο πλευρές παρά την φαινομενική αδιαλλαξία τους γνωρίζουν πολύ καλά ότι η συμφωνία αποτελεί μονόδρομο, εκτιμά η εφημερίδα.
Αναφέρεται τέλος ότι αποτελεί «καλό νέο» το γεγονός ότι τελικά θα χρειαστούν λιγότερα χρήματα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών όπως επίσης και ότι έχουν σταματήσει οι εκροές καταθέσεων.
Από την άλλη, για «ζοφερό σκηνικό» που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα και «δύσκολο έργο» που περιμένει τον De Standaard υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες απεργούν μαζικά εναντίον της λιτότητας». Το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί δίνει την αίσθηση ότι είμαστε ακόμα μακριά από την υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, προσθέτει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν «κακό οιωνό», καθώς τους τελευταίους 4 μήνες η κατάσταση είχε ομαλοποιηθεί και η Ελλάδα προσείλκυσε τους προβολείς της δημοσιότητας μόνον εξαιτίας του «αξιοθρήνητου» τρόπου υποδοχής των προσφύγων στα νησιά. Η οικονομική κρίση είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα και η κατάσταση έμοιαζε να τίθεται υπό έλεγχο, συμπληρώνει. Η εικόνα όμως αυτή ήταν παραπλανητική, προσθέτει. Προκειμένου να λάβει την οικονομική βοήθεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε αναλάβει την υποχρέωση να προωθήσει μεταρρυθμίσεις οι οποίες όμως προκαλούν πολλές αντιδράσεις, εξηγεί. Αν και το εκλογικό σώμα ανανέωσε την εμπιστοσύνη του απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο, είναι σαφές ότι παραμένει αντίθετο στην πολιτική λιτότητας την οποία καλείται να εφαρμόσει ο Αλ. Τσίπρας, σημειώνει.
Όπως το συνηθίζει ο ΣΥΡΙΖΑ εξέπεμψε για μια ακόμα φορά αντιφατικά μηνύματα, εκτιμά η εφημερίδα, καθώς η κυβερνητική εκπρόσωπος θεώρησε την χτεσινή διαδήλωση «υποστηρικτική» προς την κυβέρνηση. «Είναι δυνατόν όμως τα λόγια της κυβερνητικής εκπροσώπου ότι τα αιτήματα των απεργών μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον των νεοφιλελεύθερων εκβιαστικών πολιτικών να εκληφθούν ως ένδειξη ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει τις συμφωνίες που υπέγραψε;», διερωτάται η εφημερίδα. Σύμφωνα με την ίδια πάντως «όχι», διότι διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τις άδικες συμφωνίες που υπέγραψε».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, πολλοί παρατηρητές παραμένουν σκεπτικοί απέναντι στις πραγματικές προθέσεις του Αλ. Τσίπρα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού: «Δεν ξέρεις ποτέ με τους Έλληνες. Ακόμα κι αν ψηφίσουν νόμους για τις μεταρρυθμίσεις πρέπει να σιγουρευτείς ότι θα τους εφαρμόσουν», αναφέρει διπλωμάτης που δεν κατονομάζεται. Ιδιαίτερη μνεία κάνει η εφημερίδα στην αντιπαράθεση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, ενώ αναφέρει ότι εάν εξελιχθούν όλα κατ' ευχήν και επιτευχθεί συμφωνία η Ελλάδα θα πάρει την δόση και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία όμως «είναι κάθε άλλο παρά σίγουρη». Οι οικονομικές προβλέψεις είναι επίσης ζοφερές, καθώς κοινές είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ύφεση και για το 2016. Είναι λοιπόν απολύτως κατανοητό ότι μια διαδηλώτρια στους δρόμους της Αθήνας περιέγραφε την όλη κατάσταση ως «τραγική», καταλήγει η εφημερίδα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ