Yπεραμύνεται της απόφασής του να αποχωρήσει από τις διερευνητικές συζητήσεις για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Τζαμάικα ο πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος της Γερμανίας (FDP) Christian Lindner, ενώ επιρρίπτει την ευθύνη στους Πράσινους (Die Gruenen).
Σε σημερινή συνέντευξή του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), ο Ch. Lindner δηλώσει ότι «υπάρχουν και όρια στη διάθεση συμβιβασμών, όταν πρόκειται για την ταπείνωση ενός εταίρου. Αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπρεπε δυστυχώς να εκληφθούν ως τέτοια/ταπείνωση».
«Χωρίς τους Πράσινους θα είχε αναμφίβολα συγκροτηθεί κυβέρνηση. Στο FDP όμως υπήρχε η αντίληψη ότι εμείς θα αποτελούσαμε τον πυρήνα της πλειοψηφίας ενός (κατ΄ουσίαν) χριστιανοδημοκρατικού-πράσινου συνασπισμού» πρόσθεσε ο κ. Lindner.
Ο πρόεδρος των Γερμανών Φιλελευθέρων κατηγόρησε επίσης την καγκελάριο Merkel ότι αδίκησε το κόμμα του: «Ενώ οι Πράσινοι δούλευαν εις βάρος του FDP, η κ. Merkel δεν παρείχε καμιά υποστήριξη στις συμβιβαστικές μας προτάσεις. Η Τζαμάικα θα είχε τον χαρακτήρα της συνέχειας του μεγάλου συνασπισμού με πράσινες πινελιές και ορισμένους υπουργούς του FDP. Έτσι, όμως δεν επρόκειτο να υπάρξει μια σταθερή κυβέρνηση. Ένας νέος γύρος συνομιλιών για Τζαμάικα δεν έχει νόημα» συμπλήρωσε, για να καταλήξει ότι το κόμμα του «δεν φοβάται τις νέες εκλογές».
«Ανοιχτό» σε διαπραγματεύσεις FDP αλλά μόνο αν υποβληθούν νέες προτάσεις
Το φιλελεύθερο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP) δεν απέκλεισε σήμερα την πιθανότητα να καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού –τον λεγόμενο συνασπισμό Τζαμάικα– εφόσον οι συντηρητικοί της καγκελαρίου Merkel και οι Πράσινοι υποβάλουν ένα "παντελώς νέο πακέτο" προτάσεων.
"Εάν είναι πραγματικά δυνατόν να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη δημοκρατία τα επόμενα χρόνια, τότε θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αρνηθούμε να συνομιλήσουμε" είπε η γενική γραμματέας του κόμματος Nicola Beer, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ntv.
Έσπευσε ωστόσο να προσθέσει: "Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει".
Επιμένουν σε νέες εκλογές οι Γερμανοί - νέα δημοσκόπηση
Οι μισοί Γερμανοί τάσσονται υπέρ της προκήρυξης νέων εκλογών μετά την αποτυχία της προσπάθειας της Angela Merkel να κλείσει μια συμφωνία μεταξύ τεσσάρων κομμάτων για να σχηματιστεί νέος κυβερνητικός συνασπισμός, καταδεικνύει δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA για την εφημερίδα Bild η οποία δημοσιεύεται σήμερα.
Το 49,9% εκ των ερωτηθέντων σε αυτή τη δημοσκόπηση τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής νέων εκλογών.
Κατά την ίδια έρευνα, το 48,5% θεωρεί σωστή την απόφαση του κεντροαριστερού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να μη συμμετάσχουν σε έναν νέο «μεγάλο συνασπισμό» υπό τους συντηρητικούς της Merkel, μια επιλογή υπέρ της οποίας τοποθετήθηκε μόλις το 18%.
Παράλληλα, το 28% των ερωτηθέντων επιρρίπτει στον ηγέτη του FDP, τον Christian Lindner, την ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών, το 27% κατηγορεί τη Merkel και μόλις το 13% θεωρεί πως ευθύνεται ο ηγέτης των οικολόγων, ο Cem Ozdemir.
Οι τέσσερις στους δέκα από τους ερωτηθέντες έκριναν ότι η Merkel πρέπει να διεκδικήσει ξανά την καγκελαρία εάν προκηρυχθούν νέες εκλογές, πάντως ένα 24% θα προτιμούσε κάποιον άλλον υποψήφιο, αν και δεν καταγράφηκε συναίνεση ως προς το ποιος θα έπρεπε να είναι αυτός.
Προτροπές πολιτικών του SPD για διάλογο με τους Χριστιανοδημοκράτες
Κινητικότητα διαφαίνεται στις τάξεις του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο θέμα του διαλόγου για ένα νέο μεγάλο συνασπισμό, μία μέρα πριν τη συνάντηση του Martin Schulz, του προέδρου του κόμματος, με τον επίσης σοσιαλδημοκράτη πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Frank-Walter Steinmeier. Πολιτικοί του SPD, με δηλώσεις τους καλούν πλέον ανοικτά το κόμμα τους να μην συνεχίσει να αποκλείει την συζήτηση για συγκρότηση νέας κυβέρνησης (του λεγόμενου μεγάλου) συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας του SPD Johannes Kahrs είπε στην (σημερινή έκδοση της εφημερίδας) "Passauer Neue Presse" ότι δεν πρέπει να αποκλείεται ένα νέος μεγάλος συνασπισμός με τους Χριστιανοδημοκράτες. Ο Martin Schulz θα πρέπει να πάει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Frank-Walter Steinmeier, ανοιχτός στον διάλογο. Δεν μπορούμε να πούμε στον ομοσπονδιακό πρόεδρο απλώς αυτό ήταν. Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος θα πρέπει να διερευνήσει ποιες δυνατότητες υπάρχουν για σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο όμως δεν είναι δυνατόν εάν το SPD αποκλείει εκ προοιμίου το μεγάλο συνασπισμό».
Ο Bernd Westphal, εκπρόσωπος του SPD για οικονομικά θέματα στην κοινοβουλευτική ομάδα τάχθηκε υπέρ των συνομιλιών με τους Χριστιανοδημοκράτες και κατά των νέων εκλογών. «Το SPD δεσμεύτηκε πολύ (ενν. υπέρ των εκλογών), αλλά η μετακίνηση είναι δυνατή. Το SPD πρέπει να διατυπώσει σαφείς όρους και η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση να επιδείξει ευελιξία» είπε χαρακτηριστικά στη Handelsblatt.
Επίσης, ο νομικός εμπειρογνώμονας της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Johannes Fechner, τάχθηκε υπέρ μιας πιο προσεκτικής στάσης στο επίμαχο θέμα: «Το SPD δεν πρέπει να προτρέχει στο θέμα των νέων εκλογών και θα πρέπει να λάβει στα σοβαρά τις συζητήσεις με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας» είπε στην ίδια εφημερίδα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ