Ο D. Trump απειλεί: Οι ΗΠΑ έχουν εκσυγχρονίσει το πυρηνικό τους οπλοστάσιο

Ο D. Trump απειλεί: Οι ΗΠΑ έχουν εκσυγχρονίσει το πυρηνικό τους οπλοστάσιο

Στην αντεπίθεση πέρασε ο D. Trump με δύο «απειλητικά» tweets με τα οποία προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ έχουν ανανεώσει το πυρηνικό τους οπλοστάσιο. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η πρώτη μου εντολή ως Πρόεδρος της Αμερικής ήταν να εκσυγχρονίσουμε τον πυρηνικό μας εξοπλισμό., Τώρα είναι είναι πιο ισχυρός από ποτέ» ενώ εύχεται ότι δεν θα χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσει ποτέ. Ωστόσο προσθέτει ότι οι ΗΠΑ είναι το ισχυρότερο έθνος στον πλανήτη.  

Νωρίτερα πάντως το Βερολίνο και το Παρίσι καλούσαν - μάταια όπως φαίνεται - όλα τα μέρη να χαμηλώσουν τους τόνους και να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» προκειμένου να μην κλιμακωθεί περαιτέρω και επικίνδυνα ο νέος γύρος κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο. Σε ανάλογη δήλωση προχώρησε και η κινεζική πλευρά, με τον εκπρόσωπό της να καλεί όλες τις πλευρές να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τους Βορειοκορεάτες και τους Αμερικανούς να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» μετά «την κλιμάκωση στις δηλώσεις» ανάμεσα στον πρόεδρο Donald Trump και την Πιονγιάνγκ. «Παρακολουθούμε με τη μεγαλύτερη ανησυχία την κλιμάκωση στις δηλώσεις γύρω από την κορεατική χερσόνησο, η κατάσταση είναι αληθινά σοβαρή. Το να προσθέσουμε τον ήχο από τις στρατιωτικές μπότες σίγουρα δεν θα βελτιώσει τα πράγματα, η στρατιωτική οδός δεν μπορεί να είναι λύση», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Martin Schafer. «Καλούμε συνεπώς όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Christophe Castaner, δήλωσε: «Καλούμε όλες τις πλευρές να ενεργήσουν με υπευθυνότητα», προσθέτοντας ότι η Γαλλία είναι ανήσυχη με την κατάσταση που διαμορφώνεται. 

Τους τόνους επιχείρησε να χαμηλώσει και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Rex Tillerson, δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει άμεση απειλή» και προτρέποντας τους Αμερικανούς «να κοιμούνται ήσυχοι». «Αυτό που κάνει ο πρόεδρος είναι ότι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στη Βόρειο Κορέα, σε μια γλώσσα την οποία ο Kim Jong-un καταλαβαίνει, μιας και δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τη γλώσσα της διπλωματίας», πρόσθεσε ο κ. Tillerson.

Το ίδιο επιχείρησαν να κάνουν και δύο αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με τους οποίους οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι θα απαντήσει με «φωτιά και οργή» εάν η Βόρεια Κορέα προβεί σε επιπλέον απειλές κατά των ΗΠΑ ήταν «απρογραμμάτιστες και αυθόρμητες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Donald Trump εκτόξευσε απειλές πολέμου εναντίον της Βόρειας Κορέας εξαιτίας των στρατιωτικών φιλοδοξιών της, υποσχόμενος «πυρ και οργή», ενώ η Πιονγιάνγκ δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να εξαπολύσει επίθεση εκτοξεύοντας πυραύλους προς το αμερικανικό έδαφος της νήσου Γκουάμ.

Στον αντίποδα βέβαια, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis προειδοποίησε σήμερα τη Βόρεια Κορέα ότι πρέπει να σταματήσει κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να «οδηγήσει στο τέλος του καθεστώτος της» και να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Πρόκειται για τις αυστηρότερες δηλώσεις που έχει κάνει ο Mattis αναφορικά με τη Βόρεια Κορέα. Παλαιότερα, είχε αναφέρει ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να απαντήσει στην Πιονγκγιάνγκ, ωστόσο κάθε στρατιωτική λύση θα είχε «τραγικές επιπτώσεις σε μια απίστευτη κλίμακα».

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη

Η Βόρειος Κορέα καταστρώνει σχέδια επίθεσης στην αμερικανική νήσο Γκουάμ

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς