Μεγαλύτερο όφελος για το ελληνικό δημόσιο, σε σχέση με εκείνο που επετεύχθη στον Πειραιά, φαίνεται πως θα επιδιώξει από την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ) η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από σημερινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη, στη διάρκεια επίσκεψής του στην πόλη.
"Είναι πρόθεσή μας να διασφαλίσουμε τους καλύτερους δυνατούς όρους (...) Σκοπός μας είναι να υπάρχουν τέτοια διαδικασία και τέτοιοι όροι στη σύμβαση και στη συμφωνία, που θα μας διευκολύνουν ώστε και το ποσό που θα εισπράξει το δημόσιο να είναι μεγαλύτερο [...], και να διασφαλιστούν [θετικοί] όροι για τους εργαζομένους και τις παραγωγικές τάξεις" δήλωσε ο κ.Λαμπρίδης, στη διάρκεια επίσκεψής του στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους αν η κυβέρνηση θα επιδιώξει -με βάση και την εμπειρία της ολοκληρωμένης, πλέον, συμφωνίας για τον Πειραιά- ν'' αυξήσει το ποσοστό των εσόδων που το δημόσιο θα εισπράττει από τον ιδιώτη ο οποίος θα "μπει" στο λιμάνι.
Ο κ.Λαμπρίδης επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη ώς επικεφαλής της ομάδας εργασίας των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας, που έχει αναλάβει να διαπραγματευτεί την τροποποίηση της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης για τον ΟΛΘ. Στη διάρκεια της ημέρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις τόσο με τους εργαζόμενους (βρισκόταν σε εξέλιξη τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές), όσο και με τη διοίκηση. "Μέχρι το τέλος του μήνα θα επιδιώξουμε να έχουμε μια τελική πρόταση για τη σύμβαση παραχώρησης" διευκρίνισε ο κ.Λαμπρίδης σύμφωνα με τον οποίο στόχος των συζητήσεων που ξεκίνησαν σήμερα είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση "περιβάλλοντος ασφαλούς και σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους και αναπτυξιακής προοπτικής για το λιμάνι", αλλά και να διευθετηθούν θέματα σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα για την πόλη και το δημόσιο συμφέρον.
Ερωτηθείς σχετικά με την Α΄ Προβλήτα του λιμανιού, για την οποία ο δήμος Θεσσαλονίκης διεκδικεί την εξαίρεσή της από τη σύμβαση παραχώρησης, ο κ. Λαμπρίδης απάντησε ότι "θα γίνει οτιδήποτε είναι δυνατό για να δοθούν [στην πόλη] οι εκτάσεις που μπορούν να δοθούν, χωρίς όμως να εμποδίζονται οι λιμενικές λειτουργίες".
Διευκρίνισε ότι, όπως ήδη έγινε στον Πειραιά, δημόσια Λιμενική Αρχή θα συσταθεί και για το λιμένα της Θεσσαλονίκης. "Η εμπειρία του Πειραιά μας βοηθά και τη συζητάμε αυτή τη στιγμή με τους θεσμούς και το ΤΑΙΠΕΔ" κατέληξε ο κ.Λαμπρίδης, ο οποίος θα συνεχίσει και αύριο τις συναντήσεις του στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ