Ο ιατρικός προσδιορισμός της ηλικίας των προσφύγων διχάζει τους Γερμανούς

Ο ιατρικός προσδιορισμός της ηλικίας των προσφύγων διχάζει τους Γερμανούς

Η διαδικασία εξακρίβωσης της πραγματικής ηλικίας των νεαρών προσφύγων οι οποίοι δηλώνουν ανήλικοι διχάζει πολιτικούς και επιστήμονες στην Γερμανία. Μετά και το τελευταίο περιστατικό της δολοφονίας 15χρονης Γερμανίδας από τον - κατά δήλωσή του - συνομήλικό της Αφγανό, αλλά και την υπόθεση του επίσης Αφγανού Χουσεΐν Κ. που δολοφόνησε πέρυσι την 19χρονη φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ και δήλωσε 17 ετών, ενώ σύμφωνα με μαρτυρία του πατέρα του είναι 32, η συζήτηση για τις εξετάσεις στις οποίες θα μπορούσαν να υποβληθούν όλοι όσοι δεν διαθέτουν έγκυρα έγγραφα, φθάνει πλέον και στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Η Γερμανική Ιατρική Ένωση χαρακτηρίζει τις εξετάσεις που πρότειναν πρώτοι οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) «ανήθικες» και εκτιμά ότι «παραβιάζουν κάθε έννοια προσωπικής ευημερίας». «Ακτινογραφία χωρίς ιατρικό λόγο αποτελεί παραβίαση της σωματικής ακεραιότητας» του ατόμου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Frank Ulrich Montgomery στην Sueddeutsche Zeitung, ενώ η επιτροπή δεοντολογίας της Ένωσης είχε ήδη από το 2016 εκφράσει επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τόσο την αξιοπιστία όσο και την συνταγματικότητα των ιατρικών εξετάσεων προσδιορισμού της ηλικίας. Σύμφωνα πάντως με τους κανόνες της προστασίας από την ακτινοβολία, ο καθορισμός της ηλικίας μέσω ακτινογραφίας επιτρέπεται μόνο στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας. Οι περιπτώσεις των δύο Αφγανών εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.

Ο υπουργός Εσωτερικών Thomas de Maiziere από την πλευρά του τάχθηκε υπέρ της διενέργειας τέτοιων εξετάσεων για όλους τους νεαρούς που ζητούν άσυλο και δεν έχουν στην κατοχή τους έγκυρα έγγραφα από τα οποία να προκύπτει χωρίς αμφιβολία η ηλικία τους. «Δεν είναι υπερβολικό να τους ζητά κανείς να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της ηλικίας τους», τονίζοντας ότι «σε όλες τις περιπτώσεις στις οποίες δεν μπορεί να παρουσιαστεί επίσημο και αυθεντικό έγγραφο, η ηλικία πρέπει να προσδιοριστεί με άλλα μέσα, εν ανάγκη και ιατρικά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου