Τρομάζουν τους ειδικούς οι ολοένα και αυξανόμενες εισαγωγές οικογενειών στα νοσοκομεία με λοίμωξη κορονοϊού, γεγονός που επιβεβαιώνει τη θεωρία της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων πως η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι αυτή η οποία οδηγεί την πανδημία στη δεδομένη συγκυρία.
Δέκα οικογένειες μόνο το τελευταίο δίμηνο έχουν νοσηλευθεί στο «Σωτηρία», ενώ αντίστοιχα στοιχεία προκύπτουν και από άλλα μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς, δείγμα ότι ένας πολύ μεγάλος πλέον αριθμός μεταδόσεων γίνεται εντός του σπιτιού.
Την εισαγωγή πολλών οικογενειών στις κλινικές Covid-19, επιβεβαιώνουν τόσο η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα, όσο και άλλοι ειδικοί, δείγμα ότι ήταν ο παράγοντας που βάρυνε περισσότερο στη ζυγαριά των αποφάσεων της επιτροπής προκειμένου να συστήσουν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα.
Μιλώντας στο Liberal.gr ο καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης επισημαίνει: «Για την μετάδοση του κορονοϊού ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ανταλλαγές επισκέψεων και αυτό προσπαθήσαμε να περιορίσουμε με το αυστηρό μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας». Και εκφράζει την ελπίδαπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας τόσο νωρίς τα Σαββατοκύριακα δεν θα χρειαστεί να παραταθεί πέραν του τέλους Φεβρουαρίου, τονίζοντας ότι η επιδημιολογική εικόνα της Αττικής και των άλλων «κόκκινων» περιοχών στα τέλη του μήνα θα κρίνει και το αν τα μέτρα θα πρέπει να παραταθούν ή όχι.
Από τη μεριά της και η καθηγήτρια παιδιατρικής–λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου προσθέτει πως: «Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν μας φταίει ο κακός άγνωστος ξένος που μπορεί να μας πλησιάσει στο δρόμο ή να βρεθούμε στον ίδιο χώρο με αυτόν (για παράδειγμα σε ένα λεωφορείο) αλλά οι φίλοι και οι συγγενείς που έρχονται σπίτι μας».
Γι' αυτό και συστήνει να προσέχουμε ποιον βάζουμε στο σπίτι μας και μαζί με τον καθηγητή επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη συμβουλεύουν να διατηρήσουμε έναν κλειστό κύκλο φίλων ώστε να έχουμε μία όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη κοινωνική «φούσκα».
Στο μεταξύ, σκούρα τα έχουν βρει στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τις προτεραιότητες των ασθενών με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Επιβάλλεται να επιταχυνθεί η ένταξη των ευπαθών ομάδων (με καρκίνο κι άλλα χρόνια υποκείμενα νοσήματα) στο πρόγραμμα των Covid εμβολιασμών, αλλά ακριβώς επειδή υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασθενών, με ανάλογες ευπάθειες, η «λύση» του προβλήματος είναι δύσκολη. Όλοι μαζί δεν μπορούν να εμβολιαστούν ταυτόχρονα-καθώς πρόκειται για πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, ενώ κάθε κατηγορία διεκδικεί την… απόλυτη προτεραιότητα (έναντι των άλλων) και η χάραξη του προγράμματος εμβολιασμού υπό αυτές τις συνθήκες εξελίσσεται σε σπαζοκεφαλιά.