Ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας υπεραμύνθηκε σήμερα των προσπαθειών της Μαδρίτης όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες που πρέπει να μετεγκατασταθούν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πολύ λιγότεροι από τους 160.000 για τους οποίους γινόταν λόγος όταν είχε ληφθεί απόφαση το 2015.
«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχουν σήμερα 160.000 πρόσφυγες που να ανταποκρίνονται στα κριτήρια που είχαν τεθεί με τις αποφάσεις της ΕΕ», τόνισε ο Αλφόνσο Ντάστις, τοποθετούμενος ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
«Στην Ιταλία δεν υπάρχουν πρόσφυγες. Υπάρχουν παράτυποι μετανάστες και (οι μετανάστες) έχουν πάει στις χώρες όπου ήθελαν να πάνε», συνέχισε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.
«Στην Ελλάδα, υπάρχουν 55 ως 60.000 πρόσφυγες, για αυτό πιστεύω ότι είναι λογικό να ορίσουμε (νέους) στόχους βάσει αυτού του αριθμού», πρόσθεσε, αφήνοντας να γίνει σαφές ότι η Μαδρίτη θέλει να αναθεωρηθούν οι ποσοστώσεις για την επανεγκατάσταση προσφύγων.
Ο στόχος της μετεγκατάστασης 160.000 προσώπων ερμηνεύτηκε με διαφορετικό τρόπο από διάφορες πλευρές και οι αριθμοί που δίνουν οι εθνικές αρχές παραμένουν αβέβαιοι, κυρίως διότι πολλοί πρόσφυγες αρνούνται να καταγραφούν, ή αρνούνται να πάνε σε ορισμένους από τους προορισμούς οι οποίοι τους προτείνονται.
Η Ισπανία είχε δεσμευθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 να υποδεχθεί μέσα σε δύο χρόνια περί τους 16.200 πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονταν ήδη στο έδαφος της Ευρώπης, στην πλειονότητά τους στην Ιταλία και την Ελλάδα, δηλαδή το 10% των 160.000 Σύρων, Ιρακινών και Ερυθραίων τους οποίους αφορούσαν τα προγράμματα «μετεγκατάστασης» της ΕΕ.
Αλλά ως τη 16η Φεβρουαρίου, η χώρα δεν είχε υποδεχθεί παρά μόλις 811, κάτι που ο υπουργός απέδωσε στο ότι τα μέσα και τα ακίνητα που προτείνουν οι περιφέρειες και οι δήμοι σε ορισμένες περιπτώσεις «δεν καλύπτουν ούτε τις ελάχιστες ανάγκες».
Η Ισπανία εξάλλου έχει υποδεχθεί τους 289 από τους 1.449 που είχε δεσμευθεί στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης περίπου 24.500 προσφύγων από καταυλισμούς εκτός ΕΕ.
Τη 18η Φεβρουαρίου, 160.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους της Βαρκελόνης για να απαιτήσουν η κυβέρνηση να υποδεχθεί περισσότερους πρόσφυγες «τώρα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΕ