Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker δήλωσε σήμερα ότι θα επιδιώξει μια ισορροπημένη συμφωνία για τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.
«Θα κάνω τα πάντα προκειμένου αυτή η διαπραγμάτευση να λήξει με μια ισορροπημένη λύση και παράλληλα με απόλυτο σεβασμό στους κανόνες μας», δήλωσε ο Jean-Claude Juncker στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
Την ίδια στιγμή η Ισπανία θα ενεργήσει συνετά στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας με την ΕΕ για το Brexit, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομίας Luis De Guindos στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
«Η θέση της ισπανικής κυβέρνησης είναι πολύ ξεκάθαρη. Για εμάς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πολύ σημαντική χώρα. Είναι ίσως ο στενότερος οικονομικός μας εταίρος αν δει κανείς το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις της ισπανικής κυβέρνησης», διευκρίνισε.
«Η προσέγγιση της ισπανικής κυβέρνησης θα είναι συνετή. Θέλουμε να έχουμε μια λογική συζήτηση και ελπίζω ότι θα κυριαρχήσει η κοινή λογική και η σύνεση», δήλωσε ο υπουργός στο CNBC.
Ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας υπογράμμισε τις στενές σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι μισό εκατομμύριο Βρετανοί ζουν στη νότια ακτή της Ισπανίας και περίπου 18 εκατ. τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο κάνουν διακοπές στη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου.
Ο de Guindos, ενώ επέμεινε ότι η στάση της κυβέρνησής του θα επιδιώξει ένα παραγωγικό αποτέλεσμα για όλες τις πλευρές, επιβεβαίωσε ότι η ισπανική κυβέρνηση θα είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί εταιρίες και εργαζομένους που θα βρεθούν εκτός Βρετανίας λόγω του Brexit.
«Αυτό είναι φυσιολογικό, σωστά; Διότι πιστεύουμε ότι η Μαδρίτη προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε αυτόν τον τομέα», παραδέχθηκε. «Θα σεβαστούμε το Brexit, είναι μια απόφαση που ελήφθη από το Ηνωμένο Βασίλειο, από τη βρετανική κοινωνία. Τώρα θα πρέπει να βρούμε ένα φιλικό, συντεταγμένο διαζύγιο», κατέληξε.
Η συμφωνία που θα συναφθεί ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία αφού η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υπολείπεται της πλήρους συμμετοχής, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.
«Θέλουμε μια δίκαιη συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η συμφωνία αυτή πρέπει απαραίτητα να υπολείπεται της συμμετοχής», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του Στρασβούργου ο Μούσκατ, η χώρα του οποίου ασκεί κατά το τρέχον εξάμηνο την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Το να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να συμβεί κάτι διαφορετικό δείχνει απόσταση από την πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ