Οι τεράστιες ανάγκες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που δημιουργεί ο καύσωνας, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει ολόκληρη την εβδομάδα και ίσως και τις επόμενες ημέρες, δημιουργούν μια έντονη επιβάρυνση στο εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής.
Η εξέλιξη αυτή κάθε άλλο παρά αισιόδοξη μπορεί να χαρακτηρισθεί, ειδικά την στιγμή κατά την οποία βρίσκεται εν τω γεννάσθαι ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει ένα εθελοντικό στάδιο μείωσης της ζήτησης αλλά και ένα υποχρεωτικό, σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που θα προσπαθήσει να ισοσκελίσει το έλλειμμα των 45 δισ.κυβικών μέτρων σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τη Γερμανία.
Ενώ, λοιπόν, η Ευρώπη των 27 σχεδιάζει μια λύση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, ο καύσωνας σήμερα και χθες, έχει ανεβάσει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ σε περίπου 195.000 MWh, έναντι 147.000 MWh, περίπου, που είχε καταγραφεί την προηγούμενη Παρασκευή.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ΑΔΜΗE, η αιχμή των φορτίων, λόγω κατανάλωσης φθάνει στις 10.000 MWh σε συνθήκες καύσωνα, ενώ το όριο των 9.000 MWh το υπερβαίνει από τις 10.30 π.μ.
Για τις αυξημένες ανάγκες, οι σταθμοί φυσικού αερίου και τα λιγνιτικά εργοστάσια καλύπτουν πάνω από το 56% της παραγωγής, ενώ οι ΑΠΕ καλύπτουν περίπου το 21%. Τα υδροηλεκτρικά καλύπτουν κατά 9,5%, ενώ οι εισαγωγές μπορούν να καλύψουν το 8% της ζήτησης.
Η εκρηκτική άνοδος της ζήτησης λόγω καύσωνα είχε ως συνέπεια και την άνοδο της τιμής στο χρηματιστήριο ενέργειας.
Η μέση τιμή του ρεύματος για την αυριανή ημέρα είναι 473,93 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη μέγιστη στα 650 ευρώ και την ελάχιστη στα 267,05, έναντι μέσης τιμής 466 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σήμερα.
Έτσι, λοιπόν, μετά την ανησυχία για το κατά πόσο θα αντέξει το δίκτυο τον αυξημένο φόρτο ώστε να μην υπάρξουν φαινόμενα βλαβών ή διακοπών του δικτύου λόγω υπερφόρτωσης, τουλάχιστον για όσο διαρκέσει ο καύσωνας, οι διεθνείς εξελίξεις δημιουργούν και άλλο ένα ζητούμενο.
Το κατά πόσο θα μπορέσουν, με αυτά τα δεδομένα, τόσο τα νοικοκυριά όσο και οι βιομηχανίες να περιορίσουν εθελοντικά τη ζήτηση, τουλάχιστον κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να δημιουργηθούν τα πρώτα μετρήσιμα στοιχεία που θα δείξουν αν το σχέδιο αυτό μπορεί να να προχωρήσει, αποτελεί το μεγάλο “στοίχημα” της υπόθεσης.
Κλιματικό πλεονέκτημα
Σε περίπτωση πάντως που ο καύσωνας υποχωρήσει και υπάρξει μια ομαλή εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, η Ελλάδα θα έχει ένα κλιματικό πλεονέκτημα, καθώς οι ενεργειακές ανάγκες τουλάχιστον για θέρμανση αρχίζουν σχετικά αργότερα με τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης.
Μάλιστα, για το θέμα αυτό έδωσε απάντηση πριν λίγες ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες διακοπές στο ρεύμα ανέφερε ότι
«Τέτοιο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται στον ορίζοντα, πρέπει να παρακολουθούμε τα πάντα, αλλά απέχουμε από αυτό το σενάριο γιατί η χώρα μας τροφοδοτείται από άλλο αγωγό»
«Έχουμε επεξεργαστεί σενάρια για να μη φτάσουμε σε τέτοια ζητήματα», πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου, «είμαστε σε πολύ πλεονεκτικότερη θέση, έχουμε λάβει τα μέτρα μας νωρίτερα έχουμε αποθήκες LNG έχουμε και κλιματικό πλεονέκτημα»