Tου Γιάννη Μαντζίκου
Είναι γνωστό ότι η οικογένεια των Κένεντι υπήρξε μία από τις πιο προβεβλημένες στην ιστορία των ΗΠΑ με ακτινοβολία που ξεπέρασε τον Ατλαντικό. Εξίσου γνωστή είναι όμως η λεγόμενη «κατάρα» των Κένεντι που ξεκίνησε με τον θάνατο του πρωτότοκου γιου και συνεχίστηκε με τη δολοφονία του προέδρου Τζον Φιτζέραλντ, το 1963. Ο μήνας Ιούλιος ωστόσο αποτελεί «μαύρη σελίδα» για την ιστορία της οικογένειας καθώς πριν από 50 ακριβώς χρόνια ο τρίτος εκ των αδελφών, ο Τεντ, «ψαλίδισε» τις πιθανότητές του να εκλεγεί πρόεδρος εν όψει των εκλογών του 1972, ενώ πριν από 20 χρόνια χάθηκε το «χρυσό» αγόρι του «Κάμελοτ», ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ ή Τζον-Τζον. Ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η μοίρα έπαιξε παιχνίδι της και για τους δύο στην περιοχή Μάρθας Βάινγιαρντ.
Οι Κένεντι δεν είναι απλώς μια μεγάλη οικογένεια, σε απογόνους, εξουσία, χρήματα και δόξα. Είναι αυτό που οι Αγγλοσάξονες λένε «clan» -κάτι περισσότερο από σόι, μια φατρία ή «κλίκα». Όλα άρχισαν τη δεκαετία του ''30, όταν ο Ιρλανδός καθολικός πατριάρχης Τζόζεφ Κένεντι έχτισε μια τεράστια περιουσία με όχι και τόσο καθαρό τρόπο. Είχε σχέσεις με τη μαφία, πούλησε σκληρό αλκοόλ στην ποτοαπαγόρευση και όταν θέλησε να ασχοληθεί με την πολιτική παντρεύτηκε τη Ρόουζ Φιτζέραλντ, κόρη του πανίσχυρου Δημοκρατικού δημάρχου της Βοστώνης.
Έκαναν εννέα παιδιά, πέντε κορίτσια και τέσσερα αγόρια -τον Τζόζεφ τζούνιορ, τον Τζον Φιτζέραλντ, τον Ρόμπερτ και τον Εντουαρντ. Στόχος του Τζόζεφ του πρεσβύτερου ήταν να δει τον πρώτο και συνονόματο γιο του πρόεδρο των ΗΠΑ. Τότε χτύπησε για πρώτη φορά η κατάρα. Ο Τζόζεφ ο νεότερος σκοτώθηκε στον Β'' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο πατέρας στράφηκε στον δεύτερο γιο, τον Τζον, ο οποίος έγινε μεν πρόεδρος, αλλά το νήμα της ζωής του κόπηκε στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963.
«Πρόεδρος» εν αναμονή
Μετά τις δολοφονίες του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι και του υποψήφιου προέδρου Ρόμπερτ Κένεντι, το 1968, ο Εντουαρντ ανέλαβε να εκπροσωπήσει τη δυναστεία στην πολιτική και -γιατί όχι;- να φτάσει ώς τον Λευκό Οίκο. Ολα έμοιαζαν ιδανικά για τον Τεντ αφού, εκτός της προβολής που είχε λόγω του ονόματός του, ήταν κατ'' ομολογία η μεγαλύτερη ελπίδα των Δημοκρατικών για να κερδίσουν τον Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος ήδη είχε αρχίσει να έχει προβλήματα.
Τα χειρότερα όμως για τον Τεντ ήρθαν στις 18 Ιουλίου του 1969, όταν διασχίζοντας μια γέφυρα κοντά στο Τσαπακουίντικ κοντά στο Μάρθας Βάινγιαρντ ύστερα από ένα πάρτι έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, που έπεσε και βούλιαξε στο νερό. Ο ίδιος γλίτωσε και βγήκε έξω κολυμπώντας, αλλά η συνεπιβάτιδά του, η Μέρι Τζο, η οποία είχε εργαστεί την προηγούμενη χρονιά στην προεκλογική εκστρατεία του Ρόμπερτ, πνίγηκε.
Ο Τεντ κάθισε στο εδώλιο για εγκατάλειψη θύματος στον τόπο του δυστυχήματος. Καταδικάστηκε απλώς σε φυλάκιση δύο μηνών με αναστολή. Εκείνη η νύχτα «στοίχειωνε κάθε ημέρα της ζωής του», όπως αποκάλυψε χρόνια αργότερα στην αυτοβιογραφία του. Στη συνέχεια περιορίστηκε στην έδρα του γερουσιαστή Μασαχουσέτης. Έπειτα από αλλεπάλληλες πιέσεις ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 1980, χάνοντας όμως από τον Τζίμι Κάρτερ.
Ο πρίγκιπας...
Βοηθός εισαγγελέα, εκδότης, επίδοξος ηθοποιός, αλλά πρωτίστως τέκνο του δολοφονημένου Τζον Κένεντι και γόνος της πιο γνωστής πολιτικής δυναστείας της Αμερικής, ο Τζον Κένεντι Τζούνιορ υπήρξε ο αγαπημένος γιος της μητέρας του, Τζάκι, και το αντικείμενο του πόθου για αμέτρητες γυναίκες ανά τον κόσμο. Κατά την κηδεία του πατέρα του, είχε φροντίσει να κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας με τον περίφημο «στρατιωτικό χαιρετισμό» στο άγημα που συνόδευε τον «JFK». Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, στο συνέδριο των Δημοκρατικών του 1988, όπου υποψήφιος ήταν ο Μάικλ Δουκάκης, η ομιλία του Τζον-Τζον έκλεψε την παράσταση με τα τηλεοπτικά κανάλια να την παίζουν ξανά και ξανά.
Το 1995 και ενώ έχει εγκαταλείψει τα σχέδια του για να γίνει εισαγγελέας, εκδίδει το μηνιαίο περιοδικό «George», το οποίο κυκλοφόρησε έως το 2001 με τον τίτλο του να είναι εμπνευσμένος από τον πατέρα του αμερικανικού έθνους Τζορτζ Ουάσινγκτον. Για το πρώτο μάλιστα εξώφυλλο του περιοδικού, ο Τζον-Τζον καλεί το διασημότερο μοντέλο της εποχής του, τη Σίντι Κρόφορντ, για να ποζάρει ως Ουάσινγκτον. Το περιοδικό προκάλεσε σοκ και αντικρουόμενα αισθήματα στην Αμερική, όταν κυκλοφόρησε, όμως σταδιακά άρχισε να χάνει τη λάμψη του.
Όταν τον ρωτούσαν για την «κατάρα των Κένεντι», ο Τζούνιορ απέφευγε να απαντήσει. Όπως εξηγούσε, άλλωστε, στον Λάρι Κινγκ: «Μοιάζει σαν να περπατάς και να περιμένεις να σε χτυπήσει κεραυνός. Είναι κάτι που δεν έχεις στο μπροστινό μέρος του μυαλού σου».
Έτσι πορεύτηκε μέχρι τις 16 Ιουλίου 1999, ως ο μεγάλος αγαπημένος των ΗΠΑ, όταν το μονοκινητήριο που πιλοτάριζε συνετρίβη στα ανοιχτά της Μασαχουσέτης. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος για τον 39χρονο Τζον Κένεντι Τζούνιορ και τη σύζυγό του Καρολάιν Μπεσέτ, το λαμπερότερο ζευγάρι που είχε δει ποτέ η Αμερική...
Ο Τζον-Τζον επιβεβαίωσε με τον τραγικό του θάνατο την ατάκα που είχε πει ο θείος του Τέντι μετά το δικό του δυστύχημα του 1969 που του στοίχισε κάθε προεδρική φιλοδοξία: «Κάποια τρομερή κατάρα υπάρχει πάνω από την οικογένειά μας»!
*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 31 Ιουλίου