Ο νέος ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό, οι ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης και το «τριπλό χτύπημα» στις μεγάλες περιουσίες

Ο νέος ΕΝΦΙΑ ανά τετραγωνικό, οι ελαφρύνσεις της μεσαίας τάξης και το «τριπλό χτύπημα» στις μεγάλες περιουσίες

Με το επιχείρημα ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ εξασφαλίζει ελαφρύνσεις για τους 8 στους 10 ιδιοκτήτες –περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια πολίτες- και ότι δεν αποτελεί ένα «χαριστικό» νομοσχέδιο για τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία θα υπερασπιστεί η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή.

Οι νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου, διασφαλίζουν ότι θα ευνοηθούν οι έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία καθώς μειώνεται ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο ακόμη και για περιοχές με τιμή ζώνης έως και 4000 ευρώ.

Όσον αφορά στην κριτική που είναι έτοιμη να ασκήσει η αντιπολίτευση για «εύνοια προς τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία» το νομοσχέδιο κρύβει μέσα την 3η απάντηση που αναμένεται να επικαλεστεί και το οικονομικό επιτελείο κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Πρώτον, αυξάνεται ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο σε όλες τις περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 4500 ευρώ. Πρακτικά δηλαδή στα «ρετιρέ» (Μύκονος, Ηρώδου Αττικού, νότια Προάστια κλπ) ο φόρος θα είναι μεγαλύτερος ακόμη και για όποιον έχει ένα και μόνο ακίνητο καθώς η επιβάρυνση ανά τετραγωνικό φτάνει ακόμη και στα 16,2 ευρώ.

Δεύτερον, επιβάλλεται ένας νέος φόρος ανά ακίνητο εφόσον η αξία του υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ. Αυτός ο φόρος θα υπολογίζεται με συντελεστή από 0,2% έως και 1%. Πρακτικά, είναι ένας στοχευμένος φόρος στις βίλες και στα πολύ μεγάλης αξίας μεμονωμένα ακίνητα.

Και τρίτον, θεσπίζεται προσαύξηση επί του συνολικού φόρου που θα πρέπει να πληρώνει κάποιος αν η περιουσία του υπερβαίνει τα 500.000 ευρώ. Αυτό μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε. Το αντίθετο: γινόταν έκπτωση 10-20% επί του τελικού λογαριασμού ακόμη και για τις μεγάλες περιουσίες. Έτσι, ο ιδιοκτήτης με την περιουσία του ενός εκατομμυρίου, ναι μεν θα γλιτώσει τον συμπληρωματικό φόρο αλλά αν έχει ακίνητο σε πολύ ακριβή περιοχή το οποίο έχει αξία άνω των 400.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί τριπλά: και για τον φόρο ανά τετραγωνικό και γιατί το μεμονωμένο ακίνητο έχει αξία άνω των 400.000 ευρώ και γιατί η περιουσία του υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Για τα εκατομμύρια των ιδιοκτητών, αυτό που πρακτικά έχει αξία είναι ο φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο. Η νέα κλίμακα διαμορφώνεται ως εξής:

Από την κλίμακα καθίσταται σαφές ότι ο φόρος ανά τετραγωνικό είναι μειωμένος για όλα τα ακίνητα ακόμη και σε περιοχές με τιμή ζώνης έως και 4000 ευρώ το μέτρο και αυξάνεται μόνο για τις περιοχές με τιμή ζώνης από 4500 ευρώ και πάνω.

Για τις περιουσίες άνω των 500.000 ευρώ, αντί να γίνεται ελάφρυνση επί του τελικού ποσού του φόρου όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα (10-20%) τώρα θεσπίζεται προσαύξηση του τελικού λογαριασμού η οποία θα φτάνει και στο 20% ανάλογα με το ύψος της περιουσίας. Η προσαύξηση θα υπολογίζεται με τους ακόλουθους συντελεστές

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εξακόσιες πενήντα χιλιάδες (650.000) ευρώ, κατά ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%),

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και οκτακόσιες χιλιάδες (800.000) ευρώ, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%),

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και ένα εκατομμύριο (1.000.000) ευρώ, κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%),

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας από 1.000.000,01 ευρώ και άνω, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Για τις περιουσίες έως 400.000 ευρώ, παραμένει έκπτωση φόρου επί του τελικού λογαριασμού ανάλογα με το ύψος της περιουσίας αλλά με διαφοροποιημένους συντελεστές οι οποίοι είναι οι εξής:

α) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%),

β) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%),

γ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και διακόσιες πενήντα χιλιάδες (250.000) ευρώ, κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%),

δ) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, κατά ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%) και

ε) για αξία ακίνητης περιουσίας έως και τετρακόσιες χιλιάδες (400.000) ευρώ, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%).

Όσον αφορά στον φόρο επί των ακινήτων που έχουν αξία άνω των 400.000 ευρώ, ο υπολογισμός του φόρου θα γίνεται με την ακόλουθη κλίμακα: