Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας καλεί ξανά τον J. Dijsselbloem να παραιτηθεί

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας καλεί ξανά τον J. Dijsselbloem να παραιτηθεί

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Antonio Costa κάλεσε εκ νέου χθες τον πρόεδρο του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem να παραιτηθεί, μετά τις προσβλητικές δηλώσεις του Ολλανδού για τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, οι οποίες κατ'' αυτόν σπαταλούν τα χρήματά τους για «αλκοόλ» και «γυναίκες».

Σε μια συνέντευξή του που μεταδόθηκε από την ισπανική ραδιοφωνία, ο Costa απάντησε «ασφαλώς ναι» στην ερώτηση εάν η κυβέρνηση της οποίας ηγείται συνεχίζει να θεωρεί πως ο Dijsselbloem οφείλει να εγκαταλείψει την προεδρία του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των 19 κρατών μελών της ευρωζώνης.

«Τα λόγια (του Dijsselbloem) είναι ανυπόφορα (...), αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά, να εργαζόμαστε για τα ουσιώδη», δήλωσε ο Costa, ο οποίος συμμετείχε χθες στη σύνοδο των κρατών του ευρωπαϊκού νότου στη Μαδρίτη.

«Ο κ. Dijsselbloem είναι περαστικός, αλλά το ευρώ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα της δουλειάς της ΕΕ και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε, πρέπει να το στεριώσουμε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Την 20ή Μαρτίου ο Dijsselbloem—ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας—είχε επιμείνει κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι «χώρες του βορρά στην ευρωζώνη» θα συνεχίσουν να δείχνουν την «αλληλεγγύη» τους στις «χώρες σε κρίση», πριν προσθέσει: «Αλλά εκείνοι που τη ζητούν έχουν επίσης καθήκοντα. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα χρήματα στα σναπς και στις γυναίκες και μετά να ζητάω την υποστήριξή τους».

Δύο ημέρες αργότερα ο Costa απαίτησε την παραίτηση του Ολλανδού, κατηγορώντας τον πως έκανε σχόλια με «ρατσιστικό, ξενοφοβικό και σεξιστικό» χαρακτήρα εναντίον ενός «μέρους των ευρωπαϊκών χωρών».

Χθες ο Dijsselbloem από την πλευρά του επισήμανε στην ολλανδική εφημερίδα De Volkskrant πως η αγανάκτηση την οποία ξεσήκωσαν τα σχόλιά του μάλλον οφείλεται στις διόλου δημοφιλείς πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην ευρωζώνη: πρόκειται για «την οργή εναντίον οκτώ χρόνων διαχείρισης της κρίσης», έκρινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: SOOC