Ο Vladimir Putin έγινε σήμερα ο πρώτος ηγέτης χώρας που έχει βάλει την υπογραφή της στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ο οποίος επισκέπτεται την Τεχεράνη, μετά την απόφαση του Donald Trump να μην την επιβεβαιώσει.
Με τον τρόπο αυτό, ο Putin στέλνει ένα σαφές μήνυμα προς την Ουάσινγκτον ότι η χώρα του όχι απλώς θα συνεχίσει να τηρεί την εν λόγω συμφωνία, αλλά θα επιχειρήσει να διευρύνει τη συνεργασία της με το Ιράν και μάλιστα τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Άλλωστε, Μόσχα και Τεχεράνη έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια μια ισχυρή συμμαχία, η αντοχή της οποίας έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και στον εμφύλιο της Συρίας, όπου στήριξαν αποτελεσματικά τον Bashar al-Assad, αλλάζοντας την τροπή του πολέμου και επιτρέποντας στο καθεστώς της Δαμασκού να διατηρήσει υπό τον έλεγχό του πάνω από το 50% των εδαφών της χώρας.
Η τελευταία επίσκεψη του Putin στην Τεχεράνη είχε πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2015 και αποτέλεσε ευκαιρία για να συμφωνήσουν Μόσχα και Τεχεράνη στην κοινή στρατηγική που θα ακολουθούσαν αναφορικά με την κρίση στη Συρία.
Εκτός της Ρωσίας, και οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει την κατηγορηματική τους αντίθεση στην αμφισβήτηση και την ακύρωση της συμφωνίας του 2015, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο για μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Μάλιστα, ο Emmanuel Macron έχει ουσιαστικά προαναγγείλει και τη δική του επίσκεψη στην Τεχεράνη, στις αρχές του 2018.
Σημειώνεται ότι ο Putin, εκτός της συνάντησής του με τον ιρανό ομόλογό του Hassan Rouhani, θα λάβει μέρος και σε μία τριμερή συνάντηση κορυφής, με τη συμμετοχή και του Ilham Aliyev, προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, μιας ακόμη χώρας με την οποία η Μόσχα αναπτύσσει έντονο φλερτ, ελπίζοντας να την αποσπάσει από τον κύκλο επιρροής των ΗΠΑ.
Είναι η δεύτερη τριμερής που πραγματοποιείται, έπειτα από τον Αύγουστο του 2016 στο Μπακού. Σε αυτή «θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη συζήτηση των προοπτικών οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας», επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Οι τρεις πρόεδροι αναμένεται κυρίως να συζητήσουν το σχέδιο κατασκευής μιας σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 172 χιλιομέτρων που θα ενώνει το Ραχτ του Ιράν με την Αστάρα του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και σχέδια κοινής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου στην Κασπία.
Φωτογραφία από Associated Press