Με το πρώτο κύμα της επιστροφής των εκδρομέων να ξεκινά από σήμερα κορυφώνεται η ανησυχία των ειδικών για τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού στην ηπειρωτική χώρα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστές θα επιστρέψουν από νησιά που είναι «κόκκινα» στον επιδημιολογικό χάρτη.
Την ίδια ώρα, το ιικό φορτίο βρίσκεται και πάλι στα ύψη λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα στο 39% του ελληνικού πληθυσμού που είναι είτε πλήρως ανεμβολίαστο είτε ανεπαρκώς εμβολιασμένο.
Η ομοιότητα των συμπτωμάτων της μετάλλαξης Δέλτα με το κρυολόγημα εντείνει τη σύγχυση
Στον κίνδυνο της διασποράς της Covid συμβάλλει και το γεγονός ότι η λοίμωξη μετά από μόλυνση με τη μετάλλαξη Δέλτα έχει συμπτώματα που θυμίζουν περισσότερο κρυολόγημα, όπως ο πονοκέφαλος, ο πονόλαιμος, η ρινική καταρροή και ο πυρετός, με συνέπεια τα θετικά άτομα να καθυστερούν να υποβληθούν σε τεστ (εργαστηριακό ή self-test) και να μην απομονώνονται εγκαίρως από τον περίγυρό τους, κατά την επιστροφή τους από τις θερινές διακοπές.
Η καθυστέρηση στη διενέργεια τεστ, μαζί με την απουσία υποψίας ότι ενδέχεται να έχουν κολλήσει κορονοϊό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αυτοπεριορίζονται και να συμβάλλουν στο να διασπαρθεί η λοίμωξη στα μέλη της οικογένειας, στους φίλους και στους συναδέλφους στο γραφείο.
Τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι η μετάλλαξη Δέλτα που έχει ήδη γίνει κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και έχει κάνει αισθητή την παρουσία της σε περισσότερες από 130 χώρες προσβάλλει κυρίως άτομα 50 ετών και κάτω, την ώρα που ο ένας στους δύο πολίτες της χώρας μας ηλικίας 18-45 ετών παραμένει μη εμβολιασμένος.
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι από «νεανικό πρόσωπο της πανδημίας», το 4ο κύμα κινδυνεύει να μετατραπεί στο κύμα των ανεμβολίαστων, των ηλικιωμένων και των ανοσοκατεσταλμένων, με τη σκέψη όλων στραμμένη στο τι θα συμβεί το φθινόπωρο καθώς ήδη τα περισσότερα νοσοκομεία δέχονται ήπια πίεση με τους διασωληνωμένους ασθενείς να έχουν φτάσει τους 241 στην επικράτεια, ενώ τα νοσοκομεία στην Κρήτη δέχονται ασφυκτική πίεση, από τη μεγάλη επιδημική έξαρση στο νησί που αποτελεί κι έναν από τους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως.
Rapid tests σε τουρισμό και εστίαση, άδεια άνευ αποδοχών για μη εμβολιασμένο προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας
Ο εμβολιασμός αποτελεί μονόδρομο για να αποφευχθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων τους προσεχείς μήνες που θα δημιουργήσει νέο κύμα… πίεσης στο ΕΣΥ, με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους να τίθενται σε ισχύ από σήμερα 16 Αυγούστου. Έτσι το προσωπικό των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων που δεν έχει εμβολιαστεί βγαίνει σε άνευ αποδοχών άδεια.
Στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τους σκεπτικιστές των covid εμβολίων, ο καθηγητής πνευμονολογίας-εντατικής θεραπείας ΕΚΠΑ Θοδωρής Βασιλακόπουλος εξηγεί πως όσοι εμβολιάζονται εκθέτουν τον οργανισμό τους στην πρωτεϊνη ακίδα του κορονοϊού, ενώ όσοι αποφασίζουν να μην εμβολιαστούν και να αποκτήσουν ανοσία κολλώντας τη λοίμωξη εκθέτουν τον οργανισμό τους στην πρωτεϊνη ακίδα και σε άλλες τρεις πρωτεϊνες.
Και στη συνέχεια διερωτάται γιατί ανησυχούν οι άνθρωποι για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις των εμβολίων και δεν ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιδράσεις από την έκθεση σε 4 πρωτεϊνες του κορονοϊού; Στο εύλογο ερώτημα θα πρέπει βέβαια να προστεθεί και γιατί οι σκεπτικιστές, οι αρνητές και οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας δεν ανησυχούν και για τις βραχυπρόθεσμες επιδράσεις από την έκθεση στις 4 πρωτεϊνες του ιού Sars Cov 2, καθώς είναι γνωστό ότι η απόκτηση ανοσίας μέσω της φυσικής οδού (της νόσησης) έχει βαρύ τίμημα με άμεσες και late covid επιπλοκές κι ένα σημαντικό ποσοστό θνησιμότητας.