Για μεγάλη ενδοοικογενειακή μετάδοση του κορονοϊού και για υψηλή διασπορά σε Πάτρα και Χαλκίδα έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με την ίδια τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε ηλικίες 25 έως 44 ετών.
Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τα μέτρα δεν έχουν επίπτωση στην οικονομία και μειώνει την πιθανότητα έκθεσης των πολιτών στον ιό. «Υπάρχει ανησυχία καθώς έχει επιβαρυνθεί σημαντικά το επιδημιολογικό φορτίο, όλοι συμφωνούμε και αναζητούμε έξυπνους τρόπους ώστε να μειωθεί η κινητικότητα και κατ' επέκταση η μεταδοτικότητα, χωρίς όμως να κλειστούμε μέσα όπως έγινε τον προηγούμενο Μάρτιο»
Στόχος των ειδικών είπε, είναι να γίνει επίπεδη η καμπύλη διασποράς τους δύο επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως είπε, οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψη τους την χαμηλή διασπορά του ιού στην εκπαίδευση, εισηγήθηκαν να μην αλλάξει κάτι από αυτά που ισχύουν έως σήμερα.
«Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά σε πολλές περιοχές» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να ξεφύγει, να οδηγήσει σε μια εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Ακόμα και μέσα σε περιφερειακές ενότητες με καλύτερους επιδημιολογικούς δείκτες υπάρχουν δήμοι με ιδιαίτερα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στις κόκκινες περιοχές, αυξήθηκε σημαντικά σε αρκετές ακόμα περιοχές της χώρας μας που από σήμερα χαρακτηρίζονται και αυτές κόκκινες» σημείωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Αναφερόμενη στους δήμους Πατρέων και Χαλκιδέων, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε ότι εμφανίζουν «εκθετική αύξηση κρουσμάτων, ιδιαίτερα ανησυχητική» και προσέθεσε ότι «οι περιοχές αυτές ανησυχούν ιδιαίτερα την Επιτροπή των Επιδημιολόγων καθώς φαίνεται ότι υπάρχει πολλή μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα».
Όπως ανέφερε η καθηγήτρια, τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια εκτιμώνται σε περισσότερα από 8.500 χιλιάδες, ενώ ο μέσος όρος των εισαγωγών είναι σε καθημερινή βάση 70-80 στην Αττική και συνολικά σε όλη την επικράτεια 150 άτομα, με το 77% των νοσηλευομένων να είναι πολίτες άνω των 55 ετών, ηλικίες δηλαδή που εμφανίζουν μεγαλύτερη θνητότητα. Στην Αττική ο αριθμός των κλινών που έχει καταληφθεί από νοσούντες ανέρχεται στο 63% των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ για covid.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, βασικό ρόλο διαδραματίζουν οι κρυφές συγκεντρώσεις σε σπίτια. «Δυστυχώς, φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο παίζουν και οι κρυφές συγκεντρώσεις συμπολιτών μας σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ ειδικά για την Αττική, όπου και αποδίδεται ως μια από τις αιτίες αύξηση των κρουσμάτων σε όλες τις γειτονιές, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται στα 4.400, δηλαδή αύξηση κατά 40%, ενώ στη Θεσσαλονίκη η άνοδος υπολογίζεται στο 30%
Ειδικά για τα σχολεία, είπε ότι θα παραμείνουν ανοιχτά, καθώς «τα παιδιά κολλούν από τους γονείς και δε διασπείρουν τα ίδια τον ιό», ενώ κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να τηρούν σχολιαστικά τα μέτρα και παράλληλα να εμβολιαστούν. Αντίθετα, σημείωσε, «αυτό που συχνά παρατηρείται από την ιχνηλάτηση είναι ότι οι γονείς μεταδίδουν τη λοίμωξη τόσο στα παιδιά, όσο και στους ενήλικες άνω των 65 ετών».
Ο καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε ότι στην Ελλάδα παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές. Η αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό φθάνει το 50%, τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να περιοριστούν οι επαφής ανάμεσα στα άτομα. «Η κόπωση αναδεικνύεται παράγοντας επιδείνωσης της κατάστασης», συμπλήρωσε.