Τα ανθεκτικά αποτελέσματα αλλά και το μπαράζ ανάληψης νέων ενεργειακών έργων παγκόσμιας εμβέλειας, οδηγεί σε εντυπωσιακό ράλι αντίδρασης έως 12% τις μετοχές της Viohalco, με τη μητρική να οδηγεί και τις Cenergy Holdings και ElvalHalcor να ακολουθούν με παρόμοια ένταση.
Πιο αναλυτικά, η μετοχή της μητρικής ενισχύεται σε ποσοστό 11,80% έχοντας ανέλθει στα 2,79 ευρώ με όγκο 207 χιλ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 724 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε πως το μήνα Σεπτέμβριο η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε κατά 9,65%, ευρισκόμενη ανάμεσα στους τίτλους που ξεχώρισαν σε έναν πτωτικό κατά τα λοιπά μήνα.
Η μετοχή της Cenergy Holdings ενισχύεται κατά 11,48% έχοντας ανέλθει στα 1,22 ευρώ διακινώντας όγκο 334 χιλ. τεμαχίων, με την αποτίμησή της στα 232 εκατ. ευρώ. Είναι η 4η διαδοχική ανοδική συνεδρίαση για τη Cenergy Holdings, η οποία επίσης ξεχώρισε το Σεπτέμβριο με άνοδο 16,82%.
Η μετοχή της ElvalHalcor ενισχύεται κατά 8,15% έχοντας ανέλθει στα 1,4060 ευρώ με όγκο 87 χιλ. τεμάχια, ενώ η κεφαλαιοποίησή της διαμορφώνεται στα 529 εκατ. ευρώ. Το Σεπτέμβριο, η ElvalHalcor ενισχύθηκε κατά 8,33%.
Όπως προαναφέρθηκε, τα ανθεκτικά αποτελέσματα σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τον κλάδο των μετάλλων, των υποδομών και όλων των μεγάλων έργων, αλλά και η ανάληψη σημαντικών projects σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι οι αιτίες που αφυπνίζουν τις μετοχές του ομίλου.
Μεγάλα έργα παγκόσμιας εμβέλειας
Μόνο αυτή την εβδομάδα, εταιρείες του ομίλου ανέλαβαν δύο εξαιρετικά σημαντικά έργα, εξαιρετικά υψηλών απαιτήσεων, τέτοια που ελάχιστες εταιρείες στον κόσμο έχουν τις υποδομές και την πληρότητα να φέρουν εις πέρας.
Προ δύο ημερών ανακοινώθηκε ότι η Σωληνουργεία Κορίνθου επελέγη για το υποθαλάσσιο έργο σε μεγάλο βάθος King’s Quay στον κόλπο του Μεξικού. Πρόκειται για έργο – ορόσημο για την παρουσία της Σωλ. Κορίνθου στον Κόλπο του Μεξικού όπου είναι ένα από τα παγκόσμια επίκεντρα της κυκλοφορίας του πετρελαίου. Οι σωλήνες χάλυβα θα παραχθούν σε μεγάλα μήκη με την παραγωγική διαδικασία HFW και με εξωτερική επένδυση για αντιδιαβρωτική προστασία στη μονάδα της εταιρείας Σωληνουργεία Κορίνθου στη Θίσβη Βοιωτίας.
Η εταιρεία υπέγραψε με τη Subsea7 (US) LLC συμφωνία για την παραγωγή και προμήθεια σωλήνων χάλυβα που θα χρησιμοποιηθούν στην πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού σε μεγάλο βάθος για το έργο της King’s Quay. Το συγκεκριμένο υποθαλάσσιο έργο θεωρείται πρωτοπόρο διότι είναι ένα από τα λίγα που έχουν γίνει ποτέ σε τόσο μεγάλο βάθος με τη μέθοδο reel-lay σε συνδυασμό με τη χρήση σωλήνων HFW για αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου.
Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε πως η Ελληνικά Καλώδια, υπέγραψε σύμβαση για να προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια inter-array καλώδια 66 kV και εξαρτήματα για το Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, την οποία ανέλαβε η Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), κορυφαίος προμηθευτής υποβρύχιων καλωδιακών συστημάτων. Η σύμβαση αφορά την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων στα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Hellenic Cables αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τις δοκιμές και την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV με μόνωση XLPE καθώς και των σχετικών εξαρτημάτων. Τα καλώδια θα παραχθούν στην καθετοποιημένη και υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων της Hellenic Cables στην Κόρινθο.