ΟΗΕ: Έληξε η κατάσταση λιμού στο Ν. Σουδάν, αλλά η πείνα παραμένει

ΟΗΕ: Έληξε η κατάσταση λιμού στο Ν. Σουδάν, αλλά η πείνα παραμένει

Έληξε η κατάσταση λιμού που κηρύχθηκε πριν από τέσσερις μήνες στο Νότιο Σουδάν, ανακοίνωσαν σήμερα υπηρεσίες του ΟΗΕ, αν και 45.000 άνθρωποι στις Πολιτείες Τζόνγκλεϊ και Γιούνιτι αναμένεται να εξακολουθήσουν να ζουν σε συνθήκες που μοιάζουν με αυτές του λιμού και η κατάσταση παραμένει κρίσιμη.

Αυτό και τον επόμενο μήνα περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός του Νότιου Σουδάν, αναμένεται να αντιμετωπίσουν διατροφική ανασφάλεια, σημειώνοντας αύξηση από τα 5,5 εκατομμύρια που είχαν καταγραφεί τον Μάιο, αναφέρει η έκθεση της Unicef, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (PAM) και του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO).

Πρόκειται «για το πιο αυξημένο ποσοστό διατροφικής ανασφάλειας που έχει καταγραφεί ποτέ στο Νότιο Σουδάν», τονίζουν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, εξηγώντας ότι ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης διατροφικής ανάγκης, το προηγούμενο επίπεδο από αυτό του λιμού, έφτασε πλέον το 1,7 εκατομμύριο από 1 εκατομμύριο που ήταν τον Φεβρουάριο.

Στις 20 Φεβρουαρίου η κυβέρνηση της χώρας και ο ΟΗΕ είχαν κηρύξει κατάσταση λιμού στις κομητείες Λέερ και Μαγεντίτ, με τα Ηνωμένα Έθνη να εκτιμούν σε 100.000 τον αριθμό των ατόμων που επηρεάζονταν άμεσα.

Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι για τον λιμό στο Νότιο Σουδάν δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή, αλλά «προκλήθηκε από τον άνθρωπο». Το νεότερο κράτος του κόσμου έχει βυθιστεί σε εμφύλιο από τον Δεκέμβριο του 2013, δυόμιση χρόνια μετά την ανεξαρτησία του από το Σουδάν, τον Ιούλιο του 2011.

«Ο εκτοπισμός εξαιτίας των συγκρούσεων περισσότερων από 200.000 ανθρώπων από το βόρειο, το κεντρικό και το ανατολικό τμήμα της Τζόνγκλεϊ έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στα νοικοκυριά, έχει επηρεάσει την πρόσβαση στις κοινωνικές υπηρεσίες και άρα έχει υπονομεύσει τη διατροφική ασφάλεια στην Πολιτεία», αναφέρει η έκθεση.

Η εμφύλια σύγκρουση έχει προκαλέσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση στην Αφρική, με περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Επίσης έχει εμποδίσει τους αγρότες να σπείρουν και να μαζέψουν τις φυτείες τους. Ο υπερπληθωρισμός, που ξεπέρασε το 800% πέρυσι, έχει αυξήσει την τιμή των εισαγόμενων προϊόντων τόσο που οι περισσότεροι Νοτιοσουδανοί δεν μπορούν να τα αγοράσουν.

«Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Αυτό που κάνουμε είναι απλώς να διατηρούμε τους ανθρώπους στη ζωή, όμως πάρα πολλοί βρίσκονται στα πρόθυρα ακραίας πείνας», υπογράμμισε ο Ντομινίκ Μπιργόν, διευθυντής έκτακτων καταστάσεων στον FAO.

«Ο μόνος τρόπος να ξεπεραστεί αυτή η απελπιστική κατάσταση είναι να τερματιστεί η κρίση, να διασφαλιστεί η πρόσβαση χωρίς περιορισμούς (στους εργαζόμενους στις ανθρωπιστικές οργανώσεις) και να επιτραπεί στους ανθρώπους να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ