Ο ΟΗΕ δήλωσε σήμερα ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ιράν, τη Ρωσία και την Τουρκία για το θέμα του ελέγχου των ζωνών ασφαλείας στη Συρία, ένα ζήτημα-κλειδί μετά την άρνηση της Δαμασκού να δεχθεί την παρουσία διεθνών παρατηρητών.
Τόσο ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Staffan de Mistura, όσο και ο Jan Egeland, επικεφαλής της ομάδας εργασίας για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, χαρακτήρισαν πρόωρο το να αποκλειστεί οποιοδήποτε σενάριο.
«Συναντήθηκα με τις τρεις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία της Αστάνα», δήλωσε ο Egeland στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στη συμφωνία που υπογράφτηκε στην πρωτεύουσα του Καζακστάν ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, που υποστηρίζουν τη συριακή κυβέρνηση, και την Τουρκία, που πρόσκειται στη συριακή αντιπολίτευση.
«Αυτό που λένε είναι πως καθόμαστε τώρα και κάνουμε μια συμφωνία (…) για το ποιος πρέπει να ελέγχει την ασφάλεια και να εγγυηθεί την επιτήρηση», πρόσθεσε.
Οι δυνάμεις των τριών χωρών είναι μία επιλογή, ακριβώς όπως και «τρίτων χωρών», σύμφωνα με τον Egeland.
Μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο de Mistura υπενθύμισε πως ο ΟΗΕ έχει «πολλή εμπειρία» στο θέμα της επιτήρησης, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει σε λεπτομέρειες την εφαρμογή της εκεχειρίας της Αστάνα.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Ουάλιντ Μουάλεμ, είχε ωστόσο αρνηθεί το ενδεχόμενο να επιφορτιστεί ο ΟΗΕ ή διεθνείς δυνάμεις με την επιτήρηση των «ζωνών αποκλιμάκωσης».
Η συμφωνία που υπογράφτηκε στις 4 Μαΐου προβλέπει τη δημιουργία τεσσάρων «ζωνών αποκλιμάκωσης» στη Συρία, μαζί με «ζώνες ασφαλείας» με κέντρα ελέγχου και κέντρα επιτήρησης που θα στελεχώνουν από κοινού δυνάμεις των εγγυητριών δυνάμεων και στη συνέχεια «και άλλα μέρη».
«Έχουμε ένα εκατομμύριο ερωτήσεις και διερωτήσεις, αλλά νομίζω πως δεν μπορούμε να έχουμε την πολυτέλεια που έχουν ορισμένοι για αυτό τον κυνισμό που συνίσταται στο να λέμε ότι αυτό θα αποτύχει», είπε ο Egeland.
«Έχουμε ανάγκη να επιτύχει», είπε.
Η συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ούτε από τη συριακή κυβέρνηση ούτε από την αντιπολίτευση.
Η Ιαπωνία και η Σουηδία ζήτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για τη συμφωνία.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, o Egeland είπε ακόμη πως αλλαγές επί του πεδίου οδήγησαν την ομάδα εργασίας για τη Συρία να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται σε περιοχές όπου είναι δύσκολο να φθάσει η ανθρωπιστική βοήθεια από περίπου 5 σε 4,5 εκατομμύρια.
«Από κάποιες απόψεις, έχουν γίνει περισσότερα τους πρώτους τέσσερις μήνες αυτού του χρόνου παρά τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια», είπε ο Egeland. «Αυτό μας έχει οδηγήσει επίσης να αναθεωρούμε τώρα πιο τακτικά τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση. Έχουν μειωθεί τώρα από περίπου 5 εκατομμύρια σε 4,5 εκατομμύρια ανθρώπους».
Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε πολιορκούμενες περιοχές μειώθηκε κατά 200.000 στους 625.000 ανθρώπους, πρόσθεσε, και εκτίμησε πως το 80% των κατοίκων σε 13 περιοχές πολιορκούνται από τις κυβερνητικές δυνάμεις.
«Υπάρχουν ακόμη 95.000 άνθρωποι στην Ντέιρ Εζόρ που πολιορκούνται από το Ισλαμικό Κράτος. Τώρα υπάρχουν 12.000 άνθρωποι λιγότεροι στη Φούα και στην Κεφράγια που πολιορκούνται από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης. Και έπειτα είναι οι κάτοικοι της Γιαρμούκ που πολιορκούνται δυο φορές…. 8.000-10.000 είναι εκεί», είπε.
Ο Egeland πρόσθεσε πως η ικανότητα αποστολής τεσσάρων αυτοκινητοπομπών ανθρωπιστικής βοήθειας την εβδομάδα σε πολιορκούμενες περιοχές έχει τώρα μειωθεί σε μία αυτοκινητοπομπή την εβδομάδα.
Από την πλευρά του ο de Mistura είπε πως η δημιουργία ζωών ασφαλείας στη Ρωσία θα έχει επίδραση σε τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους.
«Μιλάμε για τέσσερις περιοχές αποκλιμάκωσης, που μπορεί να έχουν επίδραση –ευτυχώς θετική από ανθρωπιστική άποψη– σε τουλάχιστον 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους».
Ο de Mistura επιβεβαίωσε πως ο επόμενος γύρος των συνομιλιών στη Γενεύη θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαΐου με στόχο να καταλήξει στις 19 Μαΐου.
Είπε πως οι συνομιλίες έχουν σκοπό να «κολλήσουν το σίδερο όσο βράζει» έπειτα από τις συνομιλίες της 3ης και 4ης Μαΐου στην Αστάνα στις οποίες συμμετείχε και ο ΟΗΕ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ