Σε συνέντευξη του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης για το ενεργειακό, τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
Αρχικά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90,1» τόνισε πως «αν από κάτι έχει χαρακτηριστεί η Κυβέρνησή μας όλο το προηγούμενο διάστημα -όχι στη θεωρία, αλλά στην πράξη- είναι η απόλυτη ενσυναίσθηση των δυσκολιών που έχει περάσει η ελληνική κοινωνία, που αντιμετωπίζουμε σε όλες τις πτυχές του οικονομικού μας βίου, διότι με την πολιτική μας έχουμε αποδείξει ότι δεν έχουμε αφήσει κανέναν χωρίς στήριξη.
Στήριξη αρκετά σημαντική, έτσι ώστε να έχουν οι ανατιμήσεις όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στη ζωή όλων μας. Η χώρα μας εφαρμόζει το μεγαλύτερο ενεργειακό πρόγραμμα στήριξης στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια. Πολλές φορές στοχευμένα έχει ενισχύσει μεγάλες κοινωνικές ομάδες, κυρίως τους πιο ευάλωτους, για να ανταπεξέλθουν και στις αυξήσεις και στην ακρίβεια των καταναλωτικών αγαθών. Την περίοδο της πανδημίας με 40 δισ. κρατήσαμε όρθια την οικονομία και συνεκτική την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους. Αν από κάτι, λοιπόν, διακρίνεται ουσιαστικά η Κυβέρνησή μας είναι το απόλυτο νοιάξιμο, η απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών που περνάει η Πατρίδα, οι πολίτες και αυτό το αποδεικνύουμε με τα έργα μας, με τις πράξεις μας, με τις πολιτικές μας που κράτησαν τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες και που εξακολουθούν να τη στηρίζουν.
Ο οδικός χάρτης έχει ήδη περιγραφεί. Αποδείξαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ότι εξαιτίας του γεγονότος πως ό,τι ανακοινώνουμε είναι καλά μετρημένο και σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του, αλλά και σε ό,τι αφορά τις αντοχές της οικονομίας, μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τις προσδοκίες του κόσμου σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ό,τι καινούρια δυνατότητα δημιουργείται, αξιοποιείται προς την κατεύθυνση αυτή. Είμαστε εν αναμονή και ευρωπαϊκών αποφάσεων, οι οποίες ενδέχεται να διευκολύνουν περαιτέρω τα κράτη-μέλη, έτσι ώστε, πέρα από το εθνικό σχέδιο, να προκύψουν, ενδεχομένως, κι άλλες δυνατότητες. Εκκρεμεί η ανακοίνωση των μέτρων και για το φυσικό αέριο το επόμενο διάστημα και είμαστε εδώ, εφαρμόζοντας μια πολιτική που μας επιτρέπει να στεκόμαστε στο πλευρό του πολίτη ουσιαστικά. Επαναλαμβάνω με αποτελέσματα, όχι μόνο με λόγια, για να περάσουμε μέσα από τις συμπληγάδες που έχουμε μπροστά μας με τη λιγότερη δυνατή ζημιά».
Παράλληλα, αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις σημείωσε πως «εδώ και πάρα πολύ καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ρητορικός παροξυσμός. Υπάρχει ένας ανταγωνισμός της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας -και της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης- στη ρητορική επιθετικότητα κατά της Ελλάδος. Εμείς με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αντιδρούμε σε αυτά. Αποδομούμε τους ανιστόρητους και ανυπόστατους ισχυρισμούς σε όλα τα φόρα με διμερείς ενημερώσεις. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η απήχηση των θέσεών μας διευρύνεται και ότι η ισχύς των επιχειρημάτων, που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και το σεβασμό της Ελλάδος απέναντι στις διεθνείς Συνθήκες, δεν αφήνουν κανένα παράθυρο στη διαστρέβλωση που επιχειρεί επίμονα η Τουρκία όλο το προηγούμενο διάστημα. Πέρα από αυτά, σε εξέλιξη βρίσκεται και μια προπαγάνδα η οποία έχει κλιμακωθεί το τελευταίο καιρό, μια εργαλειοποίηση των προσφύγων και των μεταναστών.
Οφείλουμε, λοιπόν, να είμαστε σε πλήρη εγρήγορση, τα αντανακλαστικά μας να είναι ενεργοποιημένα στον απόλυτο βαθμό και να εφαρμόζουμε μια πολιτική που ξέρουμε ότι απέδωσε πολύ καλά αποτελέσματα όλο το προηγούμενο διάστημα: Με τη φύλαξη των συνόρων μας στο Αιγαίο, με το φράχτη στον Έβρο, με την αξιοποίηση όλων των ανθρώπων που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον, να κάνουν τη δουλειά τους με τρόπο σωστό και πάντοτε, βέβαια, με σεβασμό στους κανόνες που ισχύουν και με ανθρωπιστική ευαισθησία, όπως έχουμε αποδείξει πάρα πολλές φορές».
Σχετικά με το θέμα των παρακολουθήσεων σχολίασε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα που οφείλει να τηρεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όταν κάνει κάποιες κινήσεις. Αυτό είναι μια πρακτική που εφαρμόζει η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, σύμφωνα με τους κανόνες, το πλαίσιο που λειτουργεί και τα πρωτόκολλα που υπάρχουν. Όλα αυτά, φαντάζομαι, θα τα πληροφορηθεί ο κ. Ανδρουλάκης, αν ανταποκριθεί και πάει στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να του δώσουν την ενημέρωση που μπορούν σε ό,τι αφορά τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του. Για το νόμιμο χαρακτήρα της επισύνδεσης, όσο προχωράει η συζήτηση στην Εξεταστική Επιτροπή και αλλού, δείχνει ότι δεν αμφισβητείται πλέον από πουθενά.
Σε ό,τι αφορά στο απόρρητο, νομίζω ότι ήταν απόλυτα καθαρός και σαφής ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Προφανώς και υπάρχει ένας χαρακτήρας απορρήτου, σε ό,τι αφορά υποθέσεις που χειρίζεται η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν είναι μια οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία η Ε.Υ.Π., δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο αυτό. Αφορά το πλαίσιο λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο. Μία οριζόντια κατάργηση διατάξεων, πλαισίου που ισχύει χρόνια και που θα επέτρεπε σε στοιχεία μυστικών υπηρεσιών να γίνονται φέιγ βολάν στον δημόσιο διάλογο, δεν είναι κάτι προς όφελος και συμφέρον ούτε της χώρας, ούτε του πλαισίου λειτουργίας των υπηρεσιών αυτών.
Συμφωνούμε όλοι στην κατεύθυνση πως θέλουμε να μάθουμε τα πάντα που αφορούν στην υπόθεση αυτή, μέσα στο πλαίσιο των κανόνων που υπάρχουν. Εκείνο που δεν αμφισβητείται, είναι ότι υφίσταται ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και ότι είμαστε υποχρεωμένοι να κινούμαστε σε ένα όριο συγκεκριμένων κανόνων ισορροπίας».
Τέλος, για τις προκλήσεις και το δίλημμα για το επόμενο διάστημα, είπε πως «όλοι θα πρέπει να επανατοποθετηθούν στα κρίσιμα ερωτήματα ποια είναι η πρότασή τους και τι ακριβώς έχουν να πουν στον ελληνικό λαό για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Γιατί κάποια στιγμή, πέρα από τις επιδερμικές προσεγγίσεις για τα μεγάλα ζητήματα πανευρωπαϊκά και παγκόσμια που αφορούν την κοινωνία -γιατί αυτό έχουμε δει από την Αντιπολίτευση- ο κόσμος απαιτεί βαθύτερη γνώση, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ουσιαστική προσέγγιση και προτάσεις υλοποιήσιμες, για το πώς θα αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις αυτές. Δεν το έχουμε δει αυτό από τη μία και από την άλλη βλέπουμε μια μονοκαλλιέργεια του συγκεκριμένου ζητήματος της επικαιρότητας που είναι ένα σοβαρό ζήτημα, αλλά δεν είναι ούτε το μοναδικό, ούτε το μείζον, που απασχολεί την κοινωνία και τους πολίτες.
Η χώρα έχει μία επιλογή, κατά τη δική μας άποψη, να μη ρισκάρει τα όσα πετύχαμε το τελευταίο διάστημα, να μη διαλέξει την κοινωνική και οικονομική καθήλωση, αντί της οικονομικής ανάπτυξης που πετυχαίνουμε μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες. Να συνεχίσει τον δρόμο της προκοπής, της ανόδου, το δρόμο της ενίσχυσής της τόσο γεωστρατητικά, όσο και γεωπολιτικά. Όλα αυτά όταν έρθει η ώρα θα τα αξιολογήσει ο κόσμος, θα συγκρίνει μια Κυβέρνηση που μέσα σε ένα δυσμενέστατο περιβάλλον, ίσως το δυσμενέστερο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, δεν σταμάτησε ποτέ να διαχειρίζεται κρίσεις και να απαντά στις προκλήσεις αυτές με ικανοποιητικό τρόπο, ανοίγοντας ταυτόχρονα δρόμους για την κοινωνία και για τους πολίτες. Και αυτό δεν είναι κάτι θεωρητικό. Το βλέπουν οι άνθρωποι που δεν είχαν δουλειά, το βλέπουν οι άνθρωποι που πληρώνουν λιγότερους φόρους, το βλέπουν τα παιδιά στα σχολεία με τα καινούρια προγράμματα.
Εμείς πιστεύουμε στις ισχυρές Κυβερνήσεις. Πιστεύουμε ότι οι ισχυρές Κυβερνήσεις είναι απαραίτητες για την αυτοδύναμη Ελλάδα. Χρειάζεται ισχυρή κοινοβουλευτική αυτοδυναμία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει Κυβέρνηση με ανθρώπους από ένα μόνο κόμμα.
Η δική μας βασική επιδίωξη είναι ο κόσμος να εμπιστευτεί αυτοδύναμα τη Νέα Δημοκρατία. Από κει και πέρα και στη σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο σε κυβερνητικές θέσεις, αλλά και αλλού στον κρατικό μηχανισμό συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν άνθρωποι που δεν προέρχονται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας μόνο. Είναι άνθρωποι που ενστερνίζονται την άποψη που έχουμε για το μέλλον της χώρας.
Η δική μας επιδίωξη είναι η συγκρότηση μιας ακόμα μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας και πλειοψηφίας, η οποία θα αντανακλάται, προφανώς, και στο σχηματισμό της επόμενης Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.»