«Έχουμε μια κοινωνία έτοιμη να καταναλώσει ψευδείς ειδήσεις, χωρίς την ικανότητα να τις διακρίνει. Αυτό σε περιόδους κρίσεων, με την κατασκευή ορισμένων δίπολων, τα εκμεταλλεύονται ορισμένοι και έτσι όλοι γινόμαστε πιο ευάλωτοι στη διάχυση τέτοιων πληροφορίων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχετικά με τα fake news, τονίζοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1 ο κ. Οικονόμου, «δύο πράγματα μπορείς να κάνεις: να πας στην κοινωνία να αναζητήσεις τι γίνεται και πως μπορεί να ερεθίσεις το μυαλό των ανθρώπων ή οφείλεις να εφαρμόσεις και εργαλεία που σου δίνει η Πολιτεία, όπως ο νέος Ποινικός Κώδικας, που δίνει απάντηση σε περιστατικά όπως η άσκηση βίας στον Γυμνασιάρχη στο Αιγίνιο ή η δράση ορισμένων τσαρλατάνων που μπορεί κάποια στιγμή να πήραν ένα πτυχίο και έχουν τον «μανδύα» να εκμεταλλευθούν καταστάσεις».
«Όλοι έχουμε την ωριμότητα να διακρίνουμε τα θέματα και το Κράτος μας έχει μια βαθιά κουλτούρα για την αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων που στην περίοδο της πανδημίας μπορεί να έχουν ολέθρια αποτελέσματα. Οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε απαράδεκτες συμπεριφορές με κάθε τρόπο, για να μην φτάσουμε στην απαγόρευση της έκφρασης γνώμης και της ελευθερίας του λόγου», τόνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Εφαπτόμενο κύκλοι είναι οι απόψεις που μπορεί να διατυπώνονται με τις ψευδείς ειδήσεις που αναπαράγονται. Τα διαδίκτυο είναι σίγουρα μια κατάκτηση. Το αξιόποινο των fake news δεν το κρίνει καμία Κυβέρνηση, το αποφασίζουν και το κρίνουν οι δικαστές, σε ένα Κράτος δικαίου».
«Κάποιοι αντιμετωπίζουν ως «δουλειά» τις ψευδείς ειδήσεις και την εκμετάλλευση πολιτών, αυτήν την περίοδο δικάζεται γιατρός που εκμεταλλευόμενος τα fake news απέκτησε πελατεία. Δεν χρειάζεται νόμος σε αυτόν να τον τιμωρήσει; Η πανδημία κάποια στιγμή θα περάσει, το φαινόμενο των fake news θα είναι παρών και θα πρέπει ένα ευνομούμενο Κράτος να είναι έτοιμο για να τις αντιμετωπίσει», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Το πρόβλημα έγκειται όταν μιλάμε για στοχευμένα λαθεμένη άποψη που διοχετεύεται σε συγκεκριμένα ακροατήρια. Σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε και να δούμε πως ως κοινότητα και ως κράτος δικαίου θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Το ζήτημα είναι πως θα περιορίσουμε το εσκεμμένα λαθεμένο προς συγκεκριμένες ομάδες και κατευθύνσεις και τους δημιουργεί ή μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα στους ίδιους και στην κοινωνία ευρύτερα», ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
«Μην προσπερνάμε το γεγονός πως τα fake news, που βεβαίως έχουν κάνει ζημιά στην περίοδο της πανδημίας, αφορούν όλο και μικρότερο τμήμα του κόσμου, καθώς πολλοί που ήταν αντιεμβολιαστές ή επιφυλακτικοί άλλαξαν γνώμη και εμπιστεύθηκαν την επιστήμη, αρνούμενοι να ακολουθήσουν τον δρόμο του σκοταδισμού. Μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε ακόμη περισσότερο, πρώτα και κύρια με την Παιδεία και μετά με άλλα μέσα που έχει η Πολιτεία».