Όλ. Κεφαλογιάννη: Η Αθήνα χρειάζεται ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο

Όλ. Κεφαλογιάννη: Η Αθήνα χρειάζεται ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο

Η αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας με όχημα τον πολιτισμό και εμβληματικό σημείο αναφοράς το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που διοργάνωσε σήμερα η βουλευτής και τομεάρχης πολιτισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Από την πλευρά της η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε μεταξύ άλλων: «Το κέντρο της Αθήνας χρειάζεται άμεσα ένα πλάνο βιώσιμης ανάπλασης των δημόσιων χώρων κοινωνικού ενδιαφέροντος και αναψυχής και τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. Ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει πυρήνα και όχημα σ'' αυτή την προοπτική, με όραμα, συνέργειες και σχεδιασμό. Εμείς, επιδιώκουμε τη σύνθεση μίας ρεαλιστικής πρότασης για την πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική αναγέννηση της Αθήνας». Ακόμη, υπογράμμισε: «Η επέκταση και η αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, μπορεί να θέσει και πάλι σε αναπτυξιακή τροχιά ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας. Στην κατεύθυνση αυτή, η σημερινή συνάντηση εργασίας είναι ένα βήμα μπροστά, για τον καθορισμό των δράσεων αναδιοργάνωσης του μουσείου».

Στη συνέχεια η κ. Κεφαλογιάννη ανέλυσε μια σειρά από παρεμβάσεις κι απαιτούμενες ενέργειες που επεξεργάζονται, όπως: «την υπόγεια επέκταση του Εθνικού και Αρχαιολογικού Μουσείου, την πλήρη αξιοποίηση του Ακροπόλ Παλλάς και την ένταξη του σε ένα νέο λειτουργικό σύνολο, την ανασυγκρότηση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ως πολιτιστικού οργανισμού, με τη μορφή ενός φορέα που εξασφαλίζει διαφάνεια και ευελιξία, τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής λειτουργίας και των υποστηρικτικών δομών, όπως πωλητήρια, αναψυκτήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Επιπλέον, την έναρξη συστηματικού διαλόγου με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση και την ένταξη του σε ένα ευρύτερο περιβάλλον με εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, τη δυνατότητα ρύθμισης ζητημάτων οδικής κυκλοφορίας και στάθμευσης, την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, όπως για παράδειγμα το ΕΠΑΝΕΚ ΕΣΠΑ 2014 - 2020, το Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη - σχέδιο Γιούνκερ, δωρεές και φυσικά χορηγίες από τα μεγάλα Ιδρύματα της χώρας μας». Και πρόσθεσε: «Τα οφέλη από την υλοποίηση τέτοιας κλίμακας αλλαγών, όπως η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, θα είναι πολλαπλασιαστικά. Αποστολή μας μπορεί και πρέπει να είναι: η ανάδειξή του ως έναν από τους πιο σημαντικούς μουσειακούς χώρους του κόσμου, η αναβάθμιση της διεθνούς εικόνας της χώρας μας μέσω της σημαντικής αυτής πολιτιστικής δράσης, η ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, η τόνωση της οικονομίας στην ευρύτερη περιοχή, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο κέντρο της Αθήνας, η αύξηση των εσόδων της ελληνικής οικονομίας».

Παράλληλα, η κ. Κεφαλογιάννη ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση σημείωσε: «Η απουσία ενός ευρύτερου σχεδιασμού από πλευράς κυβέρνησης, μιας συνολικής στρατηγικής για την Αθήνα, μειώνει τη δυναμική που υπάρχει και υποθηκεύει το μέλλον της πόλης. Έχω επανειλημμένα καταθέσει στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη ερωτήσεις για την απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επί των ημερών του. Στην ευρύτερη περιοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου επικρατούν ντροπιαστικές συνθήκες. Η ανοχή της πολιτείας απαξιώνει όχι μόνο επισκέπτες, κατοίκους και περαστικούς, αλλά και τη μοναδικής αξίας πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας».

Καταλήγοντας η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε: «Η ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με επίκεντρο το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, η εξωστρέφεια του πολιτισμού και η σύνδεσή του με την κοινωνία και την οικονομία, είναι η δική μας απάντηση στην εγκατάλειψη της πρωτεύουσας από τη σημερινή κυβέρνηση. Γιατί η Αθήνα χρειάζεται ένα νέο φιλόδοξο σχέδιο. Ένα νέο όραμα που θα την οδηγήσει σε μια περίοδο ακμής και ευημερίας. Μια νέα Ελλάδα που αναπτύσσεται και ξεφεύγει από την κρίση που βιώνουμε, σημαίνει υποχρεωτικά και μια νέα Αθήνα».

Παίρνοντας τον λόγο ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση είναι μία ευκαιρία μία πρόκληση σκέψης για την Αθήνα. Η Αθήνα συνομιλεί με όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι ένα κέντρο υποδοχής όλων των ρευμάτων. Προτού κανείς προτείνει κάτι για την πόλη πρέπει να κατανοήσει την πόλη, το πρόβλημα και τις δυνατότητες. Αυτή η πόλη έχει τεράστιο βάθος και τεράστιες δυνατότητες, τεράστια ιστορία. Θεωρώ ότι είναι κλειδί η πίστη στο αύριο, να δώσουμε στους πολίτες το δικαίωμα της πίστης. Χωρίς πίστη ούτε η οικονομία πάει μπροστά ούτε οι πόλεις».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νίκος Σταμπολίδης, ο επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιάννης Πυργιώτης, κι ο καθηγητής Πολεοδομίας - Χωροταξίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χάρης Κοκκώσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ