Συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας, συνδικαλιστικοί φορείς, εργατικά σωματεία, ενώσεις κόμματα της αριστεράς, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που είχε κηρυχθεί σήμερα από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
Με κεντρικό σύνθημα «η ακρίβεια τσακίζει, αυξήστε τους μισθούς» οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες συγκεντρώθηκαν λίγο μετά τις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία στη Βουλή.
«Ο κόσμος της εργασίας, οι υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, για 12 χρόνια τώρα στενάζουν. Μετά τη μεγάλη κρίση χρέους και των δίδυμων ελλειμμάτων ήρθε η πανδημία κι αυτά κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι είναι παρελθόν αλλά άφησαν μεγάλα τραύματα και τώρα έχουμε ένα τεράστιο κύμα ακρίβειας που κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα. Πίνουν στην υγειά των κορόιδων και η κυβέρνηση κάνει ελάχιστα απ' αυτά που θα έπρεπε να κάνει», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ενώ τόνισε ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση «είναι να αυξήσει τον κατώτερο μισθό, να αυξηθούν όλοι οι μισθοί».
Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, ζητά μεταξύ άλλων: «Αυξήσεις στους μισθούς, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016-17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου-14ου μισθού, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του. Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21), προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων».
Παράλληλα, συγκέντρωση στα Προπύλαια και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν εργατικά σωματεία, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.
Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη
Με ξεχωριστές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διαφορετικά σημεία της πόλης και με πορείες, συνδικάτα εργαζομένων συμμετείχαν στη σημερινή πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση και στη Θεσσαλονίκη, με αιτήματα την αύξηση των μισθών, την αντιμετωπιση της ακρίβειας, καλύτερες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Στην κινητοποίηση του ΕΚΘ/ΓΣΕΕ και της ΕΔΟΘ/ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο ΕΚΘ, συμμετείχαν επίσης και βιοτέχνες, έμποροι και επαγγελματίες, μέλη της ΓΣΕΒΕΕ, ζητώντας μείωση του κόστους ενέργειας, ελαφρύνσεις και στήριξη των επιχειρήσεων "με άμεσα μέτρα" κατά της ακρίβειας.
Στο άγαλμα του Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, φοιτητές, συνταξιούχοι, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και πραγματοποίησαν πορεία που κατέληξε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη χρήση του για διακίνηση στρατιωτικού υλικού και εξοπλισμού.
Ένα τμήμα της πορείας, κυρίως φοιτητές του ΔΙΠΑΕ, συνέχισαν και έφτασαν έξω από το ΥΜΑΘ, για να διαμαρτυρηθούν στη μεταφορά και συγχώνευση τριών τμημάτων του ιδρύματος, με αντίστοιχα τμήματα σχολών στις Σέρρες.
Τέλος, πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εκπαιδευτικοί, συλλογικότητες και κινήσεις, συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα κι έκαναν πορεία ως το ΥΜΑΘ, ενώ ενα τμήμα της πορείας συνέχισε μέχρι το πρώην νοσοκομείο "Λοιμωδών", με αίτημα την επαναλειτουργία του.