Δεκάδες εγκλήματα που σχετίζονται με τη βία και την κακοποίηση των γυναικών έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ενώ τα ποσοστά γυναικών που έχουν καταγγείλει ότι έχουν κακοποιηθεί είναι δυστυχώς πολύ υψηλάστην ευρωπαϊκή κλίμακα. Αυτή η εγκληματική συμπεριφορά προκαλείται από μια βαθιά έλλειψη σεβασμού προς την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια κοριτσιών και γυναικών, δημιουργώντας έναν κύκλο βίας τον οποίο πρέπει να σπάσουμε άμεσα προκειμένου να προστατεύσουμε κάθε γυναίκα.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, η ΟΝΝΕΔ διοργάνωσε μια εκδήλωση με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από αυτό το ζήτημα στην οποία συμμετείχαν η Υφυπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα, η Πρόεδρος και Συνιδρύτρια του Women Act και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης. Χαιρετισμό απεύθυναν στα μέλη και τους προσκεκλημένους της ΟΝΝΕΔ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος και ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ και Γενικός Διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μπρατάκος.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της ΟΝΝΕΔ ανέφερε: «Οι δράσεις μας, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εστιάζουν σε τρεις άξονες: Στην πρόληψη μέσα από την υλοποίηση δράσεων και πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, στην προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, αναπτύσσοντας συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως την Τοπική Αυτοδιοίκηση και στη διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων και τη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων κάθε εγκληματικής πράξης με σκοπό την παραπομπή του δράστη στη δικαιοσύνη. Με στόχο η διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας από τις αστυνομικές Υπηρεσίες να επιτελείται κατά τρόπο, ο οποίος να συντελεί αφενός στην εμπέδωση του αισθήματος εμπιστοσύνης και κοινωνικής ευαισθησίας, που οφείλει να εμπνέει στους καταγγέλλοντες/θύματα το αστυνομικό προσωπικό, αφετέρου στην ορθή, πλήρη και σε βάθος προανακριτική διερεύνηση όσων καταγγέλλονται. Σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε και είναι ξεχωριστή χαρά να σας βλέπουμε δίπλα μας. Γιατί η Αστυνομία είναι κομμάτι της κοινωνίας μας. Αποτελείται από νέες και νέους που υπηρετούν την κοινωνία. Αυτή είναι η αποστολή τους. Αυτή είναι η ιερή αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία. Δεν υπάρχει ευημερία. Δεν υπάρχει Δημοκρατία».
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος δήλωσε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του: «Η εκδήλωση που πραγματοποιείται σήμερα, κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας που οδεύει προς το τέλος της, φαντάζει πιο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί πέρα από τις δυσλειτουργίες που επέφερε ο κορωνοϊός στην οικονομική μας δραστηριότητα, οι νέες συνθήκες ζωής στις οποίες μας εξανάγκασε στις εποχές του περιορισμού, ανέδειξαν δυσάρεστες πτυχές της κοινωνικής μας πραγματικότητας. Ανέδειξαν, για παράδειγμα, ότι οι διακρίσεις μεταξύ των φύλων, είτε αυτές εκφράζονται ως σωματική βία, είτε ως ψυχολογική καταπίεση, είτε ως μισθολογικές ανισότητες, δεν έχουν εξαλειφθεί. Έχουν όμως πλέον αποκαλυφθεί».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων αλλά και της αληθινής τιμωρίας των δραστών. Τόσο με τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όσο και με τις δομές και τους φορείς στήριξης, οι γυναίκες που έχουν βιώσει μια τέτοια αποτρόπαιη εμπειρία μπορούν να μιλήσουν για όσα τους συνέβησαν και να νιώσουν προστατευμένες. Μεγαλύτερη αξία έχει να βρουν τη δύναμη να μιλήσουν και να απεμπλακούν από αυτό το δαίδαλο της κακοποίησης και σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργεία και η νέα καμπάνια της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων «Λέξεις Μαχαίρια» για την οποία μίλησε αναλυτικά στην τοποθέτησή της και η Υφυπουργός.
Η κ. Συρεγγέλα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η κουλτούρα της σιωπής έσπασε. Οι γυναίκες άκουσαν, έμαθαν, εμπιστεύτηκαν ότι υπάρχουν δομές, υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να τις βοηθήσουν. Το Δίκτυο Δομών μας, τα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα, οι 19 Ξενώνες Φιλοξενίας και η 24ωρη δωρεάν Γραμμή SOS 15900 είναι πάντα σε ετοιμότητα, να στηρίξει κάθε γυναίκα ώστε να ξεφύγει από τον κύκλο της βίας και να βγει δυνατή. Σ’ αυτήν την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι και όλες μαζί. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, στην οικογένεια μας, στην κοινωνία μας, στις γυναίκες θύματα, να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια, να προσφέρουμε τη βοήθειά μας, να μιλάμε!».
Η Πρόεδρος και Συνιδρύτρια του WomenAct Μαίη Ζαννή δήλωσε: «Στη Women Act, την μοναδική οργάνωση που έχει στόχο την ενδυνάμωση των γυναικών σε θέσεις ηγεσίας στην δημόσια σφαίρα, πιστεύουμε ότι μόνο με μια μαζική κινητοποίηση της κοινωνίας θα καταφέρουμε να σπάσουμε τον κύκλο της βίας κατά των γυναικών. Μια εκδήλωση, όπως αυτή της ΟΝΝΕΔ, όπου Πολιτεία, φορείς και νεολαία ενώνουν δυνάμεις βάζει ένα λιθαράκι προς αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαστε δίπλα στην ΟΝΝΕΔ και στην συνέχεια».
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης τόνισε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του τις δράσεις που έχει πραγματοποιήσει η Οργάνωση τόσο σε επίπεδο επαφής με οργανισμούς και φορείς που στηρίζουν κακοποιημένες γυναίκες όπως το Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας για τη βία κατά των γυναικών, η WIN HELLAS και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας όσο και σε επίπεδο προτάσεων προς την Κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ έδωσε έμφαση στις προτάσεις της Οργάνωσης για την τροποποίηση άρθρων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι οποίες μάλιστα εντάχθηκαν στο νέο νόμο, αλλά και την πρόταση για την εισαγωγή μαθήματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.
Ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το θέμα της σημερινής συζήτησης είναι διαρκές. Δεν ξεκίνησε σήμερα και -δυστυχώς- δεν θα σταματήσει αύριο. Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού για την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών. Η έμφυλη βία δεν μπορεί και δεν πρέπει να ταυτίζεται με ιδεολογίες και να αποτελεί εργαλείο πολιτικής. Πριν κάποιους μήνες, ο Πρωθυπουργός μας Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε με γενναιότητα και θάρρος τη συζήτηση και τότε η αξιωματική αντιπολίτευση και ο πρώην πρωθυπουργός ζητούσαν παραιτήσεις έχοντας ξεχάσει ότι όταν είχαν την ευκαιρία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα παρά να παπαγαλίζουν κούφια συνθήματα. Η βία κατά των γυναικών είναι εδώ και αντί να στεκόμαστε στις λέξεις πρέπει να εστιάσουμε στις πράξεις. Είμαι πολύ υπερήφανος που η σημερινή συζήτηση δεν περιστρέφεται γύρω από το «τι θα έπρεπε να γίνει» αλλά το τι έγινε αυτά τα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ενός αληθινά προοδευτικού κόμματος με βαθιά συναίσθηση των κοινωνικών προβλημάτων. Και είμαι πολύ υπερήφανος που από την πλευρά μας ως ΟΝΝΕΔ έχουμε ήδη συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια μέσα από τις προτάσεις μας για την Ποινική Δικαιοσύνη που έγιναν πλέον πράξη».
Σύντομες τοποθετήσεις στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποίησαν η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζενμπεργκ και η Βουλευτής Αχαΐας Χριστίνα Αλεξοπούλου,ενώ μια σύντομη παρέμβαση πραγματοποίησε και η αρμόδια Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΟΝΝΕΔ Κατερίνα Καραβιώτη.
Την εκδήλωση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών τίμησαν με την παρουσία τους επίσης: οι βουλευτές Διονυσία Αυγερινοπούλου, Παρασκευή Βρυζίδου, Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφαλά, Στέλλα Μπίζιου, ο Γραμματέας Οργανωτικού της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κονταδάκης, η αν. Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Υπεύθυνη για τα Περιφερειακά μέσα Έλενα Σώκου, η Γραμματέας Εθελοντισμού και Ποιότητας Ζωής Πίστη Κρυσταλλίδου, το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πολιτόπουλος, η Επικεφαλής του Τομέα Προστασίας του Πολίτη Ιωάννα Γκελεστάθη και η Επικεφαλής Θεματικού Τομέα Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιας Διοίκησης Κλαίρη Σαραντάκου, καθώς και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης του Υπ. Ανάπτυξης Νίκη Δανδόλου.