Με την τιμή της μεγαβατώρας να συνεχίζει την ιλιγγιώδη πορεία της φθάνοντας σε δυσθεώρητα ύψη ενόψει ενός χειμώνα που αναμένεται ιδιαίτερα βαρύς και τις «στρατιωτικές επιχειρήσεις» της Ρωσίας να συνεχίζονται η Ευρώπη βρίσκεται προ των πυλών μιας ενεργειακής κρίσης που μπορεί να πλήξει τόσο την οικονομία της όσο και τους πολίτες όλων των χωρών.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει "έκτακτη παρέμβαση και μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας" της οποίας η λειτουργία επικρίνεται έντονα από ένα μέρος των χωρών μελών της ΕΕ απέναντι στη δραματική αύξηση των τιμών όπως ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
"Η δραματική αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς. Αυτή σχεδιάστηκε σε μια πολύ διαφορετική συγκυρία", εξήγησε.
Όπως δήλωσε απόψε η πλήρης μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να γίνει σωστά και, από τεχνικής άποψης, στις αρχές του επόμενου έτους.
Σε ένα πάνελ όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, στο Βερολίνο, η φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να μεταρρυθμιστεί και η τιμή του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος να αποσυνδεθούν μεταξύ τους.
Μάλιστα η Τσεχική Δημοκρατία συγκαλεί έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου επιδιώκοντας μια ευρεία συμφωνία για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου κόστους της ενέργειας.
Προσχέδιο συγκεκριμένων προτάσεων αναμένεται να καταρτιστεί αυτήν την εβδομάδα και να συζητηθεί από την Κομισιόν και τα κράτη -μέλη για να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την έκτακτη σύσκεψη της 9ης Σεπτεμβρίου.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στη Γηραιά Ήπειρο είναι ότι η ιταλική εφημερίδα La Repubblica σημειώνει στη διαδικτυακή της έκδοση ότι «Στο Βερολίνο κάτι κινείται και σε ό,τι αφορά το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, υπάρχει μια ουσιαστική, θετική διάθεση», γράφει η εφημερίδα της Ρώμης, στην διαδικτυακή της έκδοση.
Το σαββατοκύριακο, ο Αυστριακός καγκελάριος, Κάρλ Νεχάμερ, του οποίου η κυβέρνηση είχε διατυπώσει σκεπτικισμό για πλαφόν στις τιμές ενέργειας, στήριξε την ιδέα της επιβολής του σε ολόκληρη την ΕΕ εν μέσω «παράνοιας» στην αγορά ενέργειας. Η χώρα, η οποία σύμφωνα με τη Eurostat είχε τα υψηλότερα επίπεδα ενεργειακού πληθωρισμού στην ΕΕ, προωθεί την ιδέα του πλαφόν στις τιμές ενέργειας από τον Φεβρουάριο και μπορεί να αποφασίσει για ένα εθνικό πλαφόν σε μια έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη την Τετάρτη.
Το Βέλγιο από την πλευρά του ζητάει την αναθεώρηση της τιμολόγησης του ρεύματος προς τα επάνω καθώς όπως επισημαίνει δεν υπάρχει αντιστοιχία μεταξύ της τιμής του και αυτής με την οποία πωλείται ρεύμα και αέριο. «Δεν υπάρχει πια καμία σχέση ανάμεσα στο κόστος παραγωγής και την τιμή πώλησης. Πρέπει να το ξαναδούμε αυτό», ανέφερε η Βελγίδα Υπουργός Ενέργειας Τίνε Βαν ντερ Στράτεν με ανάρτηση του στο Twitter.
Και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε για άμεση δράση. Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά από τις συνομιλίες του με τον Τσέχο πρωθυπουργό, Πετρ Φιάλα, δήλωσε ότι «είμαστε σε πλήρη συμφωνία ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε γρήγορε ενέργειες» για τη μεταρρύθμιση της αγοράς.
Την Παρασκευή, η Γερμανία και η Γαλλία ανέφεραν τιμές ρεκόρ στην ηλεκτρική ενέργεια με το συμβόλαιο της Γερμανίας για την ερχόμενη χρονιά να εκτινάσσεται στα 995 ευρώ ανά μεγαβατώρες και της Γαλλίας να ξεπερνά τα 1.100 ευρώ, τη στιγμή που και για τις δύο χώρες πέρυσι η τιμή ανερχόταν μόλις στα 85 ευρώ.