Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Σε μία λεπτή κλωστή ισορροπούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες με στόχο την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως μεταφέρουν έμπειροι κοινοβουλευτικοί, το κείμενο της Συμφωνίας μπορεί τελικά να δυσκολευθεί να φτάσει ακόμα και στην ολομέλεια, μιας και η αποχώρηση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισμό δημιουργεί νέα αριθμητικά δεδομένα.
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, οι επιτροπές συγκροτούνται με βάση τη δύναμη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, με αποτέλεσμα η σύνθεση των συγκεκριμένων επιτροπών να διαμορφώνεται κάθε φορά με βάση την εκάστοτε δύναμη των Κ.Ο..
Το ενδιαφέρον λοιπόν επικεντρώνεται στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, όπου θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση η συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας.
Στην επιτροπή αυτή η ανθρωπογεωγραφία είναι η εξής:
- Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 27 βουλευτές,
- Τα κόμματα της αντιπολίτευσης 27 όλα μαζί, (συμπεριλαμβανομένου του κ. Κατσίκη των ΑΝΕΛ, ο οποίος είναι αρνητικός)
- Ένας ανεξάρτητος βουλευτής που δεν στηρίζει την συμφωνία των Πρεσπών (Δημήτρης Καμμένος).
- Ο κ. Δανέλλης, ο οποίος μέχρι χθες εκπροσωπούσε το Ποτάμι, θα πρέπει να αντικατασταθεί από κάποιο άλλο μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, μιας και η παρουσία δεν είναι προσωπική αλλά είναι αποτέλεσμα κομματικής εκπροσώπησης.
Είναι σαφές πλέον ότι οι ισορροπίες εντός της επιτροπής διαταράσσονται, αν κάνει κάποιος τις προσθαφαιρέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. ξεκαθαρίζει πως οι όποιες αλλαγές σε όλες τις κοινοβουλευτικές επιτροπές άρα και στην επίμαχη θα πρέπει να γίνουν με βάση της δύναμης των Κ.Ο. και όχι με βάση την πλειοψηφία που θα έχει η κυβέρνηση. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως αυτή αναμένεται να καταγραφεί απόψε θα αποτελείται από τους:
- 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
- Την ανεξάρτητη βουλευτή Κατερίνα Παπακώστα
- Τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Σπύρο Δανέλλη
- Τους δύο υπουργούς, ανεξάρτητους βουλευτές πλέον, που διεγράφησαν από τους ΑΝΕΛ (Κουντουρά, Κόκκαλη) και
- Τους δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ (Παπαχριστόπουλος, Ζουράρις), οι οποίοι παραμένουν κανονικά στο κόμμα του κ. Καμμένου.
Το παράδοξο είναι ότι ως μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας λογίζονται δύο βουλευτές, οι οποίοι ανήκουν σε κοινοβουλευτική ομάδα που έχει αποσύρει την εμπιστοσύνη της στο κυβερνών κόμμα. Προφανώς κάτι δεν κολλάει...