Νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας για τα επόμενα έξι χρόνια ορκίζεται αύριο Πέμπτη στη Βιέννη ο 72 χρονος Alexander Van der Bellen, ο οποίος υπήρξε ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 4 ης Δεκεμβρίου.
Η ορκωμοσία του Alexander Van der Bellen, ο οποίος είναι ο ένατος στη σειρά ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας στη μεταπολεμική ιστορία της, θα γίνει στη διάρκεια επίσημης τελετής πριν από το μεσημέρι στην αυστριακή Βουλή παρουσία των μελών των δύο σωμάτων της Αυστριακής Εθνοσυνέλευσης (Ανω και Κάτω Βουλή).
Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Πλατεία των Ηρώων, όπου τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων - των οποίων ο ομοσπονδιακός πρόεδρος είναι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο ανώτατος διοικητής - θα αποδώσουν στρατιωτικές τιμές και θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων, ενώ θα ακολουθήσει στο Προεδρικό Μέγαρο, στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Χόφμπουργκ, η ανάληψη των καθηκόντων του.
Το απόγευμα ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος θα δεχθεί τα μέλη της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαικού Κόμματος, υπό τον Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, η οποία θα του υποβάλει τυπικά (όπως προβλέπει το αυστριακό Σύνταγμα) την παραίτησή της που δεν θα γίνει δεκτή.
Ο 72 χρονος οικολόγος, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης και πρώην αρχηγός επί ένδεκα χρόνια του κόμματος των Πράσινων Alexander Van der Bellen, ως ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηριζόταν από τους Πράσινους, υπήρξε ο νικητής του επαναληπτικού γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών στις 4 Δεκεμβρίου.
Ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε συγκεντρώσει ποσοστό 53,8 ο/ο, έναντι 46,2 ο/ο του αντιπάλου του και υποψήφιου του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, του υπαρχηγού του κόμματος και έως τώρα δεύτερου αντιπροέδρου της αυστριακής Βουλής Νόρμπερτ Χόφερ.
Με την αυριανή ορκωμοσία του, ο νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος -- ο οποίος είναι ο ένατος στη σειρά στη μεταπολεμική Αυστρία και ο πρώτος οικολόγος στο ύπατο αξίωμα σε χώρα της Ευρώπης -- αναλαμβάνει αύριο και για τα επόμενα έξι χρόνια τα νέα καθήκοντά του ως διάδοχος του εδώ και δώδεκα χρόνια ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ.
Κανονικά η ορκωμοσία του νέου προέδρου ήταν προγραμματισμένη για τις 8 Ιουλίου που ολοκληρώθηκε η δεύτερη εξαετής θητεία του Χάιντς Φίσερ, αναβλήθηκε όμως και το αξίωμα παρέμεινε για έξι μήνες κενό, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης ακύρωσης από το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο την 1 η Ιουλίου -- ελέω ακροδεξιάς -- του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της 22 ας Μαίου του οποίου νικητής ήταν επίσης ο Alexander Van der Bellen.
Με την ορκωμοσία του νέου Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου κλείνει ο κύκλος των πλέον παράδοξων εκλογών που έχουν διεξαχθεί στην Αυστρία μετά το 1945 -- με το μεγαλύτερο σε διάρκεια στην ιστορία προεκλογικό αγώνα των δώδεκα μηνών, που η Ακροδεξιά, χρησιμοποιώντας κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προσπάθησε να μετατρέψει σε μία άγρια αρένα -- που σημαδεύτηκαν με τις αναβολές τους και τις συνολικά τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, για την εκλογή προέδρου.
Προκάτοχοι του Alexander Van der Bellen στην προεδρία της Αυστριακής Δημοκρατίας μετά το 1945, υπήρξαν οι Καρλ Ρένερ (1945-1950), Τέοντορ Κέρνερ (1951-1957), Αντολφ Σερφ (1957-1965), Φραντς Γιόνας (1965-1974), Ρούντολφ Κίρχσλεγκερ (1974-1986), Κουρτ Βάλντχαιμ (1986-1992) και Τόμας Κλέστιλ (1992-2004) και Χάιντς Φίσερ (2004/2016).
Ο Alexander Van der Bellen διαδέχεται ως νέος ομοσπονδιακός πρόεδρος τον Χάιντς Φίσερ, με τον οποίο κατά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο του 2004 επέστρεφε στο ύπατο αξίωμα της Αυστρίας και πάλι ένας Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, έπειτα από 18 ολόκληρα χρόνια συντηρητικών προέδρων.
Μετά το 1986 το αξίωμα κατείχαν συντηρητικοί πολιτικοί προερχόμενοι από το Λαικό Κόμμα, από το 1986 μέχρι το 1992 ο αμφιλεγόμενος - εξαιτίας του πιθανολογούμενου ναζιστικού παρελθόντος του - πρώην Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Κουρτ Βάλντχαιμ, και στη συνέχεια για δύο εξάχρονες θητείες, ο πρώην διπλωμάτης καριέρας Τόμας Κλέστιλ.
Χαρακτηριστικό στην αυστριακή ιστορία, έπειτα από την κατάρρευση της Αυστροοουγγρικής Αυτοκρατορίας, υπήρξε το γεγονός πως από την ίδρυση της Πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας το 1918 και μέχρι το 1986- με εξαίρεση τη γερμανοναζιστική κατοχή μεταξύ 1938 και 1945 -- όλοι οι πρόεδροι της προέρχονταν από το Σοσιαλδημοκρατικό (πρώην Σοσιαλιστικό) Κόμμα.