«Θεωρώ δεδομένο ότι θα κλείσουν τα σύνορα. Θεωρώ δεδομένο ότι κάποιες χώρες- μέλη της ΕΕ έχουν ήδη πάρει απόφαση να κλείσουν τα σύνορα», είπε ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, μιλώντας εχθές το βράδυ στο Star.
Διευκρίνισε πάντως πως για το λόγο αυτό ζητήθηκε η εμπλοκή του ΝΑΤΟ, ώστε «να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα και να μην γίνει αποθήκη ψυχών», όπως είπε.
«Μπορούμε να φροντίσουμε γύρω στους 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Θα ζητήσουμε να υπάρξει απορρόφηση των μεταναστών από όλους», πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, όμως δεν έκανε απολύτως κανένα σχόλιo, όταν του επισημάνθηκε πως αν είναι κλειστά τα σύνορα από τη Δύση δεν θα μπορεί να φύγει κανείς από τη χώρα μας.
«Αν κλείσουν τα σύνορα, θα φροντίσουμε αυτή τη φορά να καταγράφονται σωστά», συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας και παραδέχθηκε πως «υπήρχαν εποχές που εκείνοι που περνούσαν τα σύνορα δεν καταγράφονταν».
«Δεν θα υπάρξουν κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με την Τουρκία»
Αναφερόμενος στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη διαχείριση του προσφυγικού, ο κ. Καμμένος ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση έχουν θέσει όρους, ένας από τους οποίους είναι και πως η Τουρκία δεν θα πραγματοποιεί περιπολίες επί ελληνικού εδάφους.
«Θέσαμε όρους για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Έλληνας αξιωματικός θα έχει δικαίωμα βέτο στις περιπολίες του Οργανισμού», σημείωσε και διέψευσε κατηγορηματικά πως θα υπάρχουν κοινές περιπολίες ελληνικών και τουρκικών πλοίων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
«Τα ελληνικά πλοία και αεροσκάφη θα επιχειρούν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, τα τουρκικά πλοία και τα τουρκικά αεροσκάφη εντός των τουρκικών υδάτων», διευκρίνισε ο υπουργός Άμυνας.
Όσο για τα hot spots, διαβεβαίωσε ότι θα είναι όλα έτοιμα, παρά τις αντιδράσεις από ορισμένους δημάρχους, ενώ αποκάλυψε πως ετοιμάζεται κι ένα πλωτό hot spot, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Πριν το Πάσχα των Καθολικών θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση»
Ο κ. Καμμένος εμφανίστηκε ακόμα αισιόδοξος πως πριν το Πάσχα των Καθολικών θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές και θα έχει κλείσει η αξιολόγηση.
«Η διαπραγμάτευση θα έχει τελειώσει πριν από το Πάσχα των Καθολικών και θα έχει δοθεί λύση για την Ελλάδα. Εγώ σας λέω ότι πριν από το Καθολικό Πάσχα, θα έχει διαφανεί η τελική λύση, η οποία θα είναι δυστυχώς για κάποιους που αντιπολιτεύονται, πολύ καλύτερη. Θα υπάρχει λύση για το θέμα του χρέους», τόνισε.
«Με τον Τσίπρα θα πάμε μαζί μέχρι τέλους»
Ο κ. Καμμένος δεν δίστασε όμως να σχολιάσει με δεικτικό τρόπο και τις δηλώσεις της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ότι ο Τσίπρας της είπε σε κατ' ιδίαν συζήτησή τους ότι «δυστυχώς θα κάνω υπουργό Άμυνας τον Καμμένο».
«Κι εκείνη έκλαψε. Πάντως στο κόκκινο χαλί που την υποδεχθήκαμε στο υπουργείο Άμυνας δεν μας το είπε αυτό. Την σχέση μου με τον πρωθυπουργό την έχουν αμφισβητήσει πολλοί. Τον εμπιστεύομαι απόλυτα και με εμπιστεύεται κι εκείνος παρότι έχουμε διαφορετικές ιδεολογίες. Θα πάμε μέχρι τέλους μαζί», τόνισε.
Έτοιμα τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων
Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων στα νησιά και το ένα κέντρο επαναπροώθησης είναι έτοιμα. Το κέντρο καταγραφής στην Κω θα είναι έτοιμο σε 5 ημέρες. Στη Σάμο, που λειτουργεί το κέντρο καταγραφής θα είναι έτοιμο στις 23 του μηνός, λόγω επέκτασης των εγκαταστάσεων, ενώ το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα υπάρξει προσθήκη σε αποθήκη του ΟΛΘ.
Αυτά ανακοίνωσαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των σχετικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της ΕΕ.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας, το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων στα Διαβατά δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα επεκταθεί με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου του ΟΛΘ.
Στη συνέντευξη συμμετείχαν, επίσης, οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης. Όλοι οι υπουργοί εξήραν τις ένοπλες δυνάμεις για την πολύ μεγάλη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση των εργασιών, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, γεγονός, όπως τόνισαν, που είναι προς το συμφέρον της.