«Σε αυτό το ακριτικό νησί υπάρχουν Έλληνες που επιμένουν με την παρουσία τους εδώ να υπερασπίζονται αξίες διαχρονικές που συνδέονται με τη ζωή και την ιστορία αυτού του τόπου» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής από τους Αρκιούς, όπου εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις που έγιναν στο νησί για την 25η Μαρτίου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, ο κ. Κουρουμπλής έφτασε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος στους Αρκιούς, όπου παρέστη στην παρέλαση που έκανε ο μοναδικός μαθητής του νησιού, στον οποίο δώρισε ένα ποδήλατο. Ο υπουργός, όπως αναφέρεται, κατά την επίσκεψή του στο νησί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους κατοίκους για τα προβλήματα που τους απασχολούν, παρακολούθησε τη δοξολογία που τελέστηκε και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου.
Αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης, είπε ότι η Συνθήκη της Λωζάννης χτίστηκε τότε από δύο πολύ μεγάλες προσωπικότητες που δέσποζαν στη δημόσια ζωή της Ελλάδας και της Τουρκίας και προσέθεσε: Η Συνθήκη αυτή χτίστηκε σε κάθε της λεπτομέρεια γι'' αυτό και δεκαετίες ολόκληρες κανείς δεν διανοήθηκε να την αμφισβητήσει. Γι'' αυτό πιστεύουμε ότι περισσεύουν οι σκοπιμότητες στο να γίνονται αναφορές σε αυτή τη Συνθήκη. Η Συνθήκη της Λωζάννης "δένει" τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας».
Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε πως οι δύο λαοί είναι «υποχρεωμένοι να ζήσουμε φιλικά και ειρηνικά» και συμπλήρωσε ότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον τους. Ως παράδειγμα έφερε την υπόθεση της κρουαζιέρας, λέγοντας πως από τη στιγμή που βγήκε η Τουρκία από τα πακέτα της κρουαζιέρας, υπέστη πολύ μεγάλη ζημιά, προσθέτοντας όμως ότι και η Ελλάδα έχει ζημιά. Αυτό δείχνει υποστήριξε πως τέτοιου είδους προβλήματα μόνο καλό δεν κάνουν στους δύο λαούς της περιοχής αυτής.
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διαμήνυσε πως η Ελλάδα θέλει πάντα να συνεχίζεται η ειρηνική συνύπαρξη και προσέθεσε: «Δεν ζητούμε από την Τουρκία τίποτα. Αλλά και δεν παραχωρούμε στην Τουρκία και σε κανέναν ούτε σπιθαμή γης. Γιατί είμαστε ένας λαός που διαχρονικά και διακομματικά υπερασπιζόμαστε τη μη αλλαγή των συνόρων, στην περιοχή αυτή. Κι αυτό είναι βασική διαχρονική γραμμή της ελληνικής πολιτικής ζωής και του ελληνικού λαού».
Σύμφωνα πάντα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κουρουμπλής αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης για τα νησιά, το οποίο αντικατοπτρίζεται, όπως είπε, και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Ψαρρά. «Η σημερινή μας παρουσία εδώ, όπως και η παρουσία του πρωθυπουργού στα Ψαρρά, δείχνει ότι η συνεργασία που γίνεται με τους θεσμικούς παράγοντες του Αιγαίου, είτε σε επίπεδο Περιφέρειας είτε σε επίπεδο δήμων, έχει αποδώσει καρπούς. Γιατί βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μια συνεχή αναβάθμιση του συγκοινωνιακού δικτύου, το οποίο επί πάρα πολλά χρόνια δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα αποκλεισμού. Συζητούμε επί σοβαρής επιτέλους βάσης το ζήτημα του μεταφορικού ισοδυνάμου που θα βοηθήσει την καλύτερη ανάπτυξη των νησιών. Ο τελευταίος νόμος που ψηφίσαμε την εποχή που ήμουν στο υπουργείο Εσωτερικών, στρέφει την προσοχή του κράτους στα μικρά νησιά. Έχουμε 37 νησιά που είναι κάτω από 5.000 κατοίκους και αυτά τα νησιά αισθάνονταν εντελώς ξεχασμένα. Έχω επισκεφτεί δύο φορές το νησί αυτό. Με τον δήμαρχο της Πάτμου, όπου υπάγονται και το Μαράθι και οι Αρκοί έχουμε μια συνεχή συνεργασία, για να αντιμετωπίζουμε τα τρέχοντα προβλήματα και για να μην αισθάνονται οι άνθρωποι αυτοί, οι ήρωες αυτοί, όπως είναι οι κάτοικοι του νησιού αυτού, όπως είναι η δασκάλα που σήμερα δίνει το παρών και διδάσκει έναν μαθητή, αποκλεισμένοι. Η διδαχή αυτή για έναν μαθητή σε αυτό το νησί είναι διδαχή για πάρα πολλούς, είναι διδαχή για όλους μας. Γιατί υπάρχει οικογένεια εδώ που έκανε αυτό το παιδί, το οποίο σήμερα διδάσκεται για να γίνει αύριο πολίτης αυτής της χώρας».
Στη συνέχεια ο κ. Κουρουμπλής μετέβη στην Πάτμο, όπου παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου, αλλά και της Ιεράς Μονής, του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.