«Όλοι όσοι επιθυμούν τη διερεύνηση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών -όπου υπάρχουν- θα πρέπει να το προχωρήσουν και να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο κι έτσι απομακρύνεται και η απειλή να ποινικοποιηθεί η πολιτική ζωή της χώρας» δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Ρήγας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της προτάσεως της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση Novartis.
Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας και μεθοδεύσεων από την πλευράς της κυβέρνησης στην υπόθεση, με παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, ο κ. Ρήγας τόνισε: «Δεν μπορεί τη Δικαιοσύνη να την βλέπουμε a la carte».
«Η σκευωρία της κυβέρνησης από πού και πώς προκύπτει;» διερωτήθηκε κι εξήγησε: «Δηλαδή η Δικαιοσύνη κάνει εδώ και έναν χρόνο τη δουλειάς της, έφερε μία δικογραφία, η οποία άγγιξε πολιτικά πρόσωπα και δεν μπορεί να συνεχιστεί -συνεχίζεται η διερεύνηση για τα υπόλοιπα θέματα, δηλαδή το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος- και όταν έφτασε εκεί την έστειλε στη Βουλή […] Προηγούμενα μας κατηγορούσαν ότι κάνουμε κριτική στη Δικαιοσύνη -κριτική ήταν και το θεωρούσαν παρέμβαση- όταν για αποφάσεις που έβγαιναν, και μάλιστα πολλές φορές εναντίον των ελληνικών συμφερόντων και της ελληνικής κοινωνίας, μας κατηγορούσαν, που κάναμε μία κριτική».
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ψηφοφορίας με δέκα κάλπες, ο κ. Ρήγας παρατήρησε: «Αφού αφορά δέκα πρόσωπα, θα κρίνουν γι'' αυτά τα δέκα πρόσωπα οι βουλευτές ανάλογα με αυτά τα οποία υπάρχουν […] Είναι δίκαιο και δημοκρατικό και για τα πρόσωπα αυτό. Πρέπει να κρίνει η Βουλή ξεχωριστά για κάθε πρόσωπο κι είναι δικαίωμα του κάθε προσώπου να έχει την γνώμη όλων των βουλευτών με βάση αυτά, τα οποία θα ακουστούν. Δεν μπορεί να πάει συνολική ευθύνη για όλα τα πρόσωπα».
Ο κ. Ρήγας απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν την ταυτότητα των μαρτύρων, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτά τα γνωρίζουν οι ανακριτές, οι οποίοι έχουν πάρει τις καταθέσεις και κανείς άλλος», εκτιμώντας πως οι απειλές κατά προσώπων «ξεπερνούν τα όρια μιας δημοκρατίας».
Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για πρόθεση ενεργοποίησης του άρθρου 29 του ΚΠΔ ώστε η υπόθεση Novartis να φύγει από τα χέρια της αρμόδιας ανακρίτριας κατά της Διαφθοράς και να πάρει τον δρόμο για το Εφετείο, ο κ. Ρήγας είπε: «Οι ανακριτές διαφθοράς, όπως και οι εισαγγελείς διαφθοράς είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας για τη διερεύνηση των εγκλημάτων διαφθοράς […] Η ανάθεση είναι σωστή και σωστά έχουν προχωρήσει, όλα τα άλλα είναι τερτίπια και προσπάθειες που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα»
«Ο κ. Στουρνάρας δεν θέλει να βγει η χώρα από το μνημόνιο»
Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τις δηλώσει του Διοικητή της ΤτΕ περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης μετά τον Αύγουστο του 2018 και «υβριδικό Μνημόνιο», ο κ. Ρήγας είπε: «Ο κ. Στουρνάρας καλά θα κάνει να κρατήσει τον θεσμικό του ρόλο, ο οποίος είναι ως επόπτης των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να μιλάει γι'' αυτό και να περιφρουρήσει τη λειτουργία αυτού του συστήματος. Συνέβησαν πάρα πολλά τα προηγούμενα χρόνια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με δάνεια, με διόγκωση των ελλειμμάτων των τραπεζών, που αυτό οδήγησε και σε αυτό που περνάμε […] Δεν έχει το δικαίωμα -και το λέω ευθέως- να μιλάει για το αν και πώς θα βγει η χώρα από τα μνημόνια. Δεν θέλει ο κ. Στουρνάρας και κάποιοι να βγει η χώρα από το μνημόνιο. Δεν θα τους γίνει το χατίρι».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Intime News