Παγκόσμιο λουκέτο σε σύνορα και αεροπορικές πτήσεις βάζουν όλο και περισσότερες χώρες προκειμένου να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού. Στην Ελλάδα έχουν σταματήσει οι πτήσεις προς τη γειτονική Ιταλία και οι μεταφορές σε άλλες χώρες, ενώ μέτρα λαμβάνονται από την Κύπρο μέχρι το Μαρόκο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Όπως αποφασίστηκε την Κυριακή στη σύσκεψη στο Μαξίμου διακόπτονται πλέον και οι οδικές, θαλάσσιες και αεροπορικές συνδέσεις με Αλβανία και Σκόπια με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα, η ακτοπλοϊκή μεταφορά επιβατών από και προς την Ιταλία, οι αεροπορικές συνδέσεις με Ισπανία, ενώ απαγορεύεται και η πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά νησιά.
Για 15 ημέρες αποφάσισε να κλείσει τα σύνορα η Κύπρος σε κάθε άτομο εκτός από τους πολίτες της, τους Ευρωπαίους υπηκόους και όσους διαθέτουν ειδική άδεια. «Ουδείς είναι υπεράνω ή δύναται να εξαιρεθεί από την εφαρμογή όλων όσων έχουν αποφασισθεί» ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.
Από το βράδυ του Σαββάτου έκλεισε η Αλβανία τα σύνορά της προς τη χώρα μας. «Κλείνουν τα σύνορα από αέρος, θαλάσσης και ξηράς για επισκέπτες από και προς την Ελλάδα. Όπως και με την Ιταλία, η μεταφορά εμπορευμάτων θα συνεχιστεί κανονικά» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.
Σε απαγόρευση εισόδου όλων των πολιτών που προέρχονται από χώρες μεσαίου κινδύνου εξάπλωσης του ιού στις οποίες συγκαταλέγεται και η Ελλάδα προχώρησαν και τα Σκόπια. Από το βράδυ του Σαββάτου έκλεισαν τις συνοριακές διόδους σε Δοϊράνη και Νίκη, ενώ έμεινε ανοικτή μόνον η δίοδος στους Ευζώνους για τη διακίνηση προϊόντων.
Με ανακοίνωση αναφέρεται πως από την Παρασκευή 13 Μαρτίου έκλεισε το αεροδρόμιο Τσιαμπίνο της Ρώμης, με το άλλο αεροδρόμιο της ιταλικής πρωτεύουσας, να περιορίζει την δραστηριότητά του από την Τρίτη. Στη Γαλλία, η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Σαρλ Ντε Γκολ στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να κλείσει έναν από τους τρεις τερματικούς σταθμούς για να μειώσει το κόστος καθώς πολλές πτήσεις ακυρώνονται.
Ανάλογη απόφαση σε μία προσπάθεια εξάπλωσης του ιού έλαβε και η Δανία κλείνοντας τα σύνορά της από το Σάββατο για τους υπηκόους ξένων χωρών, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. «Σε όλους τους τουρίστες, σε όλα τα ταξίδια, τις διακοπές και σε όλους τους ξένους που δεν μπορούν να αποδείξουν έναν αξιόπιστο λόγο για να εισέλθουν στη Δανία, θα τους απαγορεύεται η είσοδος στα σύνορα της χώρας» δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν. Το κλείσιμο των συνόρων δεν αφορά τις μεταφορές προϊόντων, όπως τροφίμων, φαρμάκων και βιομηχανικών εξοπλισμών.
Και ο Πολωνός πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα απαγορεύεται από την Κυριακή η είσοδος ξένων και θα επιβάλλεται καραντίνα διάρκειας 14 ημερών σε πολίτες της χώρας που επιστρέφουν από το εξωτερικό. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις για κλείσιμο των συνόρων σε Τσεχία, Ουγγαρία, ενώ και η Γεωργία έκλεισε τα σύνορα με Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν.
Με τη σειρά της και η Λιθουανία ανέφερε πως από το Σάββατο κλείνει τα σύνορά της, με τους ελέγχους να είναι εντονότεροι στις χώρες που γειτνιάζει, δηλαδή Λετονία και Πολωνία. «Η ελεύθερη κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν ήταν ό,τι πιο πολύτιμο, όμως τώρα έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή» σημείωσε η υπουργός Εσωτερικών Ρίτα Ταμασούνιεν.
Όλες τις συνοριακές διαβάσεις με την Ρουμανία έκλεισε και η κυβέρνηση της Σερβίας, ενώ ισχύει ήδη η απαγόρευση εισόδου ξένων υπηκόων από Ιταλία, Ιράν, Νότια Κορέα, Ελβετία και περιοχές της Κίνας. Παράλληλα, έχει οριστεί ειδικό καθεστώς για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα προς τρίτες χώρες και για τα οποία απαγορεύθηκε να κάνουν στάσεις στη Σερβία και να εξέρχονται από τη χώρα εντός 12 ωρών.
Από την πλευρά της και η Ρουμανία είχε διακόψει εδώ και ημέρες όλες τις πτήσεις προς και από Ιταλία. «Επιβάλλουμε διακοπή των πτήσεων προς και από την Ιταλία από όλες τις αεροπορικές εταιρείες που λειτουργούν σε όλα τα αεροδρόμια στη Ρουμανία... μέχρι τις 23 Μαρτίου», δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Εσωτερικών Μάρτσελ Βέλα, δεδομένου ότι στην Ιταλία εργάζονται περίπου 1,3 εκατομμύριο Ρουμάνοι.
Η Νορβηγία πρόκειται να κλείσει όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της, με εξαίρεση όσων πολιτών θα επιχειρήσουν να επιστρέψουν από το εξωτερικό όπως και για τη μεταφορά αγαθών. Στη Ρωσία έχει ανακοινωθεί από το περασμένο Σάββατο το κλείσιμο των συνόρων με Πολωνία και Νορβηγία για να μην περάσουν ταξιδιώτες. Η Αυστρία διέκοψε τις πτήσεις από και προς τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελβετία, με την Τουρκία να σταματάει τις αεροπορικές συνδέσεις με 9 ευρωπαϊκές χώρες.
Στο μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επέκταση απαγόρευσης πτήσεων και προς Μεγάλη Βρετανία και Ιρλανδία, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση απαγόρευσης πτήσεων προς όλες τις χώρες της Ε.Ε. για τουλάχιστον 30 ημέρες.
«Μέχρι νεοτέρας διαταγής» ανέστειλε τις πτήσεις προς και από άλλες 21 χώρες η κυβέρνηση του Μαρόκου, όπου ο υπουργός Μεταφορών της διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Οι νέες χώρες προς και από τις οποίες αναστέλλονται στο εξής οι πτήσεις είναι η Αυστρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Ελβετία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, η Ιορδανία, η Τυνησία, η Σενεγάλη, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Μαλί, το Τσαντ, ο Καναδάς και η Βραζιλία,
Ήδη, είχαν αναστείλει το προηγούμενο διάστημα οι αεροπορικές συνδέσεις με τη Γαλλία, την Αλγερία, την Ισπανία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Πορτογαλία και την Ιταλία. Ακόμη και το Εκουαδόρ έδωσε εντολή για κλείσιμο των συνόρων σε όλους τους ξένους υπηκόους, μετά το δεύτερο θάνατο ασθενούς από τον κορονοϊό. Και το Πακιστάν προχώρησε σε κλείσιμο των συνόρων του με το Ιράν και το Αφγανιστάν.
Επίσης, η Βενεζουέλα, η Βολιβία, η Παραγουάη, το Περού διακόπτουν τις πτήσεις από και προς την Ευρώπη, ενώ η Αργεντινή ανακοίνωσε ότι σταματά τις πτήσεις προς τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σταμάτησαν να χορηγούν βίζες για ταξίδια ξένων υπηκόων.
Οι αεροπορικές εταιρείες
Η Norwegian Air, η British Airways, η Ryanair, η easyJet, η Wizz Air και η El Al Israel Airlines είναι μεταξύ των εταιριών που περικόπτουν πτήσεις από και προς την Ιταλία. Η Air France ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς την Ιταλία από τις 14 Μαρτίου έως τις 3 Απριλίου, εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Παράλληλα, η αυστραλιανή Qantas Airways ανακοίνωσε ότι θα περικόψει τη διεθνή της δυναμικότητα κατά σχεδόν 25% τους επόμενους έξι μήνες και θα καθυστερήσει την παραγγελία αεροσκαφών Airbus A350 λόγω της μείωσης της ζήτησης, η οποία, όπως εκτιμούν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, μπορεί να πλήξει τα έσοδα των αεροπορικών εταιριών κατά έως 113 δισεκ. δολάρια φέτος.
Οι αμερικανικές εταιρίες American και Delta ανακάλεσαν τις οικονομικές τους προβλέψεις για το 2020 και έλαβαν δραστικά μέτρα. Η Delta ανακοίνωσε ότι βλέπει οι καθαρές κρατήσεις να μειώνονται έως και 25-30% και αναμένει η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω. Παράλληλα, πάγωσε τις προσλήψεις και προσφέρει στο προσωπικό της επιλογές εθελούσιας εξόδου. «Προφανώς δεν πρόκειται για οικονομικό συμβάν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Εντ Μπάστιαν σε συνέδριο. «Είναι μια κατάσταση φόβου, που πιθανόν είναι πιο κοντινή σε αυτό που ζήσαμε την 11η Σεπτεμβρίου» ανέφερε.