Την αναβολή της παράδοσης του ελέγχου της Λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς στη Φάταχ ζήτησαν χθες οι παλαιστινιακές οργανώσεις, μόλις 48 ώρες πριν αυτό συμβεί βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη υπό την αιγίδα της Αιγύπτου.
Η αιφνιδιαστική αυτή ανακοίνωση έγινε την ώρα που η συμφωνία συμφιλίωσης της Χαμάς με τη Φάταχ, την οποία υπέγραψαν στις 12 Οκτωβρίου στο Κάιρο, κλονίζεται επικίνδυνα με τις δύο οργανώσεις να αλληλοκατηγορούνται ότι δεν τηρούν τους όρους της.
«Η Χαμάς και η Φάταχ ζητούν από την Αίγυπτο την αναβολή της μεταφοράς του ελέγχου (της Γάζας) από την 1η Δεκεμβρίου στις 10 Δεκεμβρίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.
Η Φάταχ, όπου κυρίαρχη θέση έχει η Παλαιστινιακή Αρχή του Mahmud Abaz, εξηγεί ότι η αναβολή αυτή θα επιτρέψει «να οριστικοποιηθούν οι όροι προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφιλίωση», σύμφωνα με τον Fayez Abu Aita, εκπρόσωπο της οργάνωσης στη Γάζα.
Η συμφωνία αυτή έχει στόχο να τερματίσει μια δεκαετία συγκρούσεων και διαφωνιών μεταξύ των Παλαιστίνιων, που έχουν προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και έχουν βλάψει πολιτικά τον παλαιστινιακό σκοπό.
Χθες παρουσιάστηκαν προβλήματα και επί του πεδίου, όταν δεκάδες υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής, έπειτα από έκκληση της οργάνωσης, επέστρεψαν έπειτα από χρόνια στις θέσεις τους στα υπουργεία Οικονομικών και Παιδείας στη Γάζα, τις οποίες όμως πλέον κατέχουν υπάλληλοι της Χαμάς.
Εκπρόσωποι του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων, που εξαρτάται από τη Χαμάς, εμπόδισε την είσοδό τους στα κτίρια, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τους μέχρι πρότινος εργαζόμενους.
Το θέμα της τύχης των δημόσιων υπαλλήλων της Χαμάς είναι ένα από τα πιο ακανθώδη της διαδικασίας συμφιλίωσης. Αφού εκδίωξε την Παλαιστινιακή Αρχή από τη Γάζα, η Χαμάς προσέλαβε δεκάδες χιλιάδες υπαλλήλους.
Οι δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι της Παλαιστινιακής Αρχής συνέχισαν να πληρώνονται από αυτήν, αν και οι περισσότεροι δεν εργάζονταν. Την Τρίτη η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από αυτούς τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Η Φάταχ και η Χαμάς είχαν συμφωνήσει στο Κάιρο να λύσουν το θέμα με τους δημόσιους υπαλλήλους έως τον Φεβρουάριο.
Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο καθώς χάρη στους δημόσιους υπαλλήλους ζουν πολλές οικογένειες στη Γάζα, η οικονομία της οποίας είναι κατεστραμμένη, με περισσότερο από το 40% του ενεργού πληθυσμού να είναι άνεργο και το ποσοστό φτώχειας να πλησιάζει το 40%.
Και χθες μπροστά στην τεταμένη κατάσταση η Φάταχ και η Χαμάς δεν υποχώρησαν καθόλου, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι παραβιάζει τη συμφωνία του Καΐρου, και ότι «προκαλεί χάος και σύγχυση».
Το θέμα του ελέγχου της ασφάλειας της Λωρίδας της Γάζας είναι ακόμη ένα ευαίσθητο ζήτημα που προκαλεί εμπόδια στη διαδικασία.
Ο Αμπάς έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει μόνο πολιτικές ευθύνες, χωρίς να ελέγχει τα όπλα. Ούτε συζήτηση, απαντά η Χαμάς, που διαθέτει 25.000 ενόπλους και χιλιάδες ρουκέτες.
Ο ΟΗΕ από την πλευρά του στηρίζει την προσπάθεια συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών πλευρών, θεωρώντας ότι αποτελεί ευκαιρία να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων της Γάζας και να ξεκινήσει και πάλι η ειρηνευτική διαδικασία με το Ισραήλ.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Nikolay Mladenov, που επισκέπτεται τη Γάζα, πίεσε και τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για τη συμφωνία που υπεγράφη στις 12 Οκτωβρίου, την οποία χαρακτήρισε «πολύ σημαντική».
Ο ίδιος έκανε λόγο για μια νέα συνάντηση των παλαιστινιακών οργανώσεων τον Δεκέμβριο στην Αίγυπτο και εξέφρασε την ελπίδα «να φροντίσουν να εφαρμοστεί η συμφωνία του Καΐρου στους χρόνους που έχουν γίνει αποδεκτοί».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ