Όντως, η κατάσταση στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ ανησυχητική. «Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το κατά πόσον αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα ή δεν αποσύρονται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ερωτηθείς για την κρίση στην Ουκρανία, ενώ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή πάρα πολύ ανησυχητική.»
«Σε κάθε περίπτωση η Ευρώπη εκτιμώ ότι θα πρέπει να σταθεί ενωμένη και αποφασισμένη, επικοινωνώντας προς κάθε πλευρά ότι πρέπει πάση θυσία η διπλωματία, αλλά και η αποτροπή να λειτουργήσουν ταυτόχρονα, για να αποφευχθεί η ανάφλεξη στην Ουκρανία, ότι θα υπάρξουν συνέπειες σε όσους το επιδιώξουν και ότι σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες αυτές θα εμπλέξουν τη ρωσική πλευρά», ανέφερε χαρακτηριστικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutche Swelle, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Μόναχο.
«Θεωρώ ότι η ελληνική πλευρά έχει και τη βούληση και το κύρος να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης», υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ενώ συμπλήρωσε ότι «είμαστε της άποψης ότι πρέπει πάση θυσία να κρατηθεί ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας με τη ρωσική πλευρά, έτσι ώστε να καταβληθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί αυτή η ένταση.»
Ερωτηθείς για τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο ανέφερε ότι «έχουμε καταδείξει και έχουμε αποδείξει κιόλας ότι εμείς λειτουργούμε ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, ως δύναμη που εγγυάται την ειρήνη και τη σταθερότητα. Έχουμε αναπτύξει μία πολύ εντατική διπλωματική προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση, προς τρίτες χώρες, προς τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Παράλληλα όμως έχουμε αναπτύξει μία εξίσου εντατική προσπάθεια να αναβαθμίσουμε τη συνολική δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεών μας. Θεωρώ ότι αυτή η μείξη διπλωματίας και αποτροπής έχει αποδώσει καρπούς, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να παραμένουμε σε εγρήγορση, δεδομένου ότι οι γείτονές μας επιμένουν σε μία αναθεωρητική και πάρα πολλές φορές προκλητική συμπεριφορά.»