Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ Espen Eide, προς τον οποίο ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έκανε αυστηρότατο διάβημα για τις δηλώσεις του, παραδέχθηκε, απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική θέση στο θέμα των εγγυήσεων, ότι «η Τουρκία υπήρξε καθόλη τη διάρκεια (της διάσκεψης) ξεκάθαρη ότι δεν αποδέχεται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατό».
Ο κ. Eide σημείωσε ότι πολλά συνέβησαν στη διάσκεψη και προσέθεσε ότι ο ίδιος και ο γ.γ. του ΟΗΕ «εργάζονταν για ένα αποτέλεσμα στο θέμα της ασφάλειας, που πίστευαν ότι θα λειτουργούσε, ως μέρος ενός τελικού πακέτου που θα οδηγούσε στον τερματισμό των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων, αλλά θα διατηρούσε κάποια στρατεύματα τουλάχιστον για κάποιο χρονικό διάστημα, και εκεί που δεν ήταν εφικτό να υπάρξει συμφωνία ήταν στο θέμα της διάρκειας της παραμονής των στρατευμάτων».
Προσέθεσε ότι πολλές από αυτές τις συζητήσεις ήταν εμπιστευτικές και ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες.
Ο κ. Eide υποστήριξε ότι «το πρόβλημα ήταν πως δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στο τελικό πακέτο». Εάν μπορούσαμε, είπε, να φθάσουμε σε ένα τελικό πακέτο, όπως ελπίζαμε με τον γ.γ. του ΟΗΕ, κάποια από αυτά τα ζητήματα θα είχαν ξεκαθαριστεί, αλλά –προσέθεσε- υπήρχαν κάποια εκκρεμή θέματα. Σύμφωνα με τον κ. Eide «τα μέρη είχαν τις επίσημες τοποθετήσεις τους, ενώ εξέφραζαν και τις ιδέες τους εμπιστευτικά. Και έτσι ο ΟΗΕ πρέπει να το σεβαστεί αυτό».
Για τους λόγους αποτυχίας στο Κραν Μοντανά ο ίδιος δήλωσε: «Πλησιάσαμε πιο κοντά στην ουσία, αλλά δεν νιώθαμε ότι είχαμε την ίδια εξέλιξη όσον αφορά το γενικό αίσθημα εμπιστοσύνης και ετοιμότητας. Κατορθώσαμε τις πρώτες ημέρες να συμφωνήσουμε ότι υπήρχαν έξι συγκεκριμένα ερωτήματα, που έπρεπε να διευθετηθούν: δύο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τέσσερα για τα εσωτερικά θέματα».
Σε ερώτηση, γιατί ο γ.γ. του ΟΗΕ έκλεισε τη διάσκεψη ο κ. Eide είπε ότι ο γ.γ. του ΟΗΕ δεν θα σταματήσει να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και ότι «η διάσκεψη έκλεισε, αλλά μπορεί να υπάρξει νέα συνάντηση, εάν οι πλευρές συμφωνούν, και συμφωνούν επίσης και πάνω σε ποια βάση θα διαπραγματευτούν», πρόσθεσε όμως ότι «δεν έχει ακούσει τίποτα, που να υποδηλώνει ότι θα γίνει κάτι στο πολύ άμεσο μέλλον», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι αυτήν τη στιγμή «διανύουμε μια περίοδο καταλαγιάσματος (cool off)».
Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν δεσμευμένα να βοηθήσουν τις δύο πλευρές στην Κύπρο, όποτε αυτό τους ζητηθεί, δήλωσε ο ίδιος. Ανέφερε επίσης ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να συγκεραστούν οι απόψεις των πλευρών, «για επανασυγκόλληση της διαδικασίας», επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτό θα είναι δύσκολο.
Προσέθεσε ότι είχε μια πολύ ανοικτή και εποικοδομητική συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο και ότι προσβλέπει στη συνάντησή του, νωρίς το απόγευμα, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Mustafa Akinci.
«Είμαι εδώ για να ακούσω τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων», είπε, σημειώνοντας ότι υπήρχαν «ανοίγματα και από την ελληνοκυπριακή αλλά και από την τουρκοκυπριακή πλευρά».
Τέλος, ο κ. Eide επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι θα αποχωρήσει από τη θέση του για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές στη Νορβηγία, ενώ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να προετοιμάσει τον διάδοχό του.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ