Μια ελληνική έρευνα για τη δημιουργία drone που χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος και στην οποία μετέχουν 3 πανεπιστημιακά ιδρύματα σε συνεργασία με την ΕΑΒ μπαίνει στο στόχαστρο των εν Ελλάδι «αντιιμπεριαλιστών», που επιχειρούν να περάσουν και μηνύματα συμψηφισμού μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Ταυτόχρονα όμως επιδιώκουν να μην προχωρήσει ένα πρόγραμμα που αναδεικνύει την τεχνολογική εξελικτική δυνατότητα των ελληνικών πανεπιστημίων ώστε αυτά να παραμείνουν στη λογική της μετριότητας.
Ο λόγος για το πρόγραμμα Αρχύτας που φέρει το όνομα ενός όχι και τόσο διάσημου εφευρέτη της αρχαιότητας που περιλαμβάνει την κατασκευή ενός ελληνικού drone το οποίο βασίζεται στη λογική του αμερικανικού πολεμικού αεροσκάφος F35B και έχει τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης και το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση της υλοποίησής του με κάποιες μικρές καθυστερήσεις.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα υπήρξαν σχετικές ανακοινώσεις με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα να δηλώνει ότι «Συμπληρώθηκε το 2ο τρίμηνο των εργασιών του προγράμματος “Αρχύτας”, που έχει στόχο τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων, με συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και τριών Ελληνικών Πανεπιστημίων»
Προσθέτοντας πως «Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό. Οι μικρές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν σε κάποιες από τις εργασίες κατά το 2ο τρίμηνο, αναμένεται να καλυφθούν κατά το 3ο τρίμηνο, το οποίο ολοκληρώνεται στο τέλος Μαΐου» σημείωσε πως «Στο μεσοδιάστημα, και συγκεκριμένα στο τέλος Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του HUV στην πραγματική του μορφή, με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα».
Αυτές οι δηλώσεις προκάλεσαν όπως φαίνεται αντιδράσεις, με τους γνωστούς άγνωστους κατά δήλωσή τους φοιτητές να επιχειρούν να δείξουν τα δόντια τους για μια ακόμη φορά επιλέγοντας το Πανεπιστήμιο ως έδρα των εκβιαστικών τους ενεργειών, προαναγγέλλοντας μάλιστα με αφίσα την εισβολή τους και τον εκφοβισμό προς την κοσμητεία του ΑΠΘ.
Μπήκαν στο χώρο του ιδρύματος, έφτασαν έξω από το γραφείο του Κοσμήτορα και έγραψαν το σύνθημα «δολοφόνε» στην πόρτα στη γνωστή πλέον πρακτική του εκφοβισμού και του τραμπουκισμού εντός των Πανεπιστημίων στα οποία δρουν ανεξέλεγκτα εκτιμώντας πως αυτό είναι και η έννοια του ασύλου.
Το σύνθημα του καλέσματος για την εισβολή και την προσπάθεια εκφοβισμού ανέφερε: "Ούτε με τη Ρωσία, ούτε με το ΝΑΤΟ, να μπλοκάρουμε τις πολεμικές μηχανές τους. Μπλοκάρουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις του ελληνικού κράτους σταματώντας την έρευνα του πανεπιστημίου για μπάτσους και στρατό", ενώ υπέγραφαν ως «Σύλλογος Φοιτητ(ρι)ών Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων» σημειώνοντας και «αλληλεγγύη στους/στις μετανάστ(ρι)ες»
Στοπ στην έρευνα δηλαδή και στην ανάδειξη ενός προγράμματος, ΝΑΤΟ και Ρωσία στο ίδιο καλάθι, καμία όμως αναφορά στην εισβολή και στο θάνατο αμάχων μέσα από την πολεμική μηχανή του Πούτιν. Και όλα μαζί με στόχο τον εκφοβισμό αυτών που συμμετέχουν αλλά και το μήνυμα ότι τα Πανεπιστημιακά ιδρύματα παραμένουν προνομιακοί χώροι τους την ώρα που αδιαφορούν για την εξέλιξή τους και την υλοποίηση του πραγματικού τους έργου.
Στόχος τους, όπως δηλώνουν να σταματήσει η έρευνα που συμβάλει και στην ανάδειξη των ελληνικών πανεπιστημίων.. Να σταματήσει ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το κράτος για τη δημιουργία ενός ελληνικού drone. To ότι η Τουρκία αξιοποιεί αυτή την τεχνολογία για να προωθήσει πέραν του αναθεωρητικού της σχεδίου και την παρεμβατικότητά της διεθνώς φυσικά δεν απασχολεί αυτούς που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχουν σύνορα.