Με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών με λοίμωξη Covid 19 στις ΜΕΘ στα νοσοκομείων της Επικράτειας να πέφτει για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες κάτω από τους 200, συνεχίζεται η πορεία ύφεσης του πανδημικού κύματος. Οι πανδημικοί δείκτες καθημερινά βελτιώνονται προσεγγίζοντας τα επίπεδα που έχουν καθορίσει οι ειδικοί ως ορόσημο του «τέλους» ή έστω της «αναστολής» του παγκόσμιου συναγερμού, τουλάχιστον μέχρι το προσεχές φθινόπωρο όπου και αναμένεται μια νέα έξαρση της Covid 19.
Την ίδια ώρα παραμένει πιθανό το σενάριο της ανάδυσης νέων μεταλλάξεων, με τον καθηγητή παθολογίας - λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρη Τσιόδρα, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων να μην αποκλείει την πιθανότητα εμφάνισης μιας πιο επικίνδυνης μετάλλαξης του κορονοϊού στο μέλλον.
Οι ειδικοί επιτηρούν τις εμφανιζόμενες μεταλλάξεις όπως η Όμικρον 5 και η XE, που έχουν γονιδιακές αλληλουχίες οι οποίες θυμίζουν το διαβόητο στέλεχος Δέλτα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ευρήματα που να δημιουργούν ανησυχία. Επιπλέον, οι επιδημιολογικές συνθήκες που επικρατούν τώρα συνηγορούν για τη δημιουργία ενός πολύ ικανοποιητικού «παραθύρου» για την ανάπτυξη του τουρισμού, που είναι εξίσου απαραίτητος για τη χώρα όσο και το πρόγραμμα εμβολιασμού που προηγήθηκε τους τελευταίους 16 μήνες.
Κάθε 24ωρο που περνά, οι διασωληνωμένοι μειώνονται, ενώ πλησιάζει η στιγμή που θα μειωθούν σε μονοψήφιο αριθμό και οι θάνατοι. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος για την ειρηνική συμβίωση με τον κορονοϊό - δηλαδή για τη μετάβαση από την πανδημική φάση στην ενδημική νόσο, όπως έχει πει ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, θέτοντας τα εξής ορόσημα: Μονοψήφιος αριθμός θανάτων ασθενών με Covid 19 και διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 100, με ταυτόχρονα 3ψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Η αποκλιμάκωση της πανδημίας τον επιβεβαιώνει με μόνο τα κρούσματα να επιμένουν σε υψηλότερους απόλυτους αριθμούς, αλλά με την τεράστια διασπορά της υποομάδας Ο2, αυτό το τελευταίο είναι αναμενόμενο και αναπόφευκτο.
Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν είναι πως τώρα τα αυξημένα απόλυτα νούμερα των θετικών στον κορονοϊό ατόμων δεν μας τρομάζουν πλέον, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θυμίζοντας πως έχουμε τέσσερις συμμάχους στο πλευρό μας: Τον εμβολιασμό, την ίδια τη μεγάλη διασπορά της υποπαραλλαγής Όμικρον 2 που αυξάνει την ανοσοποίηση μέσω της φυσικής λοίμωξης, τα αντιικά φάρμακα (χάπια κι ενέσιμα) και τα μονοκλωνικά αντισώματα που χορηγούνται σε ευπαθείς χρόνιους πάσχοντες και ανοσοκατεσταλμένους σαν προφυλακτική αγωγή, ενώ αναμένουμε και νέα αντιικά φάρμακα στη φαρέτρα, καθώς επίσης και το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού που θα είναι πιθανότατα διαθέσιμο το φθινόπωρο.
Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων είναι πως το επικαιροποιημένο εμβόλιο, που θα χορηγείται με ετήσια αναμνηστική δόση θα είναι για όλους κι όχι μόνο για τους ευπαθείς, ενώ πλανάται ακόμα ένα ερωτηματικό σχετικά με το αν ο εμβολιασμός με το επικαιροποιημένο σκεύασμα θα προστατεύει μόνο έναντι του κορονοϊού ή και έναντι της γρίπης, με τη ζυγαριά να γέρνει μέχρι στιγμής σε ένα εμβόλιο κατά του ιού Sars Cov2, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι η φαρμακοβιομηχανία έχει το χρονικό περιθώριο να αναπτύξει το συνδυαστικό εμβόλιο.
Μια και όμως για τα επόμενα 2-3 χρόνια (τουλάχιστον) θα χρειαστεί να κάνουμε αναμνηστικούς (ετήσιους) εμβολιασμούς έναντι του κορονοϊού, είναι πολύ πιθανό το προσεχές φθινόπωρο να έχουμε στη διάθεσή μας το πολυαναμενόμενο «2 σε 1» εμβόλιο για τον κορονοϊό και τη γρίπη.