Σε “επισφαλείς συνθήκες” ζουν στην Ελλάδα πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσά τους και παιδιά, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim), όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Οι γερμανικές αρχές ασφαλείας εκτιμούν πως η Ελλάδα έχει αποτύχει στο να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, καθώς οι συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα “δεν είναι ανθρώπινες”. Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ίσως υπάρχει και πολιτική σκοπιμότητα πίσω απ'' αυτή την επιλογή καθώς οι περισσότεροι πρόσφυγες “θέλουν να προωθηθούν σε κάποια άλλη χώρα της ΕΕ”.
Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου, οι λόγοι για τη δυσλειτουργία της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου οφείλονται στο γεγονός ότι από τις 300 θέσεις εργασίας, μόνο οι 128 έχουν δικαίωμα λήψης αποφάσεων με αποτέλεσμα οι αιτήσεις ασύλου από τους πρόσφυγες να καθυστερούν. Για να χορηγηθεί άσυλο, το διάστημα αναμονής μπορεί να διαρκέσει έως και κάποια χρόνια.
Οι ελληνικές αρχές δε δείχνουν να βιάζονται
Κατά το διάστημα αναμονής τους στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες δεν έχουν καμία οικονομική ή υλική στήριξη από το κράτος σε καθημερινή βάση.
Η έκθεση του Κέντρου τονίζει επίσης και το ποσοστό άρνησης ασύλου, το οποίο ανέρχεται στο 75%, και είναι υψηλότερο από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
Η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο δεν έχει απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το θέμα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το τελευταίο διάστημα κατέφθασε στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μεταναστών από τη βόρεια Αφρική και ειδικότερα από το Μαρόκο, την Αλγερία και την Τυνησία, οι οποίοι δήλωσαν χώρα προέλευσης το Ιράκ και τη Συρία ώστε να λάβουν το ελληνικό πιστοποιητικό καταγραφής, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πορεία τους μέσω των Βαλκανίων.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άσκησε κριτική στην Ελλάδα “για τις ελλείψεις στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων” και προέβη σε συστάσεις προς άμεση υλοποίηση.