“Καλά λόγια” και υποσχέσεις, χωρίς όμως ουσία, φέρεται να εισπράττει τα τελευταία 24ωρα κατά τις επαφές του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο τούρκος πρόεδρος.
Αναφερόμενη στην τηλεδιάσκεψη που είχε σήμερα με τον Τ. Ερντογάν, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έκανε λόγο σε ανάρτησή της για μια “πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων” με θέμα "την Ανατολική Μεσόγειο και τη μετανάστευση".
«Καλωσόρισα την προγραμματισμένη έναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα, που είναι κρίσιμες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μία εποικοδομητική σχέση με την Ε.Ε.», συμπληρώνει η πρόεδρος της Κομισιόν.
Very useful exchange with President @RTErdogan on developments in the Eastern Mediterranean and on migration. I welcome the planned launch of talks with Greece, which are essential for stability in the Eastern Mediterranean and for a constructive relationship with the EU. pic.twitter.com/5mWKTh6dZc
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) September 23, 2020
Από την πλευρά του πάντως, ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ, υποστήριξε στην κ. φον ντερ Λάιεν πως ο ίδιος υπήρξε εξαρχής υπέρμαχος της συζήτησης με την Ελλάδα.
Ωστόσο, επέρριψε ξανά ευθύνες σε Ελλάδα και Κύπρο, κάνοντας λόγο για «μαξιμαλισμό» της Αθήνας, ενώ στη Λευκωσία καταλόγισε ότι θα πρέπει να αφήσει τις μεγαλοστομίες και να μην αγνοεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν φέρεται να έθεσε το θέμα της κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες που εισέρχονται στην Ευρώπη, αλλά και την ανανέωση των τελωνειακών σχέσεων με τις Βρυξέλλες.
Τέλος, σχετικά με το προσφυγικό, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως τα βάρη θα πρέπει να κατανεμηθούν δίκαια, ενώ στράφηκε ξανά εναντίον της Ελλάδας, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα - αλλά και η Frontex, παραβιάζουν τη συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία, προχωρώντας σε παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.
Σημειώνεται, ότι νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είχε υπογραμμίσει τη σημασία του διαλόγου και της αποκλιμάκωσης, κάνοντας λόγο για «ικανοποιητική πρόοδο» στις συνομιλίες τεχνικού επιπέδου μετταξύ των κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλωσορίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών
Στο ίδιο πλαίσιο, οι ΗΠΑ καλωσόρισαν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές για τα ζητήματα θαλάσσιων οριοθετήσεων».
«Αυτές οι συζητήσεις έχουν την δυνατότητα να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση των περιφερειακών εντάσεων», σημειώνεται στη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επιπλέον, καλωσορίζει τον εποικοδομητικό ρόλο που έχει παίξει η Γερμανία στην ενθάρρυνση των δύο πλευρών για την επιστροφή των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.