Η πρόβλεψη των ειδικών πως οι θάνατοι από κορονοϊό θα αργήσουν να μειωθούν και η αποκλιμάκωση τους θα είναι μια αργή διαδικασία
επιβεβαιώνεται, με τους καταγεγραμμένους θανάτους των τελευταίων 24ωρων να μειώνονται κάτω από τους 30, την ώρα που και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών ακολουθεί πτωτική τροχιά πλησιάζοντας να σπάσει προς τα κάτω το ψυχολογικό φράγμα των 200 ασθενών.
Είχαμε μήνες να δούμε τόσο σημαντική πτώση στους σκληρούς δείκτες που για καιρό παρουσίασαν μεγάλη ανθεκτικότητα. Η επιδημιολογική εικόνα της χώρας γίνεται καλύτερη μέρα με την ημέρα επιβεβαιώνοντας τη θεωρία για την ειρηνική μας συμβίωση με τον κορονοϊό χωρίς να ασκείται ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.
Τα κρούσματα σε απόλυτους αριθμούς παραμένουν υψηλά, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι πλέον λόγω της αλλαγής στο testing γίνονται στοχευμένα τεστ σε άτομα με συμπτώματα οπότε διαφεύγουν της καταγραφής οι ασυμπτωματικοί. Σε ό,τι αφορά το testing ωστόσο παρότι έχει καταργηθεί ο υποχρεωτικός έλεγχος των μαθητών με self test στα σχολεία, πολλές διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων προτρέπουν τις οικογένειες που έχουν παιδί - μαθητή να συνεχίσουν να διενεργούν περιοδικά self test στα παιδιά τους λόγω και των επικείμενων εξετάσεων.
Με οποιοδήποτε περίεργο σύμπτωμα θα πρέπει να πραγματοποιείται self test για να εντοπιστεί έγκαιρα μία αρχόμενη λοίμωξη Covid 19 ώστε να μην εξαπλωθεί μέσα στην τάξη.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα επιβεβαιωμένο μετά από τεστ (μετά από υποψία με συμπτώματα) τότε όλοι οι συμμαθητές του παιδιού ή οι μαθητές του εκπαιδευτικού και ο εκπαιδευτικός βέβαια που βρίσκεται μέσα στην τάξη θα πρέπει να υποβληθούν σε self test την πρώτη και την τέταρτη μέρα της διάγνωσης. Οι ενήλικες εργαζόμενοι στο σχολείο που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό έλεγχο εφόσον θεωρούνται επαφή κρούσματος ή εφόσον είναι κρούσμα οι ίδιοι.
Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές σχεδόν όλων των χωρών το 30% του πληθυσμού έχει έρθει τουλάχιστον μία φορά σε επαφή με τον κορονοϊό - με κάποιο στέλεχος, είτε από τα πρώτα που κυκλοφόρησαν είτε με τη Δέλτα ή αργότερα με την όμικρον και την υποομάδα της την Ο2 - με τον καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκο Σύψα να εξηγεί ότι στην πραγματικότητα εάν συμπεριλάβουμε στην εξίσωση και τους ασυμπτωματικούς, τότε ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό είναι επί δύο, δηλαδή είναι το 60% του πληθυσμού.
Ουσιαστικά δηλαδή στο ποσοστό των εμβολιασμένων ανθρώπων θα πρέπει να προσθέσουμε τον παράγοντα ότι περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας έχει αποκτήσει ανοσοποίηση κάποιας διάρκειας μέσω της έκθεσης στον ιό.