Έπειτα από μια μακρά δικαστική μάχη στο Περού για το δικαίωμα του υποβοηθούμενου θανάτου, η Άνα Εστράδα είπε ότι τώρα νιώθει ελεύθερη να αποφεύγει το να υποφέρει από μια ανίατη και εξουθενωτική ασθένεια που την ταλαιπωρεί εδώ και τρεις δεκαετίες.
Το Ανώτατο Δικαστήριο του Περού επιβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα μια προηγούμενη απόφαση που επιτρέπει στην Εστράδα, μια 44χρονη ψυχολόγο, να βάλει τέλος στη ζωή της μετά από πενταετή δικαστική μάχη και χρόνια ασθένειας.
Σύμφωνα με την περουβιανή νομοθεσία, η βοήθεια στην αυτοκτονία κάποιου και η δολοφονία ενός ασθενούς στο τελικό στάδιο τιμωρούνται με φυλάκιση.
Σε μια βαθιά ρωμαιοκαθολική χώρα όπου οι αμβλώσεις και οι γάμοι ομοφυλοφίλων παραμένουν παράνομες, η απόφαση του δικαστηρίου θεωρείται ορόσημο στη συζήτηση για την ευθανασία. Στη Λατινική Αμερική, μόνο η Κολομβία επιτρέπει τη διαδικασία, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
«Αυτή η νίκη θα με βοηθήσει να αντιμετωπίσω καλύτερα αυτήν την επικείμενη, αναπόφευκτη επιδείνωση της νόσου. Θα μου δώσει ψυχική ηρεμία και ηρεμία», είπε στο Reuters.
Η Εστράδα πάσχει από πολυμυοσίτιδα, μια σπάνια ασθένεια που προσβάλλει τους μύες της με εκφυλιστική επιδείνωση. Έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι συνδεδεμένο με μηχανικό αναπνευστήρα και με σχεδόν καθημερινή βοήθεια από μια νοσοκόμα.
Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδόθηκε αυτή την εβδομάδα επικυρώνει μια προηγούμενη δικαστική απόφαση που απαιτεί από την κρατική ασφάλιση υγείας του Περού να παρέχει «όλες τις προϋποθέσεις» για την ευθανασία της Εστράδα, η οποία πρέπει να εκτελεστεί εντός 10 ημερών από την ημερομηνία που θα εκφράσει τη βούλησή της να τερματίσει τη ζωή της.
Το Ανώτατο Δικαστήριο απάλλαξε από κάθε τιμωρία τον γιατρό που τελικά προμήθευε ένα φάρμακο που προοριζόταν να βάλει τέλος στη ζωή του Εστράδα.