Σε πλήρη διάψευση των τουρκικών ισχυρισμών περί «κλειδώματος» τουρκικού F-16 από τους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη προέβη η ελληνική πλευρά.
Όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές, και μεταδίδει ο ΣΚΑΪ δεν υπήρξε «εγκλωβισμός από τους S-300».
Οι ίδιες πηγές υπογράμμιζαν ότι «την αναχαίτιση την εκτελούν τα Μαχητικά Αεροσκάφη μας σύμφωνα με τους Διεθνείς κανόνες κατά πάγια πρακτική».
Νωρίτερα, για παρενόχληση και εχθρικές ενέργειες από την Ελλάδα κατά της Τουρκίας κάνουν λόγο πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφερόμενοι σε παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών.
Σύμφωνα με την Hurriyet τουρκικές πηγές υποστήριξαν ότι στις 23 Αυγούστου τουρκικά αεροσκάφη παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 της Ελλάδας που βρίσκεται στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ραντάρ παρακολούθησης στόχων και καθοδήγησης πυραύλων του συστήματος S-300 «κλείδωσε» με το ραντάρ του το F-16, το οποίο ήταν σε αποστολή αναγνώρισης στα 10.000 πόδια δυτικά της Ρόδου.
«Η παρενόχληση αυτή δείχνει πως η Ελλάδα λειτουργεί κανονικά τους S-300», σημειώνεται επίσης από την τουρκική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πληροφορίες από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ανέφεραν ότι τουρκικά αεροσκάφη που εκτελούσαν αποστολές του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο παρενοχλήθηκαν από ελληνικά αερσοκάφη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα αεροσκάφη της Ελλάδας «κλείδωσαν» σκόπιμα στο ραντάρ τους τα τουρκικά για να εμποδίσουν την αποστολή τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Το τουρκικό ΥΠΑΜ ισχυρίζεται ότι αμέσως μετά το συμβάν, «δόθηκε η απαραίτητη απάντηση και τα ελληνικά αεροσκάφη απομακρύνθηκαν από την περιοχή», το θέμα διαβιβάστηκε στις αρχές του ΝΑΤΟ από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ότι ο Έλληνας στρατιωτικός ακόλουθος κλήθηκε στο υπουργείο.
Ωστόσο απάντηση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας έδωσε το υπουργείο Άμυνας, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά αεροσκάφη παρεμβλήθηκαν σε δρομολόγιο αμερικανικών Β-52 τα οποία εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν από αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης, στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.