Το ενδιαφέρον των επιστημόνων έχουν τραβήξει οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, όπως η ΒΑ.4 (όμικρον 4) και η ΒΑ.5 (όμικρον 5) που έχουν ταυτοποιηθεί στη Νότιο Αφρική και που σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα ευρήματα είναι πιο μεταδοτικές από την (πρώτη) Όμικρον και την Όμικρον 2, όπως επισημαίνει ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων.
Η υποπαραλλαγή Όμικρον 2 έχει πλέον επικρατήσει καθολικά στην πατρίδα μας με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα να υπογραμμίζει ότι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού θα έρχονται, αλλά παρότι τα νέα στελέχη έως τώρα φαίνονται πιο μεταδοτικά, δεν έχουμε ενδείξεις ότι μπορεί να προκαλούν σοβαρότερη νόσηση, ούτε καν για το στέλεχος XE που πρωτοεντοπίστηκε στη Γαλλία και που μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία με το στέλεχος Δέλτα.
Το γεγονός πως οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν θα…εξαφανιστούν, φέρνει ακόμα πιο κοντά τον καθολικό ετήσιο αναμνηστικό εμβολιασμό (για όλους, ακόμα και τα παιδιά και τους εφήβους), με εμβόλια που πλέον θα στοχεύουν σε όλο τον ιό και όχι μόνο στην πρωτεϊνη ακίδα, ώστε αν υπάρξουν πολλές μεταλλάξεις στην περιοχή της πρωτεϊνης ακίδας, τα εμβόλια να εξακολουθούν να δουλεύουν, όπως επισημαίνει ο καθηγητής παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το φθινόπωρο θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε όλοι (όχι μόνο οι ευπαθείς), ενώ δεν πιστεύουν ότι θα προλάβουμε να έχουμε στη διάθεσή μας ένα κοινό εμβόλιο για τον κορονοϊό και για την γρίπη-όχι μέχρι τουλάχιστον το προσεχές φθινόπωρο, καθώς ο χρόνος πιέζει τις φαρμακοβιομηχανίες ασφυκτικά.
Ο ετήσιος αναμνηστικός εμβολιασμός έναντι του κορονοϊού προκρίνεται σαν πιο σωστή στρατηγική σε σχέση με τη συχνή χορήγηση δόσεων του ίδιου εμβολίου, και από τα στοιχεία του γενικού γραμματέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους προκύπτει ότι η 4η δόση δεν έχει τύχει τόσο μεγάλης αποδοχής όσο η προηγούμενη, αφού 4η δόση έχουν κάνει περίπου 220.000 άτομα άνω των 60 ετών-δηλαδή αισθητά λιγότεροι από τους δικαιούχους.
Οι μεταλλάξεις λοιπόν συνεχίζονται και οι πανδημίες θα επανεμφανίζονται, με το παρόν και το μέλλον να παραμένουν ρευστά. Ρευστά και εν πολλοίς άγνωστα είναι ακόμα τα δεδομένα και σε ότι αφορά τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στα παιδιά, όπου ακόμα δεν έχει εντοπιστεί η αιτία που κρύβεται πίσω από αυτήν την έντονη αντίδραση σε ένα κοινό αδενοϊό, που μέχρι τώρα ξέραμε ότι μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των ηπατικών ενζύμων και ηπατίτιδα σε ανοσοκατεσταλμένα παιδιά-όχι σε υγιή.
Οι παιδικές λοιμώξεις σίγουρα «εκπαιδεύουν» το ανοσοποιητικό των λιλιπούτειων, όπως εξηγεί ο Α. Μίχος, από την Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων και σίγουρα τα νήπια που γεννήθηκα και μεγάλωσαν μέσα στην πανδημία έχουν βιώσει μια διαφορετική καθημερινότητα, ωστόσο τον Σωτήρη Τσιόδρα τον προβληματίζει περισσότερο η υστέρηση στην ανάπτυξη, την συναισθηματική ωρίμανση και την κοινωνικοποίηση αυτών των παιδιών-κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα Δημόσιας Υγείας με το οποίο θα έρθουμε υποχρεωτικά αντιμέτωποι.
Αντιμέτωποι θα βρεθούμε και με τον ύπουλο κίνδυνο των νοσοκομειακών λοιμώξεων από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, που σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογικής φυσιολογίας λοιμώξεων Νίκο Σύψα, το 2050 θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως έχοντας εκτοπίσει από αυτή τη θέση (της πρώτης αιτίας θνησιμότητας) τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και όλους τους καρκίνους μαζί!