Οι υψηλοί αριθμοί των κρουσμάτων, που προκαλεί το υπερμεταδοτικό στέλεχος Όμικρον, σε συνδυασμό με τις αυξημένες κατά 33,7% νοσηλείες ασθενών στα νοσοκομεία μέσα σε μόλις μια εβδομάδα - με τους περισσότερους ασθενείς να καταλαμβάνουν απλές κλίνες covid - δημιουργούν έντονη πίεση στα νοσοκομεία που ενισχύονται για να αντέξουν τα δύο παράλληλα κύματα της Όμικρον και της Δέλτα.
Η πίεση μεγαλώνει καθώς όσο αυξάνονται οι νοσηλείες, αυξάνονται και οι αναρρωτικές άδειες σε κάθε εργασιακό τομέα - και ειδικά στους υγειονομικούς εκτιμάται ότι έχουν βγει εκτός μάχης περισσότεροι από 2000 εργαζόμενοι, οι οποίοι προστίθενται στους περίπου 6000 που έχουν παραμείνει σε αναστολή αφού αρνήθηκαν να εμβολιαστούν - γεγονός που δημιουργεί ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες στο ΕΣΥ.
Η εμπειρία από τη Μ. Βρετανία όπου η εξέλιξη του κύματος της Όμικρον προηγήθηκε χρονικά σε σύγκριση με τη χώρα μας δείχνει ότι τα νοσοκομεία θα χρειαστούν οπωσδήποτε ενίσχυση προκειμένου να αντέξουν την αυξημένη ζήτηση - ειδικά οι κλινικές covid - με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να καλεί τον Στρατό για την αναπλήρωση των 80.000 υγειονομικών που απουσιάζουν από την εργασία τους, καθώς έχουν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό και τηρούν τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, μένοντας σπίτι τους.
Αντίστοιχα στην Ελλάδα από τη Δευτέρα 10/1/2022 ξεκινούν να παραδίδονται τα φύλλα πορείας σε γιατρούς τεσσάρων ειδικοτήτων (πνευμονολόγους, παθολόγους, αναισθησιολόγους και γενικούς γιατρούς), προκειμένου να ξεκινήσει η επίταξή τους την Τετάρτη 12/1, η οποία θα διαρκέσει για ένα μήνα. Αρχικά η επίταξη των γιατρών αφορά την Κεντρική, Ανατολική, Δυτική Μακεδονία και Θράκη, καθώς τα νοσοκομεία της Β. Ελλάδας δέχονται συγκριτικά μεγαλύτερη πίεση από τα νοσοκομεία της Αττικής, ενώ από το μέτρο εξαιρούνται οι γιατροί που συμμετείχαν στην προηγούμενη επίταξη, προκειμένου να ενισχύσουν με τις δυνάμεις τους τα νοσοκομεία των ΥΠΕ της Β. Ελλάδος.
Στην Αττική η επίταξη σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας θα συμπεριλάβει και μια 5η ειδικότητα, τους παιδίατρους, προκειμένου να στελεχωθούν τα «mega» εμβολιαστικά κέντρα για παιδιά, ώστε να προχωρήσουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι εμβολιασμοί των παιδιών, καθώς πλέον με τα σχολεία ανοιχτά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αυξηθούν εκθετικά τα κρούσματα στον μαθητικό πληθυσμό.
Με τον μαζικότερο εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-17 ετών προστατεύονται καταρχάς τα ίδια από τον κίνδυνο της νοσηλείας με τον ομότιμο καθηγητή παιδιατρικής και ενδοκρινολογίας Γιώργο Χρούσο να τονίζει καθησυχαστικά πως η πλειονότητα των παιδιών που κολλούν το στέλεχος Όμικρον νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά. Παράλληλα, με τον εμβολιασμό τους τα παιδιά σχολικής ηλικίας εμποδίζουν διασπαρθεί το στέλεχος Όμικρον στο σπίτι και την οικογένειά τους, όπου θα μπορούσε να μολύνει τα μικρότερα αδελφάκια τους (προσχολικής ηλικίας), τους γονείς τους, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, όπου θα μπορούσε να κάνει μεγαλύτερη ζημιά.
Στα νοσοκομεία «Παίδων» της Αττικής νοσηλεύονται 47 παιδιά ενώ άλλοι 11 ανήλικοι ασθενείς νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και μέχρι στιγμής κανένας ασθενής που χρειάζεται διασωλήνωση σε ΜΕΘ (οποιασδήποτε ηλικίας-μικρός, μεγάλος ή υπερήλικας- δεν αφορά το στέλεχος Όμικρον. Στις κατά μέσο όρο 650 νέες νοσηλείες που καταγράφονται καθημερινά και με αρκετά περισσότερους από 3100 ασθενείς covid να νοσηλεύονται συνολικά στα νοσοκομεία της επικράτειας, οι 30 έως και τις 50 εισαγωγές αφορούν το στέλεχος Δέλτα, που στέλνει τα βαριά περιστατικά στην Εντατική, ενώ οι υπόλοιπες το στέλεχος Όμικρον και σε αυτές τις συνθήκες οι απλές κλίνες Covid των παθολογικών, των πνευμονολογικών και των υβριδικών κλινικών των νοσοκομείων θα δοκιμαστούν πρώτες σε ό,τι αφορά τις αντοχές τους.
Μαζί με την επίταξη των γιατρών, το σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ μπροστά στο σαρωτικό πέρασμα της Όμικρον (που αναμένεται να κορυφωθεί εντός του Ιανουαρίου) περιλαμβάνει την προσθήκη 800 κλινών covid (προερχομένων από τα ιδιωτικά θεραπευτήρια), την μετατροπή του Σισμανογλείου νοσοκομείου στα Μελίσσια σε all covid νοσοκομείο και τη συνδρομή του στρατιωτικού νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ στην Αθήνα στα απλά περιστατικά covid.
Το σχέδιο δράσης έκτακτης ανάγκης για την Όμικρον έχει δοκιμαστεί και κατά το 3ο κύμα της Δέλτα οπότε ήδη υπάρχει η τεχνογνωσία και η εμπειρία στην πράξη, γεγονός που βοηθά πολύ στην εκτέλεση του. Οι δύο παράγοντες που αυτή τη φορά δύνανται να κάνουν τη διαφορά είναι αφενός η ανάγκη να ενισχυθεί παράλληλα περισσότερο το εμβολιαστικό πρόγραμμα και σε ό,τι αφορά τους covid εμβολιασμούς των παιδιών αλλά προς την κατεύθυνση της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε όσους έχουν ηλικία 50 ετών κι άνω, αν ληφθεί τελικώς η σχετική απόφαση από την Κυβέρνηση και βαδίσουμε στα χνάρια της Ιταλίας και της απόφασης του Μάριο Ντράγκι. Σε αυτή τη συγκυρία, αφετέρου θα χρειαστεί να παραμένει σε διαρκή επικαιροποίηση ένα plan B, σε περίπτωση που τα κρούσματα είναι περισσότερα των αναμενόμενων στον τομέα των υγειονομικών οπότε τα κενά που θα δημιουργηθούν στα νοσοκομεία θα κινδυνέψουν να είναι πολύ μεγαλύτερα των αρχικών εκτιμήσεων.