Στο ζήτημα των περιορισμών χειρουργείων, λόγω της αυξανόμενης πίεσης στο ΕΣΥ που έχει επιφέρει η πανδημία, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την επιστολή που εστάλη προς τα νοσοκομεία, σύμφωνα με την οποία δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις αν χρειαστεί να περιορίσουν τα χειρουργεία.
Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Πλεύρης «δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν. Είμαστε σε συνεργασία και με ιδιωτικές κλινικές αν χρειαστεί να γίνουν χειρουργεία».
Τόνισε πως όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται κανονικά ενώ πρόσθεσε ότι στην Αττική δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι για τις επόμενες 10 με 15 μέρες θα έχουμε πίεση στο ΕΣΥ, αλλά στην παρούσα φάση, έστω και με καθυστέρηση, υπάρχει σημαντική προσέλευση πολιτών για πρώτη και τρίτη δόση, η οποία θα οδηγήσει σε εμβολιαστική κάλυψη.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων σε ποσοστό έως και 80%, ανάλογα με τις συνθήκες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο που απέστειλε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών, από τον περιορισμό εξαιρούνται οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και τα ειδικά νοσοκομεία, ενώ τονίζεται ότι θα υλοποιούνται κανονικά οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού κ.ά.) σε ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
«Δεν καλούμε τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, απλώς δίνουμε την άδεια στις διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν – αν μπορούν – τα χειρουργεία τους όσο χρειαστεί για αυτό το διάστημα που έχουμε πάρα πολλά περιστατικά, ώστε να έχουν όλοι καλή περίθαλψη», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας την Τρίτη στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6, επισημαίνοντας ότι «δεν μένει πίσω κανένα σοβαρό περιστατικό, δεν μένει πίσω καμία χημειοθεραπεία».
Την άμεση απόσυρση του εγγράφου ζήτησε, από την πλευρά της, η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, που τόνιζε ότι «τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μιας νόσου». Σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ, «η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων είναι απαραίτητη ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών που έχουν επανειλημμένα αναβληθεί, προκαλώντας μεγάλες αναμονές».
Νέα μέτρα -αν χρειαστεί- σε ανεμβολίαστους
Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων για εμβολιασμένους και, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για την είσοδό τους σε σουπερμάρκετ ή είδη πρώτης ανάγκης.
«Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν» διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι «όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει λοκντάουν».
«Θα θέλαμε μεγαλύτερη προσέλευση στους άνω των 60 συμπολιτών μας στην πρώτη δόση» επισήμανε, ενώ εστίασε και στη σημαντικότητα της τρίτης δόσης.
Επικαλούμενος στοιχεία του ΕΟΔΥ ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως από την αρχή του χρόνου μεταξύ των κρουσμάτων είναι 85% ανεμβολίαστοι 15% εμβολιασμένοι, στις εισαγωγές ΜΕΘ 94% ανεμβολίαστοι, 6% εμβολιασμένοι και στους θανάτους 90% ανεμβολίαστοι,10% εμβολιασμένοι.
«Πριν ένα μήνα στους εμβολιασμούς ήμασταν στο 64-65% του ενήλικου πληθυσμού τώρα είμαστε 73,5%» τόνισε.