Για 5.500 αναστολές εργασίας στα νοσοκομεία συν 1.000 άτομα στις πρωτοβάθμιες δομές, συνολικά, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο υγειονομικοί, καθώς από αυτούς οι 2.500 με 3.000 είναι νοσηλευτές και οι 500 – 600 γιατροί, με τους υπόλοιπους να αφορούν διοικητικούς και άλλες ειδικότητες.
Σε συνέντευξή του στον Alpha ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την υποχρεωτικότητα, το ποσοστό εμβολιασμού ήταν περίπου στο 80% συνολικά για το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο 94% - 95%» τόνισε.
Για τα πλαστά πιστοποιητικά ανέφερε ότι οι περιπτώσεις είναι μεμονωμένες. «Η έκτασή τους, δηλαδή, δεν μας ανησυχεί, ωστόσο, τις ιχνηλατούμε τόσο σε επίπεδο τυχόν επίορκων υπαλλήλων, όσο και σε επίπεδο τυχόν ιατρών που έχουν μία «ύποπτη» συμπεριφορά» σημείωσε προσθέτοντας πως για αυτό το λόγο αυστηροποιήθηκε και το πλαίσιο.
Γνωστοποίησε επίσης ότι εξετάζονται πρόσθετες δικλείδες ασφάλειες από το Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους και το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, για να οχυρωθεί το σύστημα όσο το δυνατόν καλύτερα.
Ως προς τα ποσοστά εμβολιασμών δήλωσε ότι στον ενήλικο πληθυσμό είναι στο 65% ενώ συνολικά στον πληθυσμό είναι στο 56-57%. Στις ηλικίες 15-17 είναι στο 25% ενώ στις ηλικίες 12-15 είναι γύρω στο 12-13%, συμπλήρωσε και αναφερόμενος στον εμβολιασμό των παιδιών κάλεσε τους γονείς να να ακούσουν τους παιδιάτρους.
«Καλώ τους γονείς, ας μην ακούσουν τον Υπουργό, να μην πειστούν από τον Υπουργό. Να μιλήσουν με τον παιδίατρό τους. Να ακούσουν τον παιδίατρό τους και ελπίζουμε ότι με μία τέτοια συζήτηση θα πειστεί ο γονέας ότι το καλό για το παιδί του, όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για το ίδιο του το παιδί, είναι να εμβολιαστεί», υπογράμμισε.
Θέλουμε να πείσουμε τους γονείς οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί και εύλογα έχουν μία παραπάνω ανησυχία να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, ανέφερε και επισήμανε ότι «και εγώ είμαι πατέρας κόρης που σε 2 μήνες θα είναι 12 ετών και θα πάει να εμβολιαστεί».
«Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι όταν ένα παιδί νοσήσει σε αυτή την ηλικία, ακόμα και αν το περάσει χωρίς ιδιαίτερα συμπτώματα, η νόσος μπορεί να έχει ακόμα περισσότερες επιπλοκές από το να κάνει το εμβόλιο, καθώς οι όποιες παρενέργειες έχουν αναφερθεί είναι πολύ σπάνιες και απειρολάχιστες» κατέληξε, μεταξύ άλλων.