Τη μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν σταδιακά οι αντιδράσεις κατοίκων σε διάφορες περιοχές της χώρας για τους μετανάστες, με τους μεν νησιώτες να διαμαρτύρονται για τις αφόρητες συνθήκες που επικρατούν με την εγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και τους δε κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας να εναντιώνονται στη μεταφορά όσων αιτούνται άσυλο στην ενδοχώρα.
Σήμερα, επεισόδια προκλήθηκαν σε Γιαννιτσά και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών στο ύψους των διοδίων του Στρυμονικού, όταν ομάδες ατόμων που δήλωναν κάτοικοι, επιχείρησαν να παρεμποδίσουν λεωφορεία με 150 πρόσφυγες να φτάσουν στους προορισμούς τους, σε ξενοδοχεία των περιοχών, όπου και επρόκειτο να φιλοξενηθούν.
Επρόκειτο για την πρώτη μαζική μετακίνηση προσφύγων, από τους συνολικά 795 αιτούντων άσυλο, που αρχικά μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην Ελευσίνα, με δυο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, ώστε εν συνεχεία να μετακινηθούν σε ξενοδοχεία, σε τριάντα σημεία της Ελλάδας.
Αντιδράσεις κατά της μεταφοράς των μεταναστών έχουν σημειωθεί και σε άλλες περιοχές της χώρα. Ενδεικτικό είναι ότι έντονες ήταν οι αντιδράσεις από τους κατοίκους της Λέρου σχετικά με την επικείμενη μεταφορά μεταναστών από τη Σύμη, στο κέντρο φιλοξενίας του νησιού, με τον δήμαρχο να καλεί τους κατοίκους να κλείσουν το λιμάνι του νησιού.
Η ίδια κατάσταση σημειώθηκε και στην Κω όπου μπλόκο με μηχανήματα του δήμου στο λιμάνι, έστησαν δήμαρχος και κάτοικοι του νησιού λίγο πριν τα μεσάνυχτα, προκειμένου να εμποδίσουν την αποβίβαση 77 προσφύγων που μεταφέρονταν με πλοίο της γραμμής από το Καστελόριζο και τη Ρόδο για να εγκατασταθούν στο νησί.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Οκτωβρίου ολονύχτια ένταση επικράτησε στα Βρασνά του Νομού Θεσσαλονίκης, με τους κατοίκους να αντιδρούν την εγκατάσταση προσφύγων σε ξενοδοχεία της περιοχής τους. Τελικά οι ξενοδόχοι υπό το βάρος των αντιδράσεων αρνήθηκαν να δεχτούν τους πρόσφυγες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στη Χαλκίδα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από τις αρχές του 2019 μέχρι το Σεπτέμβριο ξεπέρασαν τις 46.100 ενώ τον Οκτώβριο έφτασαν στη χώρα συνολικά 6.868 άνθρωποι, με αποτέλεσμα να ξεπερνούν σήμερα τους τους 52.000 οι αφίξεις μόνο το 19μηνο Ιανουαρίου -Οκτωβρίου
Μπροστά στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης επιπρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους μετανάστες, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί απεριόριστο αριθμό μεταναστών και προσφύγων» και σημείωσε πως η κυβέρνηση επιδιώκει να λύσει το μεταναστευτικό πρόβλημα με σχέδιο αλλά «πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη».
Επίσης, επισήμανε ότι η Ευρώπη «πρέπει να πάρει το μήνυμα, ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο σε ό,τι αφορά την πατρίδα μας» και πως μέριμνα της κυβέρνησης είναι να «διασφαλίσει την κοινωνική συνοχή και την ασφάλεια για όλους τους Έλληνες πολίτες»
Στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιώργος Κουμουτσάκος, τονίζοντας ότι μόνο το τελευταίο τετράμηνο εισήλθαν στη χώρα 40.000 μετανάστες και πρόσφυγες και επισήμανε την ανάγκη να δείξουν οι πολίτες αλληλεγγύη στις συνοριακές περιοχές που τους δέχονται.