H αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα και η άνοδος του δολαρίου, έπληξαν την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου και το οδήγησαν στη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τεσσάρων τελευταίων ετών και την χειρότερη μηναία επίδοση από τον Νοέμβριο του 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones Market Data.
Έτσι ο χρυσός την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισε στα 1726 δολάρια, οριακά υψηλότερα από την ισχυρή στήριξη της ζώνης των 1684 -1721 δολαρίων/ουγγιά, όπως αυτή αναδεικνύεται από το ημερήσιο και το εβδομαδιαίο διάγραμμα, που παραθέτουμε παρακάτω.
ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ
Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει το κίτρινο μέταλλο να απομακρυνθεί ικανοποιητικά από την κρίσιμη ζώνη στήριξης, η πιθανότητα καθοδικής διάσπασης παραμένει σε ισχύ, μέχρι να αποκατασταθεί η τεχνική εικόνα με τιμές πάνω από τα 1795 δολάρια/ουγγιά.
Για τους traders τα επίπεδα αυτά εμφανίζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, καθώς το upside είναι σημαντικό, ενώ το stop loss είναι κοντά.
Για τους μακροπρόθεσμους δε που επενδύουν στο πολύτιμο μέταλλο προκειμένου να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη εν μέσω της αθρόας προσφοράς χρήματος, τα επίπεδα αυτά είναι ένα εξαιρετικό σημείο ενίσχυσης θέσεων.
Ας δούμε όμως τους βασικούς λόγους της πρόσφατης διόρθωσης του πολύτιμου μετάλλου, προκειμένου να είμαστε σε θέση να εντοπίσουμε έγκαιρα μια πιθανή αλλαγή της επενδυτικής διάθεσης απέναντι του.
-Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων αποτέλεσε το πιο πρόσφατο εμπόδιο για τον χρυσό, για τον απλούστατο λόγο ότι αυξάνει το κόστος ευκαιρίας για περιουσιακά στοιχεία που δεν προσφέρουν κουπόνι απόδοσης. Και ο χρυσός είναι ένα από αυτά.
-Όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει από το ημερήσιο διάγραμμα, η έναρξη των εμβολιασμών προκάλεσε την πρόσφατη στροφή των επενδυτών σε περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως θα αποδώσουν καλύτερα όταν υποχωρήσει η πανδημία και βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες, τοποθετώντας τον χρυσό εδώ και μήνες σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι.
-Ο χρυσός δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει και τον ρόλο του επενδυτικού καταφυγίου. Ένας ρόλος που έχει χάσει τη δημοφιλία του καθώς η πρόοδος στο μέτωπο των εμβολιασμών και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας το δεύτερο εξάμηνο του 2021, έχουν βελτιώσει τις προοπτικές της οικονομίας, μειώνοντας την ανάγκη για επενδυτικά καταφύγια.
-Η απόδοση των τιμών του χρυσού στο δεύτερο εξάμηνο του έτους φάνηκε να συνδέεται περισσότερο με τη φυσική ζήτηση ράβδων παρά μέσω της πιο κερδοσκοπικής αγοράς μελλοντικών συμβολαίων. Για παράδειγμα, οι καθαρές long θέσεις στο COMEX έφτασαν στο υψηλό όλων των εποχών στο πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά έκλεισαν το έτος σχεδόν 30% κάτω από αυτό το επίπεδο, καθώς ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών χρησιμοποίησε τον χρυσό ως στρατηγικό πλεονέκτημα και όχι καθαρά ως κερδοσκοπικό παιχνίδι.
Με τα ομόλογα να έχουν «κερδίσει» πόντους μετά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων, την άνοδο- αν και ακόμα ήπια- του δολαρίου και με τις προσδοκίες για δυνατή οικονομική ανάκαμψη το β’εξάμηνο του 2021, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές για το κίτρινο μέταλλο, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες. Μεσομακροπρόθεσμα όμως η εικόνα είναι αρκετά διαφορετική.
Γιατί ο χρυσός παραμένει κλασική αξία
-H πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων βασίστηκε στην πρόωρη κουβέντα ότι οι χαλαρή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική σε συνδυασμό με πιθανή υπερθέρμανση της οικονομίας αν καταφέρουμε τους επόμενους μήνες να ελέγξουμε την πανδημία, θα μας οδηγήσουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός όμως είναι ο καλύτερος φίλος του χρυσού, καθώς ο τελευταίος αποτελεί παραδοσιακό εργαλείο για την αντιστάθμιση του επενδυτικού κινδύνου
-Τα πραγματικά επιτόκια από την άλλη, αναμένεται να κρατηθούν χαμηλά καθώς είναι απαραίτητες οι χαμηλές τους πτήσεις , προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αυξανόμενου χρέους. Μάλιστα οι Κεντρικές Τράπεζες συμπεριλαμβανομένης της FED και της ECB, έχουν από τώρα δηλώσει την ανοχή τους ακόμα και για επίπεδα πληθωρισμού πάνω από τις παραδοσιακές ζώνες-στόχους. Ο χρυσός λοιπόν κερδίζει πόντους και σε αυτό το σενάριο, καθώς εκτός από φυσικό αντιστάθμισμα σε περιόδους υψηλότερου πληθωρισμού, λειτουργεί πανομοιότυπα και σε συνθήκες χαμηλών πραγματικών αποδόσεων.
-Ο χρυσός όμως τα πάει εξίσου καλά και σε περιόδους αποπληθωρισμού. Βλέπετε, αυτές οι περίοδοι χαρακτηρίζονται συνήθως από χαμηλά επιτόκια και υψηλό οικονομικό άγχος, τα οποία τείνουν να ενισχύουν τη ζήτηση για χρυσό.
-Η επενδυτική γοητεία του πολύτιμου μετάλλου φθείρεται όσο το δολάριο και οι τιμές μετοχών βρίσκονται σε ράλι. Το δολάριο απέχει ακόμα από μια έντονη ανοδική εκτόνωση -προσοχή, όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα- ενώ μια διόρθωση της αγοράς εν μέσω υψηλών αποτιμήσεων είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο τους επόμενους τρεις μήνες. Αν δε η διόρθωση έχει χαρακτηριστικά συστημικού κινδύνου- όπως για παράδειγμα η μη επίτευξη του ελέγχου της πανδημίας λόγω μεταλλάξεων ή και οποιοσδήποτε άλλος απρόβλεπτος κίνδυνος- ο χρυσός θα ενδυθεί με την επίσημη αμφίεση του επενδυτικού καταφυγίου.
- Η ζήτηση φυσικού χρυσού αναμένεται να επωφεληθεί από την επωαζόμενη οικονομική ανάκαμψη, ειδικά στις αναδυόμενες αγορές. Η Κίνα και η Ινδία υπενθυμίζουμε ότι είναι δύο εκ των βασικών αγορών φυσικής ζήτησης χρυσού. Δεδομένης της θετικής σχέσης μεταξύ της οικονομικής ανάπτυξης και της κινεζικής ζήτησης, πιστεύουμε ότι η κατανάλωση χρυσού στην περιοχή ενδέχεται να συνεχίσει να βελτιώνεται. Ομοίως, η ινδική αγορά χρυσού φαίνεται να βρίσκεται σε φάση επανάκαμψης. Τα στοιχεία από το φεστιβάλ Dhanteras τον Νοέμβριο υποδηλώνουν ότι ενώ η ζήτηση κοσμημάτων ήταν ακόμα κάτω από τον μέσο όρο, έχει ανακάμψει ουσιαστικά από τα χαμηλά που παρατηρήθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους.
-Πιθανότατα να επιστρέψει εκ νέου η ζήτηση από τις Κεντρικές Τράπεζες. Παρά την κοιλιά του δεύτερου εξαμήνου του 2020, που οφείλεται εν μέρει στην απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας να σταματήσει το πρόγραμμα αγορών της τον περσινό Απρίλιο, οι Κεντρικές τράπεζες ολοκλήρωσαν το 2020 ως καθαροί αγοραστές ,αν και πολύ κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ των αγορών που παρατηρήθηκαν τόσο το 2018 όσο και το 2019. Το 2021 αναμένεται χωρίς μεγάλες διαφοροποιήσεις από το καθαρό αποτέλεσμα του 2020, καθώς υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους οι Κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να επιθυμούν τον χρυσό ως μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων τους.
-Για το τέλος αφήσαμε το πιο δυνατό επιχείρημα υπέρ του χρυσού. Την τελευταία δεκαετία, η κατοχή χρυσού έχει αποδειχθεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία διατήρησης κεφαλαίου εν μέσω της τεράστιας παγκόσμιας προσφοράς χρήματος.
Μια εικόνα, χίλιες λέξεις.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.